Legendarisch Big Brother vanavond terug op de buis: kijkcijferkanon?

Vanavond is het zo ver: gelijktijdig op RTL 4 én RTL 5 keert de legendarische realityshow Big Brother terug op de buis. Gaat Nederland hier tijdens de coronalockdown massaal op afstemmen?

Big Brother © RTL

Ruim twintig jaar na de eerste versie van de moeder der realityprogramma’s gaan vier Nederlanders en vier Vlamingen opnieuw het experiment aan met Big Brother. 115 camera’s, acht deelnemers, 100 dagen en 0 privacy: dat is in een notendop waar de realityserie om draait. De hoofdprijs is maximaal 100.000 euro.

Twee duimen

De media berichten vandaag veelvuldig over de start van Big Brother en dan met name over een uitspraak die producent Jeroen Compeer vandaag doet in een uitgebreid interview met de Volkskrant. Hij vertelt hoe er in tijden van #MeToo wordt omgegaan met intiem contact in het Big Brother-huis.

Op de vraag wat de productie doet als twee bewoners met elkaar naar bed willen, antwoordt Jeroen: “In deze tijd moet je daar goed over nadenken. Hoe weten wij, als makers, dat ze beiden akkoord gaan? Bij Big Brother in Zweden hebben ze vorig jaar besloten dat beide partijen eerst hun duim omhoog moeten doen. Dat hebben we overgenomen.”

Big Brother en ethiek

Realitytelevisie ligt onder een vergrootglas sinds de rel over de RTL-show De Villa, waar kandidaten werden aangemoedigd tot grensoverschrijdend gedrag. Big Brother gaat géén sterke drank serveren en belooft ethisch met de deelnemers om te gaan. “We gaan bewoners niet volgieten, zelfs niet als we denken: nu wordt het saai.”

Hoofdredacteur Jourik Vandervorst vult aan: “We vergroten hooguit iets uit. Als iemand huilt, komt er in de montage een muziekje bij. Van manipuleren is geen sprake, we verzinnen niets. Dat zou ook niet kunnen, want alles is 24 uur per dag te zien op de livestream. Als iets niet klopt, straffen kijkers dat af.”

Uitzending

De aftrap Big Brother: De Start wordt gepresenteerd door Geraldine Kemper en Peter Van de Veire en is op maandag 4 januari om 20.30 uur te zien bij RTL 4, RTL 5 en in Vlaanderen op VIER.

Vanaf morgen wordt Big Brother elke werkdag om 21.30 uur en elke zaterdag om 18.00 uur uitgezonden bij RTL 5, Videoland en in Vlaanderen op VIER.

Naast deze reguliere uitzendingen wordt op donderdag om 21.30 uur de liveshow Big Brother: Live uitgezonden, gepresenteerd door Geraldine Kemper en Peter Van de Veire. De livestreams zijn exclusief te zien via Videoland.

Leadersong

Speciaal voor het programma lanceert Davina Michelle, samen met Vlaamse rapper Woodie Smalls, vandaag de titelsong: Big Brother. “Geïnspireerd door het experiment, het spel element en het alziend oog van Big Brother schreef zij de song in no-time.”

Het resultaat:

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen