Matthijs van Nieuwkerk vroeg VARA om eigen toilet, kreeg het niet

Matthijs van Nieuwkerk heeft van BNNVARA nooit een eigen toilet gekregen bij De Wereld Draait Door. Een typisch voorbeeld van showbizz in Nederland, vindt de presentator.

Matthijs van Nieuwkerk © Linda's Wintermaand

De De Wereld Draait Door-beroemdheid deed zijn beklag zondagavond in het programma Linda’s Wintermaand, waar 1,2 miljoen mensen naar keken. “Ik begreep dat jij in de tijd van De Wereld Draait Door hele erg van de vaste rituelen was, dus heel erg Aretha Franklin-muziek, altijd thee met melk, biscuitjes, wat had je nog meer voor vaste rituelen?”, begon Linda.

Nieuwe sokken

Matthijs gaf daarop aan dat hij voor élke uitzending van De Wereld Draait Door nieuwe sokken uit de kast haalde. “Nieuwe sokken. Elke dag nieuwe sokken.”

Linda: “Waarom is dat?”

Matthijs: “Dat is houvast.”

Linda: “Ik begreep dat jij ook de diepe wens had om een eigen wc te hebben. Dat is je nooit gelukt. Je hebt nooit je eigen toilet gekregen.”

Eigen plee

Matthijs kon dat gerucht bevestigen. “Je bent goed geïnformeerd. Ik heb alles wat ik wilde gekregen. Dat was niet veel hoor, maar het zijn de kleine dingetjes die het toch maken dat je je net iets meer op je gemak voelt. Ik had al heel snel in de smiezen: ik moet een eigen plee hebben, ik móet naar mijn eigen toilet kunnen.”

Na een tv-uitzending moet Matthijs altijd plassen. “Het is geen smetvrees, maar ik drink altijd thee en na afloop staat mijn blaas altijd op knallen. Het eerst wat ik dan doe is naar de plee rennen. Er zijn bij De Wereld Draait Door twee pissoirs en een toilet. Ik had al snel in de gaten: je moet niet naast iemand komen te staan die net te gast is geweest en heel teleurgesteld is.”

Gesloten deur

Om die reden koos Matthijs altijd voor de wc met de gesloten deur. “Want dan zie je mij niet. Maar dan staan er twee andere mensen te plassen die met elkaar beginnen te praten, van: ‘Wat een klote-uitzending.’ Ik heb dus niet zelden toch wel een minuut of tien of een kwartier op de plee gezeten, in de hoop van: zijn ze weg, kan ik eruit? Dit is natuurlijk klein leed, maar het stapelde zich wel op.”

Daarom trok Matthijs aan de bel bij de VARA. “Ik heb vaak aan de VARA gevraagd: ‘Geef mij een eigen toilet, dat is gewoon beter.’” Waarom de VARA hem nooit tegemoet is gekomen, is onduidelijk. Een nieuw toilet installeren zal ongeveer het dagsalaris van Matthijs hebben gekost.

Polderglamour

Het zal wel polderglamour zijn, aldus Matthijs. “Ik denk ook eerlijk gezegd dat in het buitenland bij dit soort dagelijkse programma’s de presentator een eigen toilet heeft. Niet uit een soort verwennerij, maar gewoon uit een soort praktisch gemak voor mezelf en voor de gasten die hun hart willen luchten.”

Matthijs vertelde in de uitzending ook waarom hij niet huilde bij zijn afscheid van DWDD:

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen