Matthijs van Nieuwkerk onthult waarom hij nooit kritisch was in DWDD

Het legendarische De Wereld Draait Door wordt nog door veel kijkers gemist. De show bracht vrolijkheid en positiviteit de huiskamers in. Maar waarom bracht Matthijs van Nieuwkerk nooit eens een kritisch interview?

Matthijs van Nieuwkerk © NTR

Met name als er iemand is overleden, klinkt het op Twitter weer massaal: ‘Wat had De Wereld Draait Door vanavond een prachtige ode gebracht.’ De meeslepende wijze waarop Matthijs zijn gasten en onderwerpen benaderde, volop bewondering en superlatieven, wordt door veel kijkers nog altijd gemist. Maar voor een kritisch politiek interview kon de kijker niet terecht bij DWDD.

Matthijs niet keihard

Özcan Akyol vroeg Matthijs van Nieuwkerk er gisteren naar in zijn door 429.000 mensen bekeken NPO 2-programma De Geknipte Gast. “Jij schrijft ook columns. Je krijgt een boek, je leest het en daar schrijf je een stuk over. Dat is enorm vrolijk. De liefde spat ervan af, het is een grote dans. Je gaat het niet keihard met de grond gelijkmaken of weet ik veel.”

Matthijs legde daarop uit dat hij die kritische benadering minder interessant vindt. “Kijk, hoe zit het: het is hetzelfde als met De Wereld Draait Door. Natuurlijk heb ik een kritisch vermogen en heel veel dingen zijn niet leuk, slecht, niet om aan te zien, niet om door te komen, natuurlijk. Daar ga ik geen aandacht besteden.”

Zonde van de zendtijd

Waarom wil hij zaken die hij slecht vindt gaan of waar hij ontevreden over is niet aan de kaak stellen? “Dat vind ik zonde van de zendtijd die ik heb of in het aantal woorden dat ik in de Volkskrant heb gekregen, om me daarmee bezig te houden.”

Özcan Akyol: “Dat is jouw insteek: afzeiken heeft geen zin, laat anderen dat maar doen?”

Matthijs: “Ja. Dat vind ik zonde van mijn tijd. Ik lees liever dat iemand zegt: ‘Dit boek over tuinieren, dat móet je lezen, dat is formidabel.’ Dan denk ik: laat ik dat eens doen, waarom niet. Dat geeft mij energie.”

De Geknipte Gast met Matthijs van Nieuwkerk als gast kunt u terugkijken op de NPO-site.

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen