Op1 laat omstreden cartoon zien, redactie huivert voor gevolgen

Op1 heeft gisterenavond de cartoon van een jihadist in beeld gebracht, waarover momenteel veel commotie is in Rotterdam. De redactie huivert voor de gevolgen. Dat verklapte presentator Jort Kelder in de talkshow op NPO 1.

Op1 Foto: NPO

Een leraar Nederlands van het Emmauscollege in Rotterdam is ondergedoken, omdat een van de leerlingen een foto online heeft gezet van een cartoon die al vijf jaar in het lokaal hangt. Op deze spotprent steekt een onthoofde man met een Charlie Hebdo-shirt zijn tong uit naar een jihadist. Er volgden veel bedreigingen na de publicatie op Instagram.

Aan de tafel van Op1 gingen ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers en imam Azzedine Karrat in debat over de vraag of je profeten moet kunnen beledigen. Gert-Jan vindt van wel, Azzedine vindt van niet. De imam vindt ‘dat wij aan een samenleving moeten werken waarin beledigen en bedreigen en geweldgebruiken niet normaal mag worden’.

Huivering op Op1-redactie

Vervolgens begon Jort Kelder zich erin te mengen. “Even één punt, Azzedin: zelfs bij een programma als dit is er redactiebreed een huivering om überhaupt een spotprent te laten zien. Dan kun je zeggen: ‘Van de wet mag dat.’ Maar kennelijk: columnisten doen het, schrijvers doen het, iedereen houdt er rekening mee.”

Schandalig, vindt Jort dat. “Het is nu al zo ver dat wij dus onze Nederlandse waarden, die in eeuwen zijn bevochten, inleveren, omdat er een nieuwe groep gelovigen, die hier 30, 40 of 50 jaar geleden niet woonden, binnen is gekomen en die zegt: ‘Het zijn niet onze normen, dat gaan we even veranderen!’”

Islamieten

Azzedine: “Wie zijn die groep dan?”

Jort: “Islamieten.”

Azzedine: “De islamieten? Dus die horen niet bij de Nederlandse normen en waarden?”

Jort: “Nou, nee. Wij hebben een wet vanuit de Nederlandse traditie.”

Azzedine: “Ik ben hier opgegroeid, mijn kinderen zijn hier geboren en die maken ook onderdeel uit van de samenleving.”

‘Neem het iets lichter’

Jort: “Zeker, maar dat is de wet zoals die in Nederland altijd gold en nu zeg je: ‘Die wet moet eigenlijk teruggedrukt worden.’ Het feit dat wij daar ook als redactie bij dit programma een hapering mee hebben, geeft toch te denken. Je kunt dan ook zeggen: ‘Jongens, zullen we het allemaal iets lichter nemen, naar cabaretiers kijken en er een klein beetje om lachen soms?’ Het is allemaal niet zo zwaar, hè?”

Azzedine: “Het gaat er niet om of het te zwaar is of niet, het gaat erom wat wenselijk is. Natuurlijk is het geen ongezonde situatie dat mensen in de redactie er zo over denken. Ik zou me afvragen of het wenselijk is en wat we daarmee kunnen bereiken.”

Jort: “Dat doen we ook, dat wordt gedaan.”

Vertekend beeld over islam

Azzedine: “Wat je merkt over het algemeen is dat er een vertekend beeld is ontstaan, wat ik ook in uw woorden hoor, over islam en moslims en dat ze niet een onderdeel zijn van de samenleving en recent Nederland zijn binnengekomen. Dat is niet waar. Nederland is al tientallen jaren…”

Jort: “…islamitisch wou je zeggen?”

Azzine: “Nou, niet islamitisch, dat zijn uw woorden, maar als we kijken naar het huidige Indonesië… Er is wel degelijk een link met de islamitische wereld.”

U kunt het debat terugzien op de website van de NPO.

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen