Wierd Duk wil dat NPO met grote vaccinatieshow komt

Wierd Duk, sterjournalist van De Telegraaf, vindt dat de NPO voorafgaand aan de start van het nationale vaccinatieprogramma tegen corona met een avondvullende vaccinatieshow moet komen.

Wierd Duk © EO

De bereidheid tot vaccinatie neemt de afgelopen maanden af, terwijl het coronavaccin juist de uitweg uit de huidige crisis moet bieden. Wierd Duk merkt dat zijn eigen achterban op Twitter ook heel erg sceptisch is. “Kennelijk is een groot aantal mensen dat mij volgt nogal sceptisch ten opzichte van gezag en autoriteit en dat soort zaken”, vertelt hij in het EO-programma Dit is de Dag op NPO Radio 1.

‘Belangrijke taak voor NPO’

Wierd Duk vindt dat de NPO bij moet dragen aan betere informatie over de coronavaccins. “Hier ligt een heel belangrijke taak voor de publieke omroep denk ik. Die moet, als het vaccin er is en het vaccinatieprogramma begint, een avond brengen zonder politici, maar met allemaal mensen die gezaghebbende zijn in de wetenschap.”

Het gaat dan om mensen ‘die iets weten over geneeskunde, vaccins en noem maar op’. “Die moeten geïnterviewd worden in een avondvullend programma. Niet alleen wetenschappers, maar het liefst geen Mark Rutte en geen Hugo de Jonge. Niet die politici, want die hebben gefaald de afgelopen maanden in de communicatie.”

Tv-avond zonder politici

Het zou een misstap zijn om politici bij zo’n thema-avond van de NPO te betrekken, denkt Wierd. Hij merkt dat mensen die negatief zijn over het vaccin een groot wantrouwen hebben in de politiek en de politiek leiders. Je kunt hen beter confronteren met wetenschappers, stelt hij.

Wierd: “De mensen die nog wél gezag, autoriteit en geloofwaardigheid hebben bij het publiek, moeten ons gaan vertellen: ‘Dit is het vaccin, dit kunnen we bereiken en dit zijn de eventuele gevaren ervan. We hebben nu bijna met een systeemcrisis te maken en moeten ons beseffen dat we als collectief moeten handelen nu.'”

Wat vindt u?

Alle polls

Groeit Jan Versteegh ooit uit tot een A-ster?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen