Mark Rutte vindt koffiemomentje na persconferentie geen punt

Een opzetje van NRC-sterjournaliste Lamyae Aharouay om Mark Rutte in verlegenheid te brengen vanwege het koffiemomentje na zijn wekelijkse persconferentie op vrijdag, is mislukt.

Mark Rutte © Nieuwspoort

Het viel Lamyae Aharouay op dat het koffiemomentje tussen journalisten en minister-president Mark Rutte ook tijdens de coronacrisis gewoon door is blijven gaan en dat vindt ze gezien de horecasluiting enigszins twijfelachtig. Afgelopen vrijdag besloot ze de organisatie van de persconferentie daarnaar te vragen; Rutte confronteerde ze tijdens de persconferentie zelf.

Koffie met de pers

Lamyae vroeg zich af of het koffiemomentje überhaupt wel mag volgens de coronaregels. Ze trok aan de bel bij de Parlementaire Persvereniging, die de tv-persconferentie organiseert in perscentrum Nieuwspoort. Joost Vullings, politiek commentator van EenVandaag, is daarvan de voorzitter.

Ze vroeg Joost er afgelopen vrijdag naar. “Die had er niet bij stilgestaan of het koffiemoment wel kan volgens de huidige maatregelen. Hij let er wel op dat iedereen dan op 1,5 meter van elkaar staat”, schrijft ze op Twitter. “Maar of het tegen de regels is? Vullings weet het niet.”

Kantoorkoffie

Vervolgens ging Lamyae met haar vraag naar NOS-verslaggever Wilco Boom, voorzitter van de Raad van Toezicht van Nieuwspoort. Hij bleek al gebeld door Joost. “Volgens mij mag dit wel. Want het restaurant en de sociëteit zijn gesloten, ook voor leden”, liet Wilco aan Lamyae weten.

En Nieuwspoort-directeur Eric Janssen: “Deze zaal heeft een kantoorfunctie. U drinkt toch ook koffie en thee op uw werk? Dit is tijdens corona gewoon een zaal. Een zaal met horecafaciliteiten.”

Lamyae confronteert Rutte

Lamyae besloot Mark Rutte live tijdens de persconferentie te confronteren. “Kunt u nog eens uitleggen waarom het zo belangrijk is dat horeca hun deuren gesloten houden?”, begon ze.

Daarop gaf de premier een uitgebreid antwoord over het besmettingsgevaar in de horeca. Lamyae: “Nou kennen de vrijdagen hier altijd een vast stramien. Na de ministerraad komt u naar deze persconferentie. Kunt u eens uitleggen aan kijkers die het niet zien wat hierna altijd gebeurt?”

Ze hoopte Rutte klem te zetten, aangezien hij nu moest uitleggen dat hij na de persconferentie altijd koffie drinkt. Rutte bleek echter al op de hoogte van Lamyae’s vraag. “Ja hiernaast is geen café open, hoor. Ik begreep dat u die vraag heeft gesteld aan de PPV, maar naar ik heb begrepen hebben zij u geantwoord dat het zaaltjes zijn, zoals die er vaker zijn in Nederland. Daar mag je met maximaal 30 mensen zijn en je mag er ook een kop koffie schenken.”

Ongemakkelijk

Lamyae: “U ziet het niet als een horeca-etablissement?”

Rutte: “Nee, maar ik ben er te gast. Dat zou u aan de Parlementaire Persvereniging moeten vragen.”

Lamyae: “Is het niet een beetje ongemakkelijk als al die horeca hun deuren hebben moeten sluiten en u staat wel in een restaurantruimte koffie te drinken?”

Rutte: “Nee, want ook als ik bij vrienden op bezoek ben drink ik een kop koffie, mits je je aan de aantallen houdt. Dat gebeurt hier ook. De sociëteit Nieuwspoort is dicht en dit is een zaaltje waar zoiets mag.”

Verluld

Lamyae vindt het merkwaardig dat Rutte al wist wat zij zou gaan vragen. Ze voelt zich kennelijk verluld door haar collega-journalisten. “Best opmerkelijk, Rutte was dus al op de hoogte van wat ik had gevraagd aan Vullings en Boom nog voor de persconferentie was begonnen. Ik had de Rijksvoorlichtingsdienst zelf namelijk nog geen vragen gesteld.”

De beelden:

https://twitter.com/LamyaeA/status/1334930795912421377

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen