Farid Azarkan over de zeik in talkshow Op1: ‘Dit is echt unfair!’

Het eerste tv-optreden van Farid Azarkan zónder ruzie laat nog steeds op zich wachten. De leider van de politieke partij DENK was gisteren helemaal over de zeik in de talkshow Op1.

Farid Azarkan en Hugo Logtenberg © Op1

Farid Azarkan werd in de talkshow geconfronteerd met zijn aanhoudende hypocrisie, maar daar was hij niet van gediend. Zowel Hugo Logtenberg als Sophie Hilbrand wekten irritatie op bij de DENK-leider, die zelf al jaren irritatie opwekt bij televisiekijkend Nederland.

Joodse naam

Medio november, tijdens het debat naar aanleiding van de onthoofde leraar in Frankrijk, besloot Farid om het VVD-Kamerlid Dilan Yeşilgöz-Zegerius consequent ‘mevrouw Zegerius’ te noemen, in plaats van hoe zij gebruikelijk genoemd wordt: ‘mevrouw Yeşilgöz’.

Op de vraag wat daar achter zit, zei Dilan zelf: “Om zijn achterban te laten zien dat ik getrouwd ben met een Jood (klopt. Zegerius is dan ook een joodse naam, daarom zegt ie steeds Dilan Zegerius) en een ‘nepturk’ ben. In zijn wereld zijn dat beledigingen. 🤷🏼‍♀️ In de normale wereld ben ik een Nederlandse volksvertegenwoordiger.”

Hugo spreekt Farid aan

Presentator Hugo Logtenberg sprak Farid Azarkan daarop aan. “U schrijft te streven naar een respectvollere samenleving ‘vanuit vertrouwen en verbinding’. Wij moesten meteen denken aan een debat dat u onlangs had met een VVD-Kamerlid, Dilan Yeşilgöz, en daar sprak u haar voortdurend en consequent aan met de Joodse achternaam van haar echtgenoot.”

Na het instarten van de beelden, vroeg hij aan de politicus: “Is dit wat u bedoelt met verbinding?”

Farid: “Ik zal u eerlijk zeggen: ik zag wat er die middag gebeurde. De suggestie die u nu doet, werp ik echt verre van mij.”

Hugo: “Nou, er is maar één iemand die een suggestie doet en dat bent u.”

Unfair

Farid: “Nee, nee. De suggestie die mevrouw Dilan doet, namelijk op tv suggereren dat ik überhaupt wist dat haar achternaam Joods was: dat was niet zo. Ik heb meneer Dijkhoff gebeld en gezegd: ‘Klaas, ik vind dit echt unfair.’ Het maakt me echt geen zak uit met wie je het bed deelt en met wie je bent. We hebben collega’s die heten Carla Dik-Faber en soms zeggen we mevrouw Dik en soms mevrouw Faber.”

Hugo: “U bent van de inclusie. Waarom noemt u…”

Farid: “In zo’n debat zoek je elkaar op het scherpst op. Wat u niet laat zien is hoe ik in dit hele debat als enige rustig bleef.”

Hugo: “Als u dat complimentje wil hebben, dan krijgt u dat van me, dat vind ik geen probleem. Het punt is…”

Farid: “Nee, u moet wel een compleet beeld geven. Deze suggestie die hier gedaan wordt, werp ik verre van mij. Ik vind het unfair, ik vind het echt unfair.”

‘Verwerpelijk!’

Sophie Hilbrand vervolgens: “Laten we er vanuit gaan dat u inderdaad niet wist dat het een Joodse achternaam was. Dan is het wel zo dat zij vervolgens door bepaalde mensen uit uw achterban bedreigingen krijgt over het feit dat zij met een Joods iemand is.”

Farid: “Maar wie wist dat dan?”

Sophie: “U noemt haar ook wel een nep-Turk.”

Farid: “Dat heeft u mij nog nooit horen zeggen, een nep-Turk. Ik vind dat echt een verwerpelijk woord.”

Sophie: “Nee, wacht even. Ik ga even niet in op de dingen die u ontkent. U zegt dat u het nooit heeft gezegd, maar het feit dat zij vervolgens bedreigingen krijgen over het feit dat zij Joods is, betekent dat er in een deel van uw achterban antisemitisme is. Neemt u dat serieus?”

Farid: “Natuurlijk neem ik dat serieus, mevrouw Hilbrand. Ik krijg door deze suggestie dat ik weet dat Zegerius een Joodse achternaam is ook weer bedreigingen. Die suggestie is volkomen verkeerd.”

Armoedig

Maar waarom zei hij dan consequent Zegerius in plaats van Yeşilgöz, zoals Dilan gebruikelijk genoemd wordt? “Omdat het voor mij makkelijker uit te spreken is. Zo simpel is het.”

“Dat is wel een beetje een armoedig argument”, merkte Hugo op, die daarna werd onderbroken door Farid. Dan streng: “Nee, soms moet u anderen ook even proberen uit te laten praten! Dat vind ik ook moeilijk soms, hoor.”

“Maar het is een beetje alsof ik u de hele avond Arie noem”, besloot Hugo. Daar was Arie het niet mee eens.

DENK-collega Tunahan Kuzu twitterde na afloop boos: “Ik begrijp dat Hugo Logtenberg vanavond een poging heeft gewaagd om de Sonja Barend Award te winnen. Maar met deze hijgerigheid en vijandigheid is dat gedoemd om voor altijd faliekant te mislukken.”

Op1 wist een publiek van 945.000 kijkers te vermaken.

Een fragment zónder ruzie:

Wat vindt u?

Alle polls

Waar denkt u dat Rachel Hazes meer van houdt?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen