LINDA. met dubbelinterview: witte Gwen wél op cover, zwarte Frenna niet

LINDA.meiden is in opspraak vanwege de keuze voor het covermodel. Het tijdschrift heeft deze maand een dubbelinterview met Gwen van Poorten en Frenna, maar alleen Gwen is op de cover gezet.

Frenna © LINDA., Instagram

Het zit Frenna niet lekker. “Zoals sommigen van jullie misschien al hebben gezien heb ik onlangs een shoot en dubbelinterview met Gwen van Poorten gedaan voor LINDA.meiden-magazine, dit was een gezellige dag en de foto’s zijn hard geworden. Toch is er gekozen voor een solofoto met alleen Gwen op de cover.”

‘Makes you think’

Een merkwaardige keuze, vindt Frenna. “Terwijl bij eerdere dubbelinterview-features beide personen op de cover verschenen. Dit is geen egoding, maar sinds de cover gepubliceerd is ben ik hier over na gaan denken.”

Het is een patroon bij de LINDA. om mensen van kleur niet op de cover te zetten, stelt hij. “Als alle duo-interviews voorheen covers opleverden van de twee personen, en toevallig die van mij, maar ook van Dio en Bilal in de vorige LINDA.meiden niet, makes you think.”

“Het is teleurstellend dat anno 2021 dit soort keuzes worden gemaakt binnen het Nederlandse mainstream-medialandschap, want dit is niet de eerste keer dat dit soort situaties plaatsvinden. Het is makkelijk om een Black Lives Matter-square te posten maar kansen om verandering aan te brengen laat men vaak liggen. Ben klaar hiermee…”

Veronica kritisch

Frenna wordt gesteund door RTL Boulevard-bekendheid Veronica van Hoogdalem. Ook zij is kritisch. “Nauurlijk is dit geen incident. Ze denken bij bladen zorgvuldig na over de cover en dat maakt dit zo pijnlijk. Ze zeggen dat ze verandering willen brengen, zwarte vakjes posten, maar wanneer ze voor verandering kunnen zorgen door deze man op de cover te zetten, gebeurt het niet.”

Het is opvallend dat Frenna ruim twee keer zo veel volgers heeft op Instagram dan Gwen van Poorten en dus ontegenzeggelijk een grotere doelgroep aanspreekt, al is dit mogelijk niet de doelgroep van de LINDA.meiden. “Frenna is een van de grootste artiesten van Nederland met meer dan een miljard streams!!”, zegt Veronica.

Eerder in opspraak

Karin Swerink, de hoofdredacteur van LINDA., raakte in 2017 al eens in opspraak over dit onderwerp toen zij werd gevraagd naar de reden dat zij zo weinig donkere modellen op de covers van Vogue zette, waar ze toen nog hoofdredacteur was. Ze gaf toen aan dat er te weinig goede ‘donkere meisjes’ zijn.

Het leidde tot een storm van kritiek, waarna ze ook haar excuses aanbood. Juist aan deze rel werd Karin Swerink vanmiddag herinnerd op de multiculturele zender FunX, waar ze telefonisch reageerde op de nieuwe ophef.

LINDA. reageert

Karin Swerink gaf aan dat de keuze om alleen Gwen op de cover te plaatsen puur inhoudelijk is. “Het thema was #ikgaoffline en Gwen van Poorten is daar ervaringsdeskundige in. Het was van tevoren al bepaald dat we haar alleen op de cover zouden plaatsen, maar dit is niet helemaal goed gecommuniceerd naar Frenna.”

“Het ligt heel erg aan het thema van de maand. Je staat vaker niet op de cover vanuit het dubbelinterview dan wel. We willen niemand kwetsen, het is echt een fout in de communicatie geweest. Maar het heeft onze ogen wel geopend om het nog bewuster te benoemen. Wij moeten inclusief zijn, ik wil niet anders.”

Fragment

De reactie van Karin Swerink:

Wat vindt u?

Alle polls

Jandino Asporaat schept op over zijn BN'er-privileges. Onhandig of leuk voor hem?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen