Wouter de Winther: ‘Bedonderd door Hugo de Jonge’

Wouter de Winther, sterjournalist van De Telegraaf en vaste gast van Eva Jinek, voelt zich als journalist genaaid door minister Hugo de Jonge. Dat gaf hij gisteren aan in de uitzending van Jinek. Wouter bracht Hugo de Jonge en RVD-woordvoerder Freek Manche vrijdag bij de wekelijkse persconferentie van het kabinet in verlegenheid met de vraag of zij wisten of de koning op vakantie gaat. Via Twitter was toen net duidelijk dat het regeringsvliegtuig in gereedheid was gebracht.

Zowel Hugo als Freek gaven aan niet op de hoogte te zijn van een vakantie, maar waren volgens Wouter aan het jokkebrokken. “Ik heb inmiddels vast kunnen stellen dat zij wel degelijk van tevoren bekend waren met de vakantieplannen, want die zijn vooraf aan de persconferentie met elkaar besproken. Dan voel je je als journalist, zeker met terugwerkende kracht, nog extra bedonderd.”

Eva Jinek vindt het ook raar dat de minister oneerlijk is tegen de media: “Als je zegt dat Hugo de Jonge en de man van de RVD bewust geen eerlijk antwoord hebben gegeven op jouw vragen, wat zit daar dan achter? Dachten ze dat niemand in de gaten zou hebben dat ze naar Griekenland zijn gegaan?

Wouter: “Het was toch de paniek. Er is vooraf aan de persconferentie met elkaar gesproken over ‘die ene tweet’ van Menno Swart, de luchtvaartjournalist die doorhad dat het toestel naar buiten werd gereden. Ik begreep vandaag in kabinetskringen dat er al eerder bij de RVD, bij de meneer die zei: ‘Ik ben er niet bekend mee’, ook al bekend was dat de koning op vakantie zou gaan, maar dat er twijfel was of het door zou gaan.

Waar ging die twijfel over? “Wat daar dan precies is gebeurd, wil de minister-president niet zeggen. Ik denk dat we daar over een tijdje, als de storm is gaan liggen, wel achter gaan komen.”

Al met al vindt Wouter het allemaal erg ontransparant. “Het heeft mij op verschillende fronten verbaasd.”

Foto: RTL

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen