Mark Rutte: ‘Vreselijk dat OMT-leden niet naar Beau of Op1 durven’

Minister-president Mark Rutte vindt het vreselijk dat meerdere OMT-leden vanwege bedreigingen geen media-optredens meer aandurven bij bijvoorbeeld Beau of Op1. Dat heeft hij vrijdag gezegd op zijn tv-persconferentie.

Beau © RTL

Het Outbreak Management Team (OMT) adviseert de overheid over de bestrijding van het coronavirus. Veel leden zijn bekend van televisie, zoals Andreas Voss, Diederik Gommers en Marion Koopmans. In elk geval Andreas en Marion zijn al slachtoffer geworden van bedreiging; Marion durft niet meer met de trein te reizen én in talkshows te verschijnen.

Verschrikkelijk

Mark Rutte wijst op de belangrijke rol van OMT-leden in het maatschappelijk debat over corona. Hij vindt het vreselijk dat zulke belangrijke mensen niet meer in talkshows op televisie durven te komen. “Ik vind het verschrikkelijk. Dat kan helemaal niet. We moeten allemaal gewoon bij u te gast kunnen zijn en ons fijn en veilig voelen.”

Het is jammer dat het zo ver is gekomen, vindt Mark. “Ik vind dat echt verschrikkelijk. Het zijn allemaal wetenschappers. Dit zijn mensen die stuk voor stuk de besten in hun vak zijn en vanuit hun totale gewetensvolheid hun werk doen en dan krijgen ze te maken met dit soort idioten. Ze zouden zich daardoor geremd voelen om bij Op1, Beau of in de krant te zeggen wat ze ergens van vinden. Ik vind het echt verschrikkelijk.”

Bespottelijk

Peter R. de Vries is het helemaal eens met Mark Rutte, vertelde hij ’s avonds in de uitzending van Beau. “Ik denk dat Rutte gelijk heeft dat het idioten zijn die dat uiten. Het is belachelijk en bespottelijk. Je kunt er niet veel tegen doen.”

Wel vraagt Peter zich af hoe serieus de bedreigingen zijn. “Ik heb die bedreigingen niet gezien en weet niet welke vorm het heeft, maar ik schat in dat het grotendeels via Twitter en internet is gegaan. Dat zijn randdebielen die onder een schuilnaam zo’n bericht posten op een zolderkamer.”

Advies van Ab

Het helpt om geen sociale media te hebben, zei tv-viroloog Ab Osterhaus gisteren in The Friday Move op BNR Nieuwsradio. “Ik doe helemaal niets op sociale media: ik heb geen Facebook, doe helemaal niks, maar op mijn gewone e-mail krijg ik af en toe ook wel berichten dat ik denk: delete onmiddellijk. Ik ben het wel gewend.”

Fragment

De uitspraken van Mark Rutte kunt u onderstaand bekijken (vanaf 29:50).

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen