Teun van de Keuken: ‘Fajah Lourens is een nitwit’

Teun van de Keuken, presentator van het KRO-NCRV-programma De Monitor, vindt het ongelooflijk dat Fajah Lourens vorige week zo’n groot podium kreeg in de talkshow Op1. Dat schrijft hij in de Volkskrant.

Teun van de Keuken en Fajah Lourens Foto: NPO, Stijn Ghijsen

Op1 had een item over het effect van vitamine D op de weerstand tegen corona. Daarvoor had het programma twee hoogleraren aan tafel, sámen met fitnessgoeroe Fajah Lourens en een vrij excentrieke oud-hoofdredacteur van Men’s Health.

Fajah kaapte het hele gesprek met de hoogleraren. Ze zat met al haar pillen en poedertjes aan tafel en riep dingen als dat magnesium na zuurstof en water de derde levensbehoefte is van mensen.

Haar optreden leidde tot kritiek, omdat het op televisie steeds vaker voor lijkt komen dat mensen zonder relevante opleiding ineens een grotere stem lijken te krijgen dan mensen die doorgeleerd hebben.

Nitwits

Ook Teun van de Keuken is zeer kritisch en wijdt er zijn Volkskrant-column aan. “Waarom moesten wetenschappers bij Op1 in discussie met totale nitwits?”, kopt hij.

Ze hebben er volgens Teun ‘een potje van gemaakt’ bij Op1. “Het gesprek ontspoorde totaal en ging inmiddels over alle soorten supplementen behalve vitamine D.”

Fajah hield een heel pleidooi voor het nemen van allerlei soorten supplementen. Professor Martijn Katan werd er een beetje ongemakkelijk van: “Laten we niet vervelend doen, maar de wetenschap zegt dat er niks van bewezen is.

Aplomb

Teun: “We leven in het tijdperk van het aplomb. Een tijd waarin Trump dokter Fauci een idioot noemt. Wie geen twijfel tonen en het hardste schreeuwt, krijgen de meeste aandacht. Dat zijn meestal geen wetenschappers.”

Het levert leuke televisie op, vindt ook Teun. “Maar soms willen we wel gewoon worden geïnformeerd. Zonder clowns en spektakel.”

De Volkskrant-column van Teun van de Keuken kunt u hier lezen.

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen