Getergde NPO: ‘Eva Jinek trok redactie leeg met portemonnee RTL’

De NPO raakte een flink deel van de gedeelde Jinek- en Pauw-redactie kwijt toen Eva Jinek naar RTL vertrok. Ze stond namelijk flink met de RTL-portemonnee te rammelen, klinkt het bij de NPO.

Op1 en Jinek © RTL

Eva Jinek maakte laat in september 2019 bekend dat ze per januari 2020 de overstap zou maken naar RTL. Dat was een strategische beslissing: door haar vertrek zo laat mogelijk aan te kondigen, zadelde ze de NPO op met een enorm probleem: in slechts twee maanden tijd moest een opvolger worden gevonden. Dat is uiteindelijk Op1 geworden.

Slim spelletje

Remko van Westerloo, netmanager van NPO 1, vertelt in een groot VARAgids-artikel over de eerste verjaardag van Op1 dat Eva Jinek een slim spelletje heeft gespeeld. Ze liet de NPO in de waan dat ze gewoon zou blijven, terwijl ze al wist dat ze voor de miljoenen van RTL zou gaan.

De zenderbaas vertelt: “Begin september hadden Frans Klein, directeur video van de NPO en ik nog uitgebreid met Eva geluncht en dachten: die blijft wel. Dat liep anders.”

Jinek trekt redactie leeg

Het was voor de NPO extra lastig dat Jinek met de dikke portemonnee van RTL haar redactieleden meekreeg, vertelt eindredacteur Herman Meijer. Eva deelde een redactie met Jeroen Pauw. “Nu ving de boedelscheiding aan. Eva begon onmiddellijk aan vrijwel elke redacteur te trekken die daar werkte. Er werd flink met de geldbuidel gezwaaid.”

Jeroen Pauw maakte al snel bekend ook te stoppen, maar net als Herman Meijer vond hij de situatie te onrechtvaardig aanvoelen om het schip helemaal te verlaten. Pauw is nu als producent betrokken bij Op1. “De nieuwe situatie voelde als onrechtvaardig. We laten ons de zaak niet onder de kont wegkapen, vonden we. Toen is ieder voor zich aan de slag gegaan om de boel te redden.”

Op1 is succes

Dat is gelukt: Op1 is een succes gebleken, terwijl niemand dacht dat vijf verschillende duo’s goed zouden werken. “Aan het begin bedenkt geen zinnig mens dat. Het was meer geluk dan wijsheid, omdat wij ook wel wisten dat zo’n keuze een aanval betekende op sommige wetmatigheden van de talkshow”, zegt Remko.

Waarom eigenlijk vijf duo’s? Eén iemand was er niet te vinden. “Iemand van de statuur van Jeroen Pauw, een logische opvolger, diende zich niet aan.”

Het artikel ‘1 jaar Op1: hoe werd de talkshow een succes?’ kunt u ook lezen op de VARA-site.

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen