Ivo Niehe tien jaar na Pauw & Witteman-ophef: ‘Verkeerd begrepen’

Het is alweer bijna tien jaar geleden dat Ivo Niehe zijn legendarische zelfverheerlijkende monoloog hield in Pauw & Witteman. Hoe blikt hij terug op dit veelbesproken tv-optreden?

Ivo Niehe © Ruud Baan

Ivo Niehe trad in 2011 op in Parijs met zijn toenmalige onemanshow. Na afloop reageerde hij zwaar hysterisch in Pauw & Witteman. “Het is unaniem een belachelijk groot succes”, roeptoeterde hij. Wekenlang werd Ivo volop geplaagd met deze zelfverheerlijkende kreet. Nog altijd wordt Ivo door deze uitspraak achtervolgd.

Fout

Hoe kijkt Ivo erop terug? Eigenlijk snapt hij de ophef niet echt, zegt hij in Het Parool (via Blendle). “Het voelde alsof ik ’s ochtends een fiets in handen kreeg en ’s middags een etappe in de Tour de France won. Zoiets is toch ongelooflijk? De fout die ik maakte, was dat ik niet duidelijk vermeldde dat het grote succes niet zozeer door mij kwam als door Ellen ten Damme.”

Ellen ten Damme zong in de voorstelling Les Grands Boulevards van Yves Montand, terwijl ze op haar handen liep. “Ik hoor het gejuich nóg. Dat de pilaren van het Mogador bleven staan was een wonder.”

Gek

Ivo vervolgt: “En weet je wat ook gek is? Er is zoveel over gezegd, maar niemand heeft zich ooit afgevraagd wat daar in dat theater dan precies is gebeurd. Het ging alleen maar over mijn extreme enthousiasme na afloop. Ik heb die voorstelling opgenomen en hoop dat iemand die eens wil uitzenden.”

“Als me weer zoiets zou overkomen, kan ik dat enthousiasme vast opnieuw niet beteugelen. Dat woord ‘belachelijk’ gebruikte ik niet voor niets. Ik kon er met mijn verstand gewoon niet bij. 1700 man, anderhalf uur in het Frans. Het is nog steeds een van de mooiste avonden van mijn leven.”

Fragment

Het fragment van toen:

Een groot interview met Ivo Niehe kunt u via Blendle lezen in Het Parool.

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen