‘Films onderbreken door Hart van Nederland zorgt voor kijkcijferboost’

Het onderbreken van speelfilms door Hart van Nederland is filmliefhebbers altijd een doorn in het oog geweest. Toch is het kijkcijfertechnisch heel slim, beweert oud-SBS-baas Fons van Westerloo in de VARAgids.

Hart van Nederland © SBS 6

Fons van Westerloo heeft er als directeur van SBS 6 altijd op aangedrongen om Hart van Nederland stipt om 22.30 uur te laten beginnen, óók als dat betekende dat het laatste staartje van een speelfilm daardoor pas ná de nieuwsrubriek zou volgen. “Die vaste aanvangstijd was essentieel. Kijkers moesten het programma weten te vinden.”

Hogere kijkcijfers

Er werd heel streng op gelet door Fans. “Ik liet op de redactie een klok ophangen die aftelde naar half elf. Dan móesten ze beginnen, anders ging de zender op zwart.”

Het besluit om films dan te onderbreken leidde tot verbijsterde reacties, maar het was volgens Fons een schot in de roos. “Bij de AVRO had ik weleens een film onderbroken voor actualiteitenrubriek Televizier, die stipt om tien uur moest beginnen. Ik kreeg heel Nederland over me heen, maar kwam er wel achter dat het tweede deel van de film altijd beter bekeken werd dan het eerste deel.”

Blijven hangen voor het einde

Dat bleek bij SBS 6 ook het geval, legt Fons uit. “De meeste mensen kenden die films toch al, denk ik, en vonden het wel lekker om het eind nog eens te zien.”

Hart van Nederland is nog altijd een vaste waarde bij SBS 6. Fons heeft nooit geloofd in een volwaardige nieuwsdienst bij Talpa. “Groot nieuws is heel duur. Bovendien past het niet bij het dna van SBS 6. Mensen hebben het niet voor niets over de campingzender.”

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen