Songfestival gaat optredens voor de zekerheid vooraf opnemen

Het is nog altijd de vraag of het Eurovisie Songfestival in mei een reguliere editie kent vanuit Rotterdam. Daarom is besloten dat de deelnemende acts hun optreden voor de zekerheid vooraf moeten opnemen.

Eurovisie Songfestival Beeld: AvroTros

Om ervoor te zorgen dat alle artiesten gegarandeerd kunnen deelnemen aan het Songfestival 2021 zal iedere omroep voorafgaand aan het evenement een ‘live-on-tape’ opname maken. “Deze kan worden gebruikt als een deelnemer niet naar Rotterdam kan reizen vanwege de huidige pandemie, of wanneer een artiest ter plaatse in quarantaine moet.”

Songfestival sowieso door

Eerder dit jaar werd bekend dat het Eurovisie Songfestival 2021 hoe dan ook zal plaatsvinden. De organisatie werkt daarvoor op dit moment vier verschillende scenario’s uit. “De ‘live-on-tape’ opname zorgt ervoor dat de artiesten onder alle omstandigheden kunnen deelnemen aan de wedstrijd.”

Alle deelnemende omroepen is gevraagd om een ​​live-uitvoering van hun act in eigen land op te nemen. “Deze opname wordt voorafgaand aan het evenement ingeleverd en vindt plaats in een studiosetting. De opname vindt in ‘real time’ plaats. Na de opname kan er daardoor niets worden gewijzigd aan de zang of enig ander deel van de uitvoering.”

Geen strikt format

Het creatieve concept voor deze back-up-opnamen is Open Up to Variety. “In plaats van een strikt format te hebben, zal de artistieke vrijheid, creativiteit, ambitie en stijl van elk van de 41 landen volledig omarmd worden.”

Een reeks productierichtlijnen zal de eerlijkheid en integriteit van het Eurovisie Songfestival garanderen, aldus de organisatie. “Er zal geen publiek aanwezig zijn bij de ‘live-on-tape’ optredens. De opname moet uniek zijn en mag niet gepubliceerd worden vóór het evenement in mei.”

Eerlijk?

Delegaties mogen vergelijkbare technische mogelijkheden en afmetingen gebruiken zoals die op het podium in Rotterdam beschikbaar zijn, maar mogen ook voor een kleinere productieopstelling kiezen. “De ‘live-on-tape’ opnames mogen geen augmented of virtual reality, overlays, confetti, drone shots, water, of het gebruik van chromakey of greenscreen bevatten.”

Hoe blijft het eerlijk? “Normaal gesproken treden alle artiesten vanaf hetzelfde podium en onder dezelfde omstandigheden op, waardoor ze allemaal gelijke kansen hebben. Voor de ‘live-on-tape’ opnames moet elke deelnemende omroep (…) een opnameschema, studio-opstelling en cameraplan indienen.”

Deadline eind maart

Tijdens de opname wordt een live-verbinding tot stand gebracht zodat de ESC Executive Supervisor, een vertegenwoordiger van een onafhankelijke stemwaarnemer (E&Y) en de Host Broadcaster, de opnamesessie kunnen observeren en hulp en ondersteuning kunnen bieden. “Ook kunnen zij op deze manier de integriteit van de wedstrijd garanderen.”

De ‘live-on-tape’ opnames moeten eind maart worden ingeleverd. “Hopelijk kunnen alle artiesten in mei 2021 naar Rotterdam afreizen, maar de back-up opnames zorgen ervoor dat hun optreden door miljoenen kijkers zal worden gezien, wat er ook gebeurt.”

Hopelijk vergeet de organisatie ook het optreden van oud-winnaar Duncan Laurence niet vooraf op te nemen. Dat kan tijdens de liveshow nog wel eens handig blijken.

Wat vindt u?

Alle polls

Jandino Asporaat schept op over zijn BN'er-privileges. Onhandig of leuk voor hem?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen