Frits Wester heeft lijsttrekkers één ding níet verteld over RTL-debat

De lijsttrekkers van de zes grootste partijen zijn zich druk aan het voorbereiden op het RTL Verkiezingsdebat van aankomende zondag. Er is echter één ding dat Frits Wester hen níet verteld heeft.

Jetske Schrijver en Frits Wester © RTL Nieuws

Wopke Hoekstra (CDA), Sigrid Kaag (D66), Jesse Klaver (GroenLinks), Lilian Marijnissen (SP), Mark Rutte (VVD) en Geert Wilders (PVV) weten vrijwel alles al: hoe het programma eruit gaat zien, wat de opzet is en welke stellingen ze voorgelegd krijgen. Er zit volgens Frits Wester ook iets in waar ze zich níet op kunnen voorbereiden.

Verrassingselement

Het gaat om een verrassingselement, legt Frits uit in de podcast Uitblinkers. “Er zijn dit keer ook burgers die vragen stellen aan de lijsttrekkers. Dat is dan één op één. De burger die gewoon iets voorlegt aan de lijsttrekker. Dat weten ze niet. Ze weten niet welke burger en ook niet welk onderwerp. Er moet ook wel iets van verrassing in zitten.”

Dat de deelnemende politici de rest van het programma al wel kunnen uittekenen, is volgens Frits ‘eigenlijk wel logisch’. Het gaat uiteindelijk om de informatieoverdracht naar de kijker toe en die is erbij gebaat als de politici zich voor kunnen bereiden op de stellingen, vindt Frits.

Frits op zijn schip

Frits is zich al tijden intensief aan het voorbereiden op het debat. “Twee weken geleden toen het ging sneeuwen en koud werd, ben ik even lekker naar mijn schip gegaan. Dan zeg ik: ‘Jongens, ik ben er even een paar dagen niet. Ik ga even op mijn schip zitten met mijn kacheltje aan. Dan ga ik daar nog even rustig nalezen en nadenken.’ Van: wat zou hij of zij daarop zeggen en hoe zou hij of zij die ander willen attaqueren.”

“Nou ja, verder moet het gewoon gebeuren op de avond zelf. Je kunt je nog zo goed voorbereiden en nog zo veel in je hoofd zetten, maar het is toch afhankelijk hoe ze op elkaar reageren. Je probeert er een inschatting van te maken, maar ik fluit de wedstrijd en zij moeten voetballen.”

Alcohol

Tot slot: hoe is het met zijn alcoholverslaving? “Daar gaan we het niet meer over hebben, toch? Het gaat uitstekend met me. Ik heb het één keer verteld en daar laten we het lekker bij. Ik ben nu fit als een jonge haan.”

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen