Tweede tv-toespraak Mark Rutte ooit: weer 7 miljoen kijkers?

Voor de tweede keer ooit houdt minister-president Mark Rutte vanavond een toespraak op televisie. Weet hij de 7 miljoen kijkers van zijn eerste toespraak in maart te evenaren?

Mark Rutte © NOS

Nederland gaat morgen een maand lang in een afschuwelijke coronalockdown, die veel mensen hard zal raken. Toen ons land in maart in een ‘intelligente lockdown’ ging, gaf Rutte voor het eerst een toespraak vanuit zijn Torentje. Er keken verspreid over NPO 1, RTL 4 en SBS 6 maar liefst 7 miljoen mensen naar. Weet hij dat getal vanavond te evenaren?

Uniek moment

Politiek verslaggever Frits Wester van RTL Nieuws vindt het een uniek moment. “De toespraak zal anders zijn dan andere. Het is niet voor niets in het Torentje. Rutte heeft dat één keer eerder gedaan, aan het begin van de coronacrisis, op 16 maart 2020. De laatste keer daarvoor was in 1973, door Joop den Uyl”, zegt hij tegen Editie NL.

Waarom is er niet gewoon gekozen voor een coronapersconferentie, zoals in de afgelopen maanden? Volgens communicatie-expert Lars Duursma is het bedoeld om extra gewicht te geven aan Ruttes boodschap. “Er zit iets groots aan te komen. Dit is geen persconferentie meer te noemen. Het is een speech.”

Massaal voor de buis

Hoe dan ook: Nederland zal vanavond massaal voor de buis zitten. Het grootste deel zal kijken via NPO 1 en dat is een grote traktatie voor Margriet van der Linden, die direct aansluitend te zien is met haar talkshow M.

Overigens werd de score van 7 miljoen kijkers voor Rutte’s toespraak in maart al snel overtroffen door de ‘reguliere’ coronapersconferenties die daarop volgden. Op het hoogtepunt, eind april, keken daar namelijk 7,8 miljoen mensen naar. De coronapersconferentie van vorige week trok 5,5 miljoen kijkers.

De toespraak van Mark Rutte is om 19.00 uur te zien op NPO 1, RTL 4 en SBS 6.

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat Rob Kemps narcistisch is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen