Fidan Ekiz onthult of ze zich meer Ingrid of Fatima voelt

Een vrouw met Turkse roots die voortdurend politiek-incorrecte en islamkritische taal bezigt op televisie: Fidan Ekiz is er redelijk uniek in. Maar voelt de NPO-ster zich nou meer Ingrid of toch Fatima?

Fidan Ekiz © Natalia van der Zalm

Fidan Ekiz wordt regelmatig bedreigd als ze weer wat heeft geroepen in haar programma De Vooravond of bij een ander medium. Er zijn mensen met Turkse roots die haar een verrader vinden. Zelf probeert ze zich daar zo weinig mogelijk van aan te trekken. De grote vraag is: voelt ze zich meer verwant met PVV’s Ingrid of met DENKs Fatima?

Geen Ingrid of Fatima

Het is volgens Fidan heel duidelijk: ergens daar tussenin. “Als ik zeg dat ik rapper Akwasi niet het juiste boegbeeld vind voor Omroep Zwart, ben ik dús tegen zo’n omroep, een racistische wappie, een rechtse aanhanger van Trump en vast ook klimaatontkenner. Je bent voor óf tegen, je bent Ingrid óf Fatima. Terwijl er een hele grijze zone tussen zit.”

Als het Fatima-kamp boos op haar is, raakt dat haar dan? “Nah, niet erg. Komt door de leeftijd en mijn ervaring, denk ik. Als meisje heb ik meegekregen beleefd te zijn. Bovendien was ik behoorlijk introvert. Maar geleidelijk aan (…) ben ik ervan overtuigd geraakt dat ik regelmatig dingen zeg die verteld moeten worden”, zegt ze in het AD.

Zwakzinnigen

Fidan is ook niet zo van het minderhedengeklaag. Zo heeft ze zich fel uitgesproken tegen de omstreden Divibokaal van de NOS. “Ik zei: waarom moeten die diversiteitsambities toch altijd zo nadrukkelijk worden uitgesproken? Zeik niet zo, dóe het gewoon. Alsof allochtonen een soort zwakzinnigen zijn die er niet op eigen kracht zullen komen.”

Ze deed haar uitspraken bij WNL. “Ondertussen zag ik de presentatrice met een schuin oog naar de schakelruimte kijken, waar de regisseur en eindredacteur zaten. Dus ik vroeg of ik misschien iets verkeerds had gezegd? Maar ze zei: nee, ze staan te juichen. Ze waren blij dat iemand het een keer recht voor zijn raap zei.”

Groot AD-interview

Fidan doet haar uitspraken in een groot AD-interview naar aanleiding van de seizoenspremière van De Vooravond, aankomende maandag op NPO 1. Het hele vraaggesprek leest u op de AD-site.

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen