Ayaan Hirsi Ali wil niet Nederlands praten in Buitenhof

Ayaan Hirsi Ali wilde zondagmiddag liever niet Nederlands praten in het programma Buitenhof van Twan Huys. Het is voor haar comfortabeler om in het Engels te praten. Dat vertelde ze in de uitzending op NPO 1.

Ayaan Hirsi Ali Foto: Buitenhof

Twan Huys maakte Buitenhof gisteren vanuit New York, in verband met de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Hij interviewde Ayaan Hirsi Ali, die aan de andere kant van de Verenigde Staten woont, via een videoverbinding. Het is dus maar goed dat Twan helemaal naar Amerika is gevlogen voor de opnames.

De presentator kondigde Ayaan als volgt aan: “Ze was Tweede Kamerlid voor de VVD in Den Haag, maar veertien jaar geleden vertrok ze naar de Verenigde Staten. Nu werkt ze als research fellow voor het Hoover Instituut in California. Daar woont ze ook met haar man, historicus Neil Ferguson, en haar twee jonge kinderen. Ayaan Hirsi Ali, welkom. Nederlands of Engels, welke taal heeft de voorkeur?”

Liever in het Engels

Ayaan gaf daarop in het Nederlands aan liever in het Engels te praten. “Ik zou op dit moment zeggen: Engels. Ik versta Nederlands, elk woord, maar ik heb het heel lang niet gesproken.”

Daarna in het Engels: “Ik wil niet jullie tijd verspillen met ‘eh’ en ‘Uhm’, dus laten we het in het Engels doen.”

Ayaan heeft al gestemd

Ze kwam uitgebreid aan het woord over de verkiezingen. Heeft ze al gestemd? “Ja, maar ik ga niet vertellen op wie ik heb gestemd. Ik heb me als Onafankelijk geregistreerd. Ik heb in 2016 voor Hillary Clinton geregistreerd, maar ik ben ontgoocheld geraakt door wat de Democraten in hun partij toelaten. Een ongelooflijk luidruchtige minderheid die zich ‘woke’ noemt heeft de partij overgenomen zodat de partij nu extreemlinks is geworden.”

Heeft Ayaan daarom op Donald Trump gestemd? “Qua beleid doet hij het beter, denk ik. Maar hij is geen waardige president.”

Joe Biden vindt ze in elk geval geen sterke kandidaat. “Nu is de campagneboodschap: ‘Stem op mij omdat ik Donald Trump niet ben.’ Het zou me dus niet verbazen als Trump wint. Als hij wint zullen we, helaas, veel geweld zien op straat en ook veel sociale onrust.”

Fragment

Ayaan Hirsi Ali in Buitenhof:

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen