‘Barbara Baarsma praat in M onzin over Donald Trump’

Barbara Baarsma heeft woensdagavond in de talkshow M behoorlijk wat onzin verkondigd over Donald Trump en zijn stemmers. Dat zeggen critici als Luuk Ikink en Wierd Duk in berichten op Twitter.

Barbara Baarsma Foto: KRO-NCRV

De talkshow van Margriet van der Linden ging voor een belangrijk deel over de verkiezingen in de Verenigde Staten en daarvoor waren een heleboel gasten uitgenodigd. Eén van hen was econome Barbara Baarsma, die de Trump-kiezer wegzette witte dikzakken zonder interesse voor de economie.

‘Geen interesse in economie’

Barbara bracht haar mening heel stellig. “Wat blijkt nou? Die Trump-stemmer is echt niet geïnteresseerd in economie, die is geïnteresseerd in identiteit. Die blijken vooral Trump te hebben gestemd toen, en mogelijk ook nu – dat weten we niet, maar het zijn witte mannen die fysiek niet zo actief zijn. Dat kun je tegenover de ‘yogastem’ zetten.”

Democratische stemmers zijn veel meer bezig met belangrijke zaken als economie, meent ze. “De Clinton-stemmers waren vooral die stemmers die gevoelig waren voor tweedeling: economische armoedepercentages, toename van werkloosheid, banen in de maakindustrie.”

Wat Clinton niet lukte, lijkt haar opvolger Joe Biden wel te gaan lukken: het presidentschap pakken. “Je ziet dat Biden inzet op economie, meer economische groei en ontwikkeling. Hij investeert heel veel in R&D, onderwijs en schone technologie. Om dat te betalen verhoogt hij de belasting voor hogere inkomens en bedrijven.

‘Onzin!’

Critici vinden dat Barbara Baarsma hier overduidelijk onzin praart. “Letterlijk eerste minuut gisteravond van deze verkiezingsgebeurtenis bij CNN, peiling: stemmer vond economie het belangrijkste, veel belangrijker dan corona etc”, zegt Boulevard-presentator Luuk Ikink bijvoorbeeld.

Wat een onzin praat deze dame, twittert Luuk. “Als je gewoon aan het werk bent, kinderen hebt die naar school moeten, je al een tijdje een irritante pijn in je knie hebt waar je aan geholpen moet worden, etc.. dan staat ‘identiteit’ niet bovenaan het lijstje als je een president gaat kiezen.”

En Telegraaf-journalist Wierd Duk: “Dit is de grootst mogelijk onzin. Waar komt die flauwekul vandaan? De Dems zijn juist de aanjagers van polariserende identiteitspolitiek. Ze draait het perspectief compleet om – en wordt niet weersproken.”

‘Domste programma van NPO’

FD-journaliste Hella Hueck stelt ook dat haar collega-econoom hier een fout maakt. “Dit is echt niet waar”, zegt ze, wijzend op een aantal statistieken. “Kijk maar naar Florida – waar Latino’s voor Trump zijn gegaan. Zij vinden de economie nog belangrijker dan de gemiddelde Amerikaan.”

En GeenStijl-ster Bart Nijman gaat er nóg harder in: “Dat Dit is M is wel met stip het DOMSTE programma op de NPO hè.”

Fragment

Het bewuste fragment ziet u onderstaand:

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat Rob Kemps narcistisch is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen