Mark Rutte verbaasd over nieuwe plopkap Jaïr Ferwerda

Minister-president Mark Rutte vindt het opvallend dat verslaggever Jaïr Ferwerda momenteel met een rode plopkap rondloopt in Den Haag, terwijl dat vorige maand nog een blauwe was.

Jaïr Ferwerda en Mark Rutte © RTL

Nu Eva Jinek is verhuisd naar RTL 4, werkt Jaïr Ferwerda niet alleen meer voor haar programma, maar ook voor dat van Beau van Erven Dorens. Als Beau op de buis is, doet hij met een blauwe plopkap verslag vanuit Den Haag en als Jinek op de buis is met een rode plopkap. De plopkap is namelijk afgestemd op de huisstijl van beide tv-programma’s.

Plopkap

Mark Rutte greep Jaïrs plopkap gisteren aan om moeilijke vragen over het al dan niet vallen van het kabinet over de toeslagenaffaire te vermijden. “Meneer Rutte, de grote vraag natuurlijk: zit het kabinet er vrijdag nog?”

De premier: “Het heeft niet zo veel zin om die vraag ieder half uur te beantwoorden natuurlijk. Ik heb daar niets nieuws aan toe te voegen na gisterenavond.”

Jaïr: “Ik moet zeggen dat u het wel zelf suggereerde. Tijdens die persconferentie had u het ook al over een demissionair kabinet, dat dan wel door kon in deze coronatijd.”

Rutte: “Nee, iedereen weet dat er een groot vraagstuk op tafel ligt en ik wil dat Nederland zich realiseert dat wat er ook precies politiek gebeurt, dit kabinet alles kan doen voor de coronabestrijding, missionair of demissionair.”

‘Rode microfoon!’

Jaïr bleef het proberen: “Ziet u het als een grote nederlaag als het kabinet zou vallen?”

Rutte: “Ja, maar ik wil helemaal niet praten over die politieke vraag. Het zijn als-dan-vragen.”

Vervolgens uit het niets over Jaïr plopkap: “Je hebt nou een rode microfoon! Je had eerst een blauwe.”

Jaïr: “Ja, het is nu Jinek.”

Rutte: “Oh, sorry, natuurlijk.”

Afleidingsmanoeuvre

“Het is weer een uitstekende afleidingsmanoeuvre van Rutte”, merkte Jaïr op.

Rutte: “Ha ha ha. Het werkt wel hè?”

Aan de talkshowtafel van Jinek reageerde de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra jaloers op deze tactiek van Rutte. “Ik vond het antwoord van Mark Rutte wel goed. Hij draaide om de hete brei heen en ik dacht: goh, hij doet dat wel heel goed, daar kan ik nog wel iets van leren.”

Geen antwoord

Al met al kreeg Jaïr geen antwoord op zijn vragen. Rutte: “Alle vragen die ik nu voor jou ga beantwoorden, zijn als-dan en wat ik nu zou voelen. Dat heeft echter geen zin, zolang we er in het kabinet niet over gesproken hebben.”

“Ik wil er niet over speculeren, omdat collega’s van het kabinet mij dan vanavond bij jou in de uitzending zien bij Eva en die zeggen dan: ‘Waarom zit Mark nou te speculeren over dit of dat?’”

Fragment

Het fragment met Jaïr en Rutte:

Wat vindt u?

Alle polls

Begrijpt u dat Maxime Meiland niet echt geliefd is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen