Zwarte Pietenjournaal mogelijk bij NPO: ‘Maar moet wel respectvol’

De NPO staat niet per definitie afwijzend tegenover het uitzenden van het Zwarte Pietenjournaal van omroep Ongehoord Nederland. Dat heeft tv-directeur Frans Klein laten blijken op NPO Radio 1.

Zwarte Pietenjournaal © YouTube

Het zou zomaar kunnen dat de rechts-populistische omroep Ongehoord Nederland van Arnold Karskens volgend jaar een plekje in het NPO-bestel bemachtigt. De omroep maakt nu al programma’s via YouTube en de afgelopen periode was het Zwarte Pietenjournaal hun paradepaardje. Dat is een tegenhanger van NPO’s Sinterklaasjournaal, maar dan mét Zwarte Pieten.

Zwarte Piet terug bij NPO?

Als Frans Klein gevraagd wordt of hij dit programma zou uitzenden, blijkt hij daar niet afwijzend tegenover te staan. “Nou, op de eerste plaats gaat over die keuze de omroep zelf. Die sorteert dat voor. Het is onmiskenbaar zo dat daar programmering tussen zit die best tot veel discussie zal leiden. Daarom komen ze ook nieuw in het bestel, ga ik even vanuit als ze aan alle voorwaarden voldoen. Dat is nou net de bedoeling.”

Het moet volgens Frans wel respectvol zijn. “Bij zo’n Zwarte Pietenjournaal weeg je meer dingen, van: is het respectvol? Blijft het binnen de grenzen die we met elkaar hebben afgesproken? Zo kun je een paar van dit soort criteria loslaten. Maar het zou heel goed kunnen dat wij iets toelaten wat in de grote gemeenschap tot veel discussie gaat leiden.”

Zwart of ON?

De tegenhanger van Ongehoord Nederland is Omroep Zwart, dat óók een plekje in het bestel probeert te bemachtigen. Als Frans Klein gevraagd wordt om te kiezen tussen deze partijen, zegt hij: “Ik ga toch Omroep Zwart zeggen. Ja, maar vooral omdat ik geen spelbreker wil zijn (in het dilemma dat hij voorgelegd krijgt, red.).”

Dan: “In alle diepe ernst en serieusheid: ik zit bij de NPO, wij zijn de gatekeeper en degene die reguleert als het over zendtijd en geld gaan en daarbij hebben we geen voorkeuren. Er is niet een soort voorkeur of afkeur. Ik kijk heel neutraal.”

Pluriform

Frans Klein benadrukt dat hij slechts de programmeur is. “Ik ben hoofdprogrammeur in dienst van de NPO en als het gaat om de pluriforme samenstelling van dit bestel, dan gaan andere partijen daarover. Onder andere de politiek en de Raad van Bestuur op afstand gaan daarover.”

“Als ze wel of niet toegelaten worden, dan gaan we natuurlijk met die nieuwe partijen aan de slag. Daar hebben we geen enkele voorkeuren in.”

Het interview met Frans Klein kunt u terugluisteren via de website van De Perstribune op NPO Radio 1.

YouTube

Het Zwarte Pietenjournaal van Ongehoord Nederland:

Wat vindt u?

Alle polls

Jandino Asporaat schept op over zijn BN'er-privileges. Onhandig of leuk voor hem?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen