Het Familiediner verbijstert kijkers: 17 jaar ruzie over huismerkcola

Het is echt ongelooflijk waar Bert van Leeuwen ze allemaal vandaan trekt, maar hij had gisteren weer een tópcast in Het Familiediner. De hoofdpersonen ruzieden al 17 jaar over huismerkcola.

Het Familiediner © EO

Het Familiediner ging gisteren over de bejaarde moeder Jannie en haar dochter Jolanda, die elkaar vanwege colakift al zeventien jaar niet spraken. Het verhaal in een notendop: Jannie ging op visite bij Jolanda en toen schonk die dekselse dochter geen merkcola, maar huismerkcola. In bepaalde lagen van de samenleving kennelijk een doodzonde.

Goedkope cola

Zeventien jaar later blijkt moeder Jannie er nog steeds bloedserieus over te zijn. “Ze wilden geen cola voor mij kopen. Ik hou niet van dat nepspul. Ik kwam bij mijn oudste dochter en die had het niet voor mij gekocht. Niet één blikje”, brieste ze in de EO-hit.

Colaruzies komen zelden voor in Nederland. Vindt Jannie het zelf ook allemaal niet een beetje overdreven? “Ik heb er niet om kunnen lachen, want ik dronk maar één blikje cola die avond. Altijd maar één glas of één blikje, wat ze hadden. Ik heb altijd gezegd: ‘Je hoeft voor mij geen fles te kopen, een blikje is ook genoeg. Daar heb ik ook genoeg aan.'”

De immer inlevende Bert van Leeuwen: “En zelfs dat was te veel?”

Jannie: “Voor hen waarschijnlijk.”

Vergeten

Geschrokken van het heftige verhaal, reisde Bert direct af naar dochter Jolanda. Waarom had ze niet gewoon normale cola in huis? “Ik had er niet aan gedacht, vergeten gewoon.”

Bert streng: “Dat is slordig.”

Jolanda: “Ja oké, maar ja, ik had vier kinderen hè? Een druk gezin.”

Mooi theekastje

Ging het dan alleen om een blikje cola? Nee, onthult moeder Jannie. Er is nog iets verschrikkelijks gebeurd. “Er is nog iets gebeurd kort erna. Dat zat me heel hoog. Haar man heeft toen een kastje hier weggehaald. Hij kwam het ophalen, want dat had ik te leen van hen. Een heel mooi theekastje.”

Iemand die geleende goederen komt ophalen?! Belachelijk, vindt Jannie. Ze is toch geen bibliotheek? “Dat kwam hij ophalen, onverwachts op maandag, terwijl hij wist dat op maandag nooit iemand van de meiden hier is. Dat heeft me veel pijn gedaan.”

Verzoening

Hoe dit verhaal van Het Familiediner is afgelopen, zullen we in het kader van spoilers niet verklappen, maar het komt erop neer dat moeder en dochter elkaar uiteindelijk in de armen vlogen.

Moeder Jannie was in tranen: “Ja, als je terugkijkt is het echt zonde. Ik hou van haar.”

Bekende merken cola zijn Coca-Cola en Pepsi-Cola. Bekende huismerkcola’s zijn First Choice en Albert Heijn Cola. Uit een smaaktest van Gierige Gerda blijkt overigens dat de beste cola niet van Coca of Pepsi is, maar die van de Aldi.

Terugkijken

Deze spannende aflevering van Het Familiediner kunt u terugkijken via NPO Start.

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen