Hugo de Jonge bij Rick Nieman over mediastorm: ‘Mopperlandje’

Hugo de Jonge stoort zich erg aan de kritiek die hij in de media krijgt op de langzame uitrol van het vaccinatieprogramma in ons land. We zijn een ‘mopperlandje’, zei hij gisteren in WNL op Zondag.

Hugo de Jonge en Rick Nieman © WNL op Zondag

Terwijl er dag in dag uit mensen overlijden aan het coronavirus en de economie kapot wordt gelockdownd, nemen Hugo de Jonge en zijn vrienden van de GGD uitgebreid de tijd om het vaccinatieprogramma op te zetten. ‘ZIJ WEL!’, kopt de papieren Telegraaf vandaag groot bij een verzameling foto’s van de eerste coronaprikken in andere EU-landen.

Hugo stoort zich

Rick Nieman confronteerde de minister gisteren met de kritiek in zijn talkshow WNL op Zondag. “De zorg in Nederland is ontzettend gedecentraliseerd en daardoor ongelooflijk stroperig. Als je iets met de GGD wil, dan moet je met al die GGD’s afspraken gaan maken om het voor elkaar te krijgen”, legde hij hem voor.

Hugo: “We kennen geen centralistisch georganiseerd systeem. We zitten in de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog en hebben ook gewoon alles uit onszelf te halen om de dingen te fiksen die nodig zijn.”

Rick: “Valt het u dan niet tegen dat andere mensen daar blijkbaar niet hard genoeg voor lopen?”

Mopperend landje

Een GGD die niet hard genoeg loopt? Daar herkent Hugo zich niet in. “Zo is het niet. Even over de GGD: die hebben echt een waanzinnige klus geklaard in deze crisis en ik denk dat zij veel meer credits verdienen dan ze krijgen. We zijn natuurlijk ook wel een beetje een mopperend landje, hè?”

Medegast Özcan Akyol “Op een gegeven moment zeiden ze dat ze pas in augustus konden vaccineren, dan begrijp je toch wel dat er in de samenleving wat onrust ontstaat?”

Hugo: “Dit is geen faire weergave van hoe het is gegaan. Hoe het wel gegaan is, is: we hebben met de uitvoerende partijen afspraken gemaakt over hoe te vaccineren. De GGD’en stonden aan de lat voor de gezonde mensen (jonger dan 60 zonder ziektes, red.). Ik heb aan de GGD gevraagd: ik wil eigenlijk dat jullie dat doen, zouden jullie dat willen doen? ‘Natuurlijk’, hebben ze gezegd. ‘Maar alleen als het zorgvuldig en verantwoord en ook op een goede manier kan worden voorbereid.’”

Blijmoedig

Rick Nieman besefte zich dat Hugo niet zou toegeven. “U houdt blijmoedig vol. Wat de kritiek ook is, hij wordt gewoon gepareerd en keer op keer uitgelegd.”

In het eerdergenoemde artikel van De Telegraaf pareert Hugo de kritiek als volgt: “Er heerst een misverstand dat we de ict-systemen nog moeten gaan bouwen. Dat is niet zo, maar de systemen moeten wel gevuld worden met de juiste informatie. We willen alles zorgvuldig, verantwoord en veilig doen.”

Fragment

Het fragment van Hugo de Jonge bij WNL op Zondag (vanaf 2:54 over ‘mopperend landje’):

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen