Femke Halsema blundert in Op1 over Pim Fortuyn: ‘Dit klopt niet’

Femke Halsema maakte maandagavond in Op1 een kleine uitglijder door stellig te beweren dat de verkiezingen na de moord op Pim Fortuyn werden uitgesteld. Haar medegasten wezen erop dat dat niet klopt.

Femke Halsema © Op1

De Amsterdamse burgemeester zat aan tafel om te praten over de avondklokrellen, maar gaf ook haar mening over het al dan niet doorgaan van de Tweede Kamerverkiezingen in maart. Vanwege het coronavirus is er twijfel of het wel handig is om landelijke verkiezingen te organiseren, maar Femke Halsema wil het koste wat kost door laten gaan.

Femke blundert

Femke gaf aan dat de verkiezingen in elk geval in Amsterdam heel veilig kunnen worden georganiseerd. “We gaan daarvoor zorgen. We zullen ervoor zorgen dat het democratisch proces gewoon kan verlopen. We hebben bijvoorbeeld al heel uitgebreid geworven onder de mensen die op stembureaus zitten.”

Uitstel van de verkiezingen is héél uitzonderlijk, vervolgde Femke. “Ik heb één keer uitstel van verkiezingen meegemaakt, dat was natuurlijk na de moord op Pim Fortuyn. Toen zijn de verkiezingen volgens mij…”

Politiek verslaggever Xander van der Wulp greep direct in: “Nee, volgens mij niet. Ze zijn negen dagen daarna gehouden.”

Geschiedsvervalsing

Ook medegast Henk Krol merkte direct op: “Nee, die zijn niet uitgesteld.”

Xander: “Het is juist een voorbeeld dat verkiezingen altijd door moeten gaan. De campagne is alleen stilgelegd.”

Femke schaamde zich er lichtelijk voor en deed haar hand voor haar hoofd. “Ooehhh! Voordat ik aan geschiedsvervalsing ga doen… Nou, eens te meer eigenlijk: als we ze zelfs toen niet uitgesteld hebben, dan zou ik zeggen dat je dat nu ook niet uit moet doen. Het is denk ik wel van belang dat mensen zich kunnen uiten en dat doen ze ook tijdens de verkiezingen.”

Fragment

De hele uitzending van Op1 kunt u hier terugkijken. Een fragment van Femke Halsema in Op1 (zonder haar blunder):

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen