VVD-ster Dilan Yesilgöz boos op Peter R. de Vries: ‘Zeer misplaatst’

VVD-ster Dilan Yesilgöz is echt met stomheid geslagen door de uitspraken die Peter R. de Vries maandagavond heeft gedaan in RTL Boulevard en Jinek. Het Tweede Kamerlid vindt het ‘zeer misplaatst’.

Dilan Yesilgoz en Peter R. de Vries © NPO, RTL

Peter R. de Vries toonde op RTL 4 begrip voor de onrust tijdens de avondklokrellen. “Mark Rutte zegt: ‘Wat bezielt deze mensen?’, maar ik denk dat het al begint met het feit dat je het niet begrijpt of niet wil begrijpen. Ik keur het natuurlijk ook voor honderd procent af en ik vind het afschuwelijk om te zien, maar wat we zien is zeg maar een radicaal topje van een grotere ijsberg van mensen bij wie er geen draagvlak meer is.”

Geen draagvlak

Het draagvlak neemt volgens Peter enorm af. “Die grotere ijsberg is gefrustreerd over de beknotting, over het feit dat ze niks meer kunnen, niks meer mogen en naar hun gevoel daar onvoldoende gehoor voor vinden en die een uitlaatklep zoeken. Nogmaals: het is verkeerd, maar dit is wel denk ik een verklaring daarvoor.”

Die relschoppers zijn geen nare jongens, aldus Peter. “Heel veel mensen noemen het alleen maar criminele rotzooischoppers enzovoorts, maar dat is veel te makkelijk. Ik denk dat als je die jongens allemaal zou oppakken en zou kijken wie het zijn, dan zijn het vaak heel normale jongens die goed zijn opgevoed, die studeren, een baantje hebben, etcetera.”

Dilan is verbijsterd

VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz is echt verbijsterd, zegt ze op Twitter. “Vol verbazing net naar Peter R. de Vries zitten kijken. We moeten meer ‘begrip’ tonen voor deze jongeren. Ze krijgen niet de kans om ‘hun visie’ te etaleren. Zeg dat tegen agenten die belaagd zijn, ondernemers met geplunderde winkels en belaagde journalisten!”

Dilan noemt het ‘zeer misplaatst’. “De aanname dat nooit wordt gekeken naar oorzaken en daar niets aan wordt gedaan, is een zeer onjuiste. Echter, als je de boel vernielt en journalisten aanvalt, zijn we de fase van een goed gesprek echt voorbij. Nadat je je straf hebt uitgezeten en de schade hebt betaald: dan kan het.”

Geen begrip

Peter denkt dat het averechts werkt als politici geen begrip tonen: “Dat kunnen we afkeuren, maar als je alleen maar zegt: ‘Ik begrijp er niks van en wat bezielt die mensen?’, dan zal je er ook nooit een eind aan maken.”

Een rare opmerking, vindt Dilan. Zij heeft absoluut geen begrip voor de reljeugd. “Het belagen van politiepaard of aanvallen van journalisten kan inderdaad op geen enkele wijze op mijn begrip rekenen.”

Fragment

Het fragment waar Dilan zo boos over is:

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen