Femke Halsema verklaart waarom ze altijd zondebok is in media

Femke Halsema is al sinds jaar en dag één van de favoriete mikpunten van met name de rechtse media. Waarom is ze toch altijd de zondebok? Ze geeft zelf een verklaring op NPO Radio 1.

Femke Halsema © Gemeente Amsterdam

De Amsterdamse GroenLinks-burgemeester ziet zelf ook dat ze aardig onder vuur wordt genomen, al wijst ze er wel op dat het vaak uit een bepaalde hoek komt. Ze heeft het natuurlijk over De Telegraaf, door haar ook wel ‘De T.’ genoemd. “Het is denk ik een beetje afhankelijk van de krant die je leest en van social media”, zegt ze.

Duidelijk profiel

Waarom haten rechtse media haar zo? “Waar ik natuurlijk al langer mee te maken heb, is dat ik een vrij sterk en duidelijk profiel heb als progressieve burgemeester in een progressieve stad in een overwegend behoudende natie, die ook nog heel bekend is”, zegt ze.

Wat is het grootste probleem? Dat ze vrouw, links of te stevig is? “Dat zult u toch echt aan hen moeten vragen. Misschien hebben ze ook minder een probleem met me dan dat ik ook een heerlijke uitlaatklep ben voor algemene emoties en weerzin die je bijvoorbeeld hebt in de richting van bestuur, progressieve bestuurders en Amsterdam. Amsterdam is als hoofdstad natuurlijk ook aantrekkelijk om je tegen af te zetten.”

Vergif

Femke denkt niet per se dat progressieve vrouwen harder worden aangepakt dan conservatieve vrouwen. “Ik durf daar geen vergif op in te nemen. Ik heb de afgelopen maanden Annabel Nanninga met bijzondere interesse gevolgd, want dat is ook een Amsterdams raadslid, en ik vind de manier waarop zij uitgescholden wordt ook niet bepaald prettig.”

Ze heeft wel het gevoel dat seksisme een rol speelt. “Ik zie in de venijnige reacties op mij heel veel seksisme. De mate waarin ik voor hoer of heks wordt uitgescholden, daar lusten de honden geen brood van.”

Nuchter

Gelukkig staat Femke heel nuchter in de wedstrijd. “Ik leef daar eigenlijk zo luchtig mogelijk langs en ben aan het werk.”

Het interview met Femke Halsema kunt u beluisteren op NPO Radio 1.

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen