Drama: Kees Tol vreest dat hij Alzheimer heeft

SBS 6-presentator Kees Tol vreest ‘echt serieus’ dat hij Alzheimer heeft. Hij is namelijk slecht in het onthouden van namen. Dat heeft hij laten weten op BNR Nieuwsradio.

Kees Tol Foto: Alexia van der Meijden

Het angstzweet staat Kees Tol soms tussen de billen als hij weer eens niet op een naam kan komen. Het Alzheimer-spook waart namelijk rond in zijn Volendamse familie.

“Ik ben heel slecht in namen onthouden”, legt hij uit. “Ik kan er niks aan doen. Soms maak ik me ook wel eens zorgen, want Alzheimer zit ook bij ons in de familie zeg maar. Dan denk ik: ik zal het toch niet nú al krijgen?”

De rest van zijn brein functioneert nog wel redelijk, denkt Kees. “Ik ben heel slecht in namen onthouden, maar als ik bijvoorbeeld een presentatietekst moet leren: twee keer lezen en ik weet het. Ja, daar ben ik heel goed in. Autocue? Dat doe ik bijna nooit. Dat gaat wel goed.”

‘Ik ben echt serieus’

Het korte-termijngeheugen van Kees is ook nog actief. “Iets onthouden op korte termijn gaat heel goed, maar in namen ben ik gewoon heel slecht. Mijn vrienden maken zich er wel eens zorgen over, dat meen ik serieus.”

Presentator Wilfred Genee: “Dit is geen grap, hè?”

Kees: “Nee, ik ben echt serieus. Het komt van mijn moeders kant. Ik zeg niet dat ik het heb, maar mijn moeder heeft er al wel twee zussen aan verloren. Ik maak me dus wel eens zorgen van: ik hoop niet dat ik dat gen ook heb.”

Alzheimer

De ziekte van Alzheimer is de meestvoorkomende vorm van dementie. Het begint vaak sluipend met stoornissen in het geheugen.

Naarmate de ziekte vordert, verliest de persoon met Alzheimer steeds meer vaardigheden en raakt deze uiteindelijk volledig afhankelijk van anderen.

Wat vindt u?

Alle polls

Zou u René le Blanc op uw rode loper willen hebben?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen