Mede vanwege succes Op1: Frans Klein ‘omroepman van het jaar’

Mede vanwege het onverwachte succes van de late talkshow Op1, is NPO’s televisiebaas Frans Klein uitgeroepen tot Omroepman van het Jaar 2020. Zijn voorganger Jeroen Pauw reikte de prijs uit.

Frans Klein © Michel Schnater

Normaal wordt de nieuwe Omroepman of –vrouw gehuldigd onder het toeziend oog van honderden aanwezigen in Beeld en Geluid in Hilversum, maar daar kon ditmaal geen sprake van zijn. In plaats daarvan maakte de organisator, het mediavakblad Broadcast Magazine, een videoregistratie, inclusief terugblik op het bizarre (media)jaar.

Jinek en Matthijs

Wat krijgen we in de video te zien? “Onder andere een zoektocht op het Media Park, de ‘overval’ bij Frans Klein thuis, een interview met Jeroen Pauw en felicitaties van Eva Jinek, Matthijs van Nieuwkerk, Paul de Leeuw, Pieter Broertjes en Beeld en Geluid-directeur Eppo van Nispen tot Sevenaer.”

Het is hem van harte gegund, vindt Broadcast Magazine. “Jaar in, jaar uit onderstreept de Nederlandse publieke omroep haar impact. Waar de grote commerciële omroepblokken de laatste jaren flink terrein moesten prijsgeven, daar blijft de NPO fier overeind als marktleider.” En Frans Klein is daar verantwoordelijk voor, aldus de jury.

Succes van Op1

Het is Frans Klein gelukt om met Op1 een succesvolle opvolger van Pauw en Jinek te lanceren. “Juist in dit coronajaar bewijst de NPO zich weer als degelijk en betrouwbaar baken, een ‘veilig buurthuis’ waar de waan van de dag alle ruimte krijgt, maar ook in perspectief wordt geplaatst en geduid. Dat gebeurt onder andere ook in Op1.”

Broadcast Magazine wijst erop dat het format met wisselende presentatieduo’s ‘vooraf tot veel scepsis leidde’. “De gewaagde opzet is echter een doorslaand succes gebleken, wat mede op het conto van Frans Klein mag worden geschreven.”

Omroepman

Het mediavakblad: “Gevoegd bij het feit dat hij al zo lang loyaal bouwt en stuurt aan de publieke programmering en het schip strak op koers weet te houden in zeer woelige baren, geeft dat de redactie van BM voldoende redenen om Frans Klein te benoemen tot Omroepman van het Jaar 2020.”

De lijst met Omroepmannen en -vrouwen van het Jaar ziet er in chronologische volgorde als volgt uit:

1991 Boudewijn Paans
1992 Aart Geurtsen
1993 Freddy Thyes
1994 Lejo Schenk
1995 Paul Witteman
1996 Fons van Westerloo
1997 Joop van den Ende
1998 Burny Bos
1999 John de Mol
2000 Frits Barend & Henk van Dorp
2001 Arthur Valkieser
2002 Cathy Spierenburg
2003 Peter R. de Vries
2004 Gerard Timmer
2005 John de Mol
2006 Paul de Leeuw
2007 Ton F. van Dijk|
2008 Tina Nijkamp
2009 Linda de Mol
2010 Erland Galjaard
2011 John de Mol
2012 Matthijs van Nieuwkerk
2013 Bert Habets
2014 Jan Slagter
2015 Humberto Tan
2016 Floortje Dessing
2017 Eva Jinek
2018 Beau van Erven Dorens
2019 Jeroen Pauw
2020 Frans Klein

Prijsuitreiking

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen