Ruud Smulders vindt werk voor De Vooravond heel erg zwaar

Ruud Smulders heeft het als heel erg zwaar ervaren om elke dag de rubriek De Minuut van Ruud te maken voor de NPO 1-talkshow De Vooravond. Dat zegt hij deze week in de podcast van het programma.

Ruud Smulders © De Vooravond

Het programma van Fidan Ekiz en Renze Klamer was in september en oktober voor het eerst te zien en Ruud Smulders bracht een dagelijkse rubriek in het programma, waarin hij op humoristisch bedoelde wijze door de actualiteit heen gaat. Hij vindt het alleen wel verschrik-ke-lijk zwaar om het allemaal te maken.

Ruud komt nog steeds bij

Het is alweer drie weken geleden dat de seizoensfinale van De Vooravond te zien was, maar Ruud is nog steeds aan het bijkomen. “Het was een marathon. Het was veel. Ik had in de vijfde of zesde week echt dat ik dacht: heb ik nog ergens een mening over? Ik moest iedere dag weer pompen, maar het was ook vet.”

Ruud was al die weken helemaal van de kaart. “Ik leefde zo in een vacuüm. Na zes weken lach ik ook niet meer heel hard om mezelf”, zegt hij. En het volgende seizoen duurt maar liefst vijftien weken. “Ja, ik hoor het net. Dat wist ik ook nog niet.”

‘Ben er echt acht uur mee bezig’

De werkdagen van Ruud duren maar liefst acht uur en dat is voor tv-mensen heel erg lang. “Ik monteer het zelf en maak ook nog iets te veel fotograpjes, dus ben dan ook aan het photoshoppen. Dat is veel, ja. Ik ben er echt acht uur mee bezig ofzo. Ik sta dan ’s ochtends om acht uur op, dan kijk ik alle Journaals en probeer ik de kranten te lezen.”

Het leidt tot heel veel spanning bij Ruud. “Ik voel de dag ervoor vaak stress als ik naar bed ga, van: morgen heb ik nog niks. Maar als ik eraan begin, dan moet ik de eerste twee uur niet al bezig zijn met wat ik ga monteren, want dat is dan nog ver weg, al is het nog niet zo heel ver weg.”

‘Ik maak het niet voor de kijker’

Op een gegeven moment vond Ruud zijn structuur. “Ik kan wel heel goed in het moment zijn van: oké, dit is gewoon schrijven en alles is goed, en over twee uur ga ik schrappen en dan ga ik filmen. Ik kan wel echt stapsgewijs werken. Het is ook vertrouwen op je talent. Na een maand wende het wel dat er altijd iets is aan het eind van de dag.”

Ruud slaakt een diepe zucht. “Ik heb echt in een bunker geleefd, ja.”

Vindt hij het eigenlijk belangrijk dat de kijker het leuk vindt? “Ik vind het gewoon heel belangrijk dat ik dingen maak waar ik zelf om zou kunnen lachen. Dat is me meer waard dan dat alle miljoen kijkers het ook leuk vinden. Dat is oprecht niet mijn eerste prioriteit.”

Fidan vond Ruud niets

Fidan Ekiz bekent eerlijk dat ze in eerste instantie weinig vertrouwen had in Ruud. “Renze is vanaf het begin al fan. Ik had er meer moeite mee. Ik dacht: het is niet mijn humor. Dat heb ik vanaf het begin aangegeven”, zegt ze. Op een gegeven moment begon Fidan het naar eigen zeggen steeds leuker te vinden.

Ruud beaamt dat: “Ik merkte het in week vijf of zes dat er iets veranderde. Ik was al vier weken met mijn bek voor een miljoen mensen op tv en ik had er maar tien volgers bij. Pas daarna zag ik het knallen. Ik weet ook wel dat mijn humor een hoge ontoegankelijkheid heeft, dus ik dacht: oh, je hebt dus een maand nodig om te wennen en te snappen.”

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat de carrière van Thijs Römer voorbij is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen