‘Dominique Weesie wilde maand lang als Zwarte Piet op televisie’

Dominique Weesie, de baas van omroep PowNed, heeft in het verleden met het idee gespeeld om het toenmalige PowNews een maand lang te presenteren als Zwarte Piet. Dat zegt oud-collega Jan Roos bij UP! Network.

Dominique Weesie © YouTube

Waar PowNed in het verleden nog behoorlijk rechts was, is de omroep nu een stuk progressiever geworden. Zo hebben kopstukken Dominique Weesie en Rutger Castricum onder meer hun mening over Zwarte Piet bijgesteld. Ze doen dat puur om hun NPO-tonnen te beschermen, aangezien er een fusie met BNNVARA zit aan te komen, meent Jan Roos.

Maand lang

Jan Roos wijst erop dat Dominique Weesie tot enkele jaren geleden nog fanatiek voorstander was van Zwarte Piet en zelfs als de kindervriend op televisie wilde verschijnen. “Dominique Weesie wilde een maand lang als Zwarte Piet PowNews gaan presenteren, als klacht tegen het anti-Zwarte-Piet-verhaal. En nu zit hij bij Jinek aan tafel te vertellen hoe slecht Zwarte Piet is. Hij heeft eieren voor zijn geld gekozen.”

PowNews was jarenlang het gezichtsbepalende programma van PowNed en werd uitgezonden op NPO 3. Dominique presenteerde het programma tot eind 2014, waarna hij vaste gast werd in Studio PowNed.

Nu is Dominique helemaal opgegaan in de normen en waarden van de NPO, stelt Jan. “PowNed was in eerste instantie een beetje rebels, maar ze hebben Dominique Weesie en Rutger Castricum zó veel geld betaald, dat zij nu ook tegen Zwarte Piet zijn en zich aansluiten bij BNNVARA.”

Fusie met BNNVARA

Den Haag wil niet te veel kleine omroepen met overheadkosten hebben, dus wordt er aangestuurd op omroepfusies. PowNed gaat samen met BNNVARA, weet Jan. “Dat is zogenaamd nog niet bekend, maar PowNed, de activistisch rechtse zender, sluit zich aan bij de socialistische omroep en is tegen Zwarte Piet.”

Hij vervolgt: “PowNed wordt een onderdeel van BNNVARA. Dominique praat al die taal, hè? Er wordt al gezegd: ‘Zwarte Piet is fout.’ Ze praten die taal al, maar het is puur financieel opportunisme. Die gasten hebben miljoenen in hun zak gestoken met niks doen. Die denken: nou, we willen nog wel door blijven gaan.”

‘Castricum kan ook niets’

Van Rutger Castricum heeft Jan Roos ook geen hoge pet op. “Die Castricum kan natuurlijk ook niks, dus het baantje moet behouden blijven. Hij had laatst een documentaire over hoe leuk Marokkanen zijn. Nou, ik kan je vertellen: ik heb daar vijf jaar op de redactie rondgelopen en daar werden niet alleen maar leuke dingen over Marokkanen gezegd.”

De uitspraken van Jan Roos kunt u terugzien in de YouTube-talkshow UP!DATE.

Wat vindt u?

Alle polls

Rob Kemps staat nog negen maanden onder contract bij SBS 6. Gaan ze verlengen?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen