Lilian Marijnissen ondanks flinke twijfels toch in talkshow Eva Jinek

Lilian Marijnissen is gisteren na flink wikken en wegen toch op bezoek gekomen in de talkshow van Eva Jinek. Ze twijfelde vanwege de avondklok, maar vond haar fysieke aanwezigheid toch relevant genoeg.

Lilian Marijnissen © Jinek

SP-leider Lilian Marijnissen schoof aan om samen met politiechef Willem Woelders en ic-arts Peter van der Voort te praten over de avondklokrellen en de onvrede die er in de samenleving heerst over de coronamaatregelen enerzijds en het gebrek aan vaccinatiedaadkracht van de overheid anderzijds.

Lastige positie

Lilian en haar politieke collega’s in Den Haag zijn enigszins in een lastige positie gebracht door minister-president Mark Rutte. Hij gaf vorige week aan dat leden van het kabinet het goede voorbeeld zullen geven en niet fysiek zullen optreden in talkshows zolang de avondklok geldt. Hugo de Jonge week dinsdag zelfs uit naar de vijfuurshow Tijd voor MAX.

Hoewel Mark Rutte specifiek over de leden van het kabinet sprak, voelen de lijsttrekkers zich natuurlijk ook aangesproken. De suggestie is immers dat zij niet het goede voorbeeld geven als ze in talkshows verschijnen. Lilian Marijnissen plaatste gisteren aan het begin van de uitzending van Jinek dan ook een behoorlijke disclaimer.

Lang getwijfeld

Eva tegen de SP-ster: “Lilian Marijnissen, je hebt lang getwijfeld of je hier wilde zitten, natuurlijk vanwege de avondklok. Je vond het wel belangrijk om uiteindelijk hier fysiek aanwezig te zijn. Wat was jouw overweging daarvoor?”

Lilian: “Ja, klopt. De twijfel zat hem erin dat ik me natuurlijk ook gewoon aan de maatregelen wil houden, net zoals iedereen. Ik zou ook echt niet ’s avonds na negenen de straat op gaan als het niet hoeft, maar ja: voor het werk… Ik vind hier zitten een onderdeel van mijn werk als volksvertegenwoordiger.”

Tv-optredens essentieel

Tv-optredens zijn voor volksvertegenwoordigers essentieel, vindt Lilian. “Het is niet alleen in de Tweede Kamer je verhaal vertellen en een debat voeren, maar het is ook mensen opzoeken, onderzoek doen, mensen spreken, maar ook hier verschijnen om over onze ideeën te vertellen en misschien wel jouw kritische vragen te beantwoorden.”

De politica: “Ja, dat hoort ook bij ons werk en dat is de afweging waardoor ik in elk geval vanavond dacht: ik kom wel.”

Kritische vraag

Eva: “Nou, om maar meteen met de kritische vraag te beginnen – je biedt het zelf aan: jullie hebben als SP voor de invoering van de avondklok gestemd. Hebben jullie beseft en gerealiseerd wat de mogelijke gevolgen zouden kunnen zijn als we kijken naar de enorme mentale en fysieke schade?”

Lilian gaf aan flink getwijfeld te hebben. Ze begrijpt het wel dat mensen nu onvrede hebben, omdat het vaccineren zo traag verloopt. “Ja, dat loopt nou bepaald niet allemaal op rolletjes, zeg maar. Dat maakt het wel lastig. Als het nou zo zou zijn dat het allemaal fantastisch liep, maar mensen zien dat het vaccinatiebeleid in Nederland niet goed loopt. We hebben alleen Bulgarije onder ons staan.”

Aflevering

De aflevering van Jinek kunt u hier terugzien:

Wat vindt u?

Alle polls

Waar denkt u dat Rachel Hazes meer van houdt?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen