Thierry Baudet wil bij NPO meer ruimte voor coronasceptici

Thierry Baudet vindt dat de NPO meer ruimte moet bieden aan mensen die kritisch zijn over de coronamaatregelen. Daar is nu een schreeuwend tekort aan. Dat heeft hij gezegd tijdens een Kamerdebat.

Thierry Baudet Foto: Op1

Coronasceptici komen echt veel te weinig aan het woord, aldus Thierry Baudet. “Waar blijft de serieuze kritiek op het coronabeleid? Waar blijven de alternatieve medische geluiden? De critici van professionele vaccinverkopers, de mensen die vragen stellen bij de paniek en die de keerzijde van de lockdown benoemen.”

De NPO loopt blind achter Hugo de Jonge aan, vindt hij. “De praatprogramma’s staan na de persconferenties altijd continu in overdrive om eer te betuigen aan het kabinet, ook al blundert en stuntelt het zich door de situatie heen. Wie er anders over denkt, wordt weggezet, als deze stemmen überhaupt al aan bod komen.”

“De boodschap is duidelijk: wie het coronabeleid van Rutte en De Jonge niet omarmt of er zelfs maar vragen bij stelt, die deugt niet. Ter beloning van de wijze waarop de NPO over corona bericht, ontving zij dit jaar ook nog een bonus van 19 miljoen euro.”

‘NPO maakt van critici curiositeit’

Toch heeft Op1 best een aantal keer ruimte gegeven aan coronacritici. “Ik heb het over de algemene teneur. Het is natuurlijk zo dat er wel eens een ander geluid te horen is, maar dat is altijd in een marginale hoek en altijd een curiositeit. Het is nooit een daadwerkelijk evenwicht debat, waarin beide partijen evenwichtig aan de orde komen.”

De NPO gebruikt de paar uitnodigingen van Maurice de Hond als dekmantel, meent Thierry. “Geen enkele organisatie gaat nóóit een ander aan het woord laten, want dan ben je veel te opzichtig propaganda aan het bedrijven. Wat ze doen is het af en toe even noemen, af en toe laten zien. Maar dan altijd net met een paar lullige vragen of asymmetrisch.”

Thierry over Famke Louise

Ook types als Famke Louise worden bewust uitgenodigd, meent hij. “Famke Louise is asymmetrisch ten opzichte van Diederik Gommers natuurlijk. Dat is niet een inhoudelijke intellectuele kritiek op het coronabeleid, maar iemand die vanuit de praktijk spreekt. Dat heeft uiteindelijk steun voor het coronabeleid van de regering eerder doen toenemen dan afnemen. Dat is ook logisch.”

SP-Kamerlid Peter Kwint: “Eerst was de kritiek dat de criticasters nooit aan het woord komen en nu is de kritiek dat de criticasters te slecht zijn om hun eigen kritiek vol te houden. Dat is toch niet primair iets wat de NPO te verwijten valt? Dat is toch primair iets wat die mensen aan tafel te verwijten valt?”

“Maurice de Hond is prima in staat geweest om zijn eigen punt te herhalen op NPO 1. Die man was nog vaker op tv dan Peter R. de Vries en dat is echt niet makkelijk. Dan kunt u toch niet volhouden dat criticasters stelselmatig niet gehoord worden?”

‘Altijd dezelfde sfeer van paniek’

Thierry Baudet: “De mensen die worden uitgenodigd zijn over het algemeen mensen waarvan je niet denkt: die gaan het eens even op een heel overtuigende manier verdedigen. Het gaat ook om de selectie van de gasten. Ik heb veel waardering voor Maurice de Hond, maar dat is maar één stem.”

“De wijze waarop over corona bericht wordt op de publieke omroep, is volkomen in overeenstemming met de lijn die de regering heeft gekozen. Dezelfde teneur, dezelfde sfeer van paniek, dezelfde adoratie van alle maatregelen. Ik vind inderdaad dat er veel te weinig kritisch is gekeken wat het nou eigenlijk is.”

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen