Wob-verzoek Shownieuws geweigerd uit angst voor diplomatieke rel

Shownieuws heeft een Wob-verzoek gedaan bij de overheid om de kosten van een aantal staatsbezoeken te achterhalen, maar kreeg nul op rekest. Dat zei Sandra Schuurhof dinsdagavond in de showrubriek op SBS 6.

Sandra Schuurhof Beeld: Ineke Oostveen

Royaltyfan Sandra Schuurhof was benieuwd wat alle officiële uitstapjes van koning Willem-Alexander en zijn koningin Máxima precies kosten en daarom diende de redactie van Shownieuws een zogeheten Wob-verzoek in bij de overheid. Het verantwoordelijke ministerie besloot echter om de cijfers niet te verstrekken.

Diplomatieke rel

Sandra had eigenlijk wel zin in de uitkomsten van het Wob-verzoek. “Als Shownieuws hebben we een Wob-verzoek gedaan bij Buitenlandse Zaken omdat we inzicht wilden in de kosten van staatsbezoeken. Van: wat heeft het gekost? Dan gaat het bijvoorbeeld om de geschenken en de hotels. Het ging dan om de bezoeken aan het Verenigd Koninkrijk en Indonesië dit jaar.”

De overheid gaf Sandra echter nul op rekest. “Daarvan hebben ze gezegd: ‘Dat doen we niet, want als die landen die bedragen met elkaar gaan vergelijken, dan kunnen ze daar verkeerde conclusies aan verbinden.’ Bijvoorbeeld: waarom was Engeland duurder dan Estland, Letland en Litouwen? Dat weten we dus niet. Ze willen niet dat het diplomatiek gedoe gaat geven.”

Duurder

Eigenlijk kun je ook al wel een beetje aan de beelden zien welk staatsbezoek duurder was, zegt Sandra. “Bij Engeland zag je wat een waanzinnig staatsbezoek dat was en hoe ze uitpakten daar met alles. Dan denk ik wel dat dat een duurder staatsbezoek is geweest dan aan Estland, Letland en Litouwen.”

Is de overheid niet verplicht om de precieze cijfers te verstrekken? “Nou, kennelijk niet. We hebben het gewobt en ze vinden het diplomatieke belang zwaarder wegen dan ons belang.”

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen