Gerard Joling bij Beau: ‘Mijn liefde voor Thierry Baudet is niet over’

Gerard Joling vindt het zonde dat Forum voor Democratie zo uit elkaar is gevallen. Zijn liefde voor Thierry Baudet is nog steeds niet over. Dat vertelde hij vrijdagavond in de talkshow Beau.

Gerard Joling © RTL

De 60-jarige RTL 4-ster zat aan de talkshowtafel naast Joost Eerdmans, die na alle commotie uit Forum voor Democratie is gestapt en nu samen met Annabel Nanninga de nieuwe partij JA17 is begonnen. “Ik vind het doodzonde, hoor, moet ik zeggen. Echt”, merkte Gerard Joling op over het uiteenvallen van Forum.

Wat jammer

Gerard zag het helemaal zitten met Joost Eerdmans bij Forum. “Je had heel goed de boel kunnen ondersteunen samen met die dame en die andere meneer. Thierry is af en toe iets te elitair en hij gebruikt hele rare woorden. Dan denk ik: dat heeft niets meer te maken met iets van volks ofzo, doe even een beetje gewoon.”

Hij prijst Joost. “Jij blijft altijd in de balans, altijd netjes, altijd intelligent, altijd goede antwoorden. Je wordt ook nooit boos. Dat vind ik ook altijd zo mooi. Dat je denkt: ik kom met mijn standpunten, maar ik word niet kwaad. Dan denk ik: godverdorie, wat jammer voor die partij. Maar goed, het is nu anders. Het is nu anders, het is nu 21.”

Liefde over?

Gastheer Beau van Erven Dorens: “Maar Gerard, ik zag jou vaak ook op de foto bij Thierry. Is dat helemaal over de liefde?”

Gerard: “Oh nee, dat helemaal niet. Hij kwam van de zomer een keer samen met Hiddema zijn boekje presenteren. We hebben toen een fantastische middag gehad en zijn heerlijk dronken geworden allemaal. Ik vind het ook een hartstikke leuke man, maar als ik heel eerlijk ben vind ik hem misschien nog wel leuker als knappe man dan van het hele gebeuren met Forum voor Democratie.”

“Alhoewel: hij heeft best ook goede punten. Maar dat is altijd met iedere politieke partij. Dan heb je: ja, daar ga ik in mee, maar met dat niet. Dat zal met jou straks ook zo zijn. Dat is ook met de VVD zo.”

Radicalisering

Joost Eerdmans daarop: “Het programma was het probleem ook niet hè? Want de inhoud nemen we ook mee, want we staan voor dezelfde punten als minder immigratie en de klimaatpot niet blijven vullen met allemaal miljarden en we willen Europa ook anders. Dat is het probleem niet, maar het werd een onemanshow.”

“Hij begon steeds verder te radicaliseren en daardoor liep het uit de hand. Dat is voor Annabel en mij de bevrijding, dat we denken: we gaan een nette en goede partij neerzetten, waarbij je ook gewoon heel goede mensen kan aan laten sluiten.”

Dolf oneens met Gerard

Cabaretier Dolf Jansen kon het niet geloven wat Gerard allemaal zei. “Baudet is natuurlijk een bepaald type en daar reageer jij op, maar er zit in die partij heel veel racisme, antisemitisme, anti-moslim, seksisme en allerlei heel vervelende dingen. In de jeugdbeweging en bij Baudet zelf ook, meestal achter de schermen. Het is dus geen leuke man in de politiek.”

“Misschien is hij leuk om iets anders te doen of een boekje te schrijven, maar niet als politiek leider.”

Wordt het dan misschien tijd voor Gerard om over te stappen naar JA21? “Nou, ik zit daar nu wel over na te denken. Het heet 21. Ik dacht eerst dat het stond voor 21 centimeter, dan stem ik zeker.”

Fragment

Joost Eerdmans bij Beau over JA21:

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen