Eva Jinek adviseert linkse fusie om vuist te maken tegen VVD

Eva Jinek denkt dat de linkse partijen PvdA, GroenLinks en SP moeten fuseren om een vuist te kunnen maken tegen rechts. Dat zei ze gisteren in haar talkshow tegen de nieuwe PvdA-leider Lilianne Ploumen.

Eva Jinek en Lilianne Ploumen © RTL

Lilianne Ploumen vertelde in Jinek dat ze een ‘hele agenda vol Zoom-meetings’ gepland heeft staan om campagne te voeren. “Eva, ze moeten gewoon twee goede Zoom-meetings hebben: één met de SP en één met GroenLinks. Ze zullen een linkse kongsi moeten maken, anders redden ze het niet”, riep medegast Jack van Gelder toen vanuit het publiek.

Eva Jinek bepleit fusie

Eva Jinek was het helemaal met Jack van Gelder eens. “Je hebt ook helemaal gelijk. Zelfs samen hebben de drie grootste linkse partijen nog altijd minder zetels dan de VVD in de laatste peilingen. Er móet gefuseerd worden.”

PvdA-leider Lilianne daarop: “Er moet gewoon wat gebeuren, ja. Het hoeft niet met Zoom, want we kunnen elkaar in de Tweede Kamer zien. Dat scheelt al, maar ik snap je punt. Ik heb de afgelopen jaren echt heel goed samengewerkt met de SP en met GroenLinks. We hebben zoals dat hoort een app-groepje, waar ik sinds vandaag bij ben.”

Eva: “Ja, maar dat is niet genoeg. Er moet een links blok komen, want anders kunnen jullie nooit een vuist maken. U heeft gezegd: ‘Dit rechtse kabinet moet weg.’ Er is maar één manier.”

Vuist maken

Lilian: “Het moet weg. Ik heb ook gezegd: ‘Ik ga niet meer zonder de SP of GroenLinks in een kabinet zitten.’ De verbeelding moet weer aan de macht en we moeten het dus alledrie beter doen.”

Eva: “Maar waarom niet fuseren? Waarom niet gewoon lekker in deze tijd efficiënt een vuist maken?”

Lilian: “Ik vind dat je heel veel samen moet doen. Met fuseren krijg je gedoe, van: waar moet het partijkantoor staan en wat wordt het logo? Dat hoeft allemaal niet, maar we moeten gewoon samen plannen maken.”

‘Waanzinnig voor kiezer’

Eva: “Is dat niet wat er achter de deur gebeurt? De kiezer in Nederland denkt: jeetje, ik stem altijd op die mensen en dan zijn ze weer zo klein. Terwijl als je zegt: jongens, we hebben een plan, jij hebt een links hart, jij wil links stemmen, wij hebben met z’n drieën iets voor je. Dat zou toch waanzinnig zijn voor de kiezer?”

Lilian: “Ik vind ook dat we echt samen plannen moeten maken.”

Eva: “Het lukt me niet, ha ha ha. Ik heb het geprobeerd, Jack, maar het lukt me niet.”

Superrijken

Voor de bankrekening van Eva Jinek is het te hopen dat zo’n links blok niet van de grond komt. Ze is een jaar geleden overgestapt naar RTL en een linkse coalitie zou haar commerciële feestje – Eva pakt 1,2 miljoen euro per jaar – flink verpesten. Zo wil de SP de superrijken belasten met een toptarief van maar liefst 65 procent.

Het fragment van Lilianne Ploumen in Jinek:

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen