Sanne Wallis ontploft in Op1 na ‘stom gelul’ Joop

Sanne Wallis de Vries sprong woensdag helemaal uit haar velletje in de talkshow Op1. Ze ergerde zich dood aan Joop van den Ende, die in een bevoorrechte situatie zit en dus niet zo’n moeite heeft met theaterrestricties. Dat was te zien in de uitzending op NPO 1. Sanne staat voor een groep woeste theatermakers, die de nieuwe coronaregels bespottelijk vinden. Ze riep Joop dinsdag nog op om in een late talkshow op de barricades te gaan. Nou, daar had ze een dag later flink spijt van.

Joop bleek helemaal niet boos te zijn over de nieuwe coronaregels. Hij weet niet wat het is om financiële problemen te hebben, zijn DeLaMar-theater heeft een ontheffing gekregen van de gemeente én sterker nog: hij denkt dat een tijdelijke sluiting een beter idee is in de strijd tegen het coronavirus.

Sanne was verbijsterd. “Ja, maar sorry, het gaat toch niet allemaal open? Jouw verhaal is veel positiever dan het eigenlijk is. Ik heb het woord theater maandagavond helemaal niet gehoord, ik heb het woord zaaltjes gehoord. Toen gingen bij iedereen de alarmbellen weer af, bij makers, ik neem aan bij jou ook, bij iedereen.

Joop: “Nee, nee.”

Sanne: “Nou, dan bij jou niet, oké, maar wel bij allemaal mensen, bij impresariaten, bij producenten. Het publiek komt al heel moeilijk naar de theaters toe, er is nu alleen maar verwarring.”

Dertig is denigrerend

Landelijk gezien zijn theaters terug bij af: ze mogen maximaal dertig mensen ontvangen, ténzij er een ontheffing is van de gemeente. En die komt er lang niet overal. “Dat is een heel denigrerend getal en het slaat nergens op wat theater betreft. Er is een grote onverschilligheid vanuit de overheid voor cultuur. Men heeft geen idee hoe er in theaters gewerkt wordt. Daar zijn nul besmettingen.”

Joop: “Sanne, wat dat betreft zijn we het niet oneens. Ik heb gezegd: ‘Het zou een nationale regeling moeten zijn.’”

Sanne: “Misschien moet het dat ook wel zijn, maar alleen vind ik dan nog dat als er nu andere maatregelen komen voor theaters dan die er golden – en er golden maatregelen waar de theaters zich aan gehouden hebben en waar nul besmettingen uit voortgekomen zijn – dan denk ik: als we nu wéér die maatregelen gaan veranderen, ook al is het landelijk: waarom moeten de theaters op hun kop krijgen voor iets dat ze helemaal niet gedaan hebben?

Joop wil theaters sluiten

Joop verraste daarna met zijn pleidooi om de theaters tijdelijk te sluiten. “Stel voor dat het niet genoeg is wat we nu doen en het doorettert: denk een beetje langer door, dan blijven we de hele winter van wel naar niet. Dan raak je al het publiek kwijt. Dus ja: ik denk dat we wat strenger moeten zijn met z’n allen.”

Sanne verbaasd: “Er zijn theaters die kunnen niet dicht, want die gaan dan failliet, omdat ze geen inkomsten hebben, met name de niet-gesubsidieerde theaters. Die hebben inkomsten nodig uit het publiek.”

‘IK BEN AAN HET WOORD!!1!!1!!’

Toen Sanne even later doorging met haar verhaal, reageerde ze gepikeerd toen Joop even wilde inbreken. “Nee, ik ben even aan het woord!

Joop: “Gezellig.”

Sanne: “Nee, het is niet ongezellig bedoeld, maar ik wil echt iets belangrijks zeggen.”

Joop: “Ik begrijp haar emotie, want ons vak is emotie.”

Sanne: “Het is niet alleen emotie, maar het zijn ook de feiten. Nu zal ik niet meer onderbreken.”

Joop: “We moeten zorgen dat we ergens voor staan, maar ook dat we politiek wat zeggenschap krijgen. Dat moet je met elkaar bereiken. Alleen maar schelden en roepen werkt niet, dat is verkeerd.”

Sanne: “Maar dat doe ik toch niet? Ik ben totaal niet aan het schelden. Ik zeg alleen maar dat ik de maatregelen onnavolgbaar vind. Het ging hartstikke goed.”

Reacties

Sanne wordt op social media gesteund door veel mensen. “Heel goed hoe Sanne haar zendtijd pakt bij Op1, ‘Nee, ík ben nu aan het woord, het is echt belangrijk wat ik nu wil zeggen’ tegen de oude mannen aan tafel. En ze heeft nog overtuigend gelijk ook“, zegt Volkskrant-ster Sheila Sitalsing.

Luizen-ster Ilse Warringa: “Zo goed! Ik zat te juichen en te klappen alsof ik in een kerk zat!

Cabaretier Johan Goossens: “me too!! en hoezo moet het laatste woord aan Joop vd Ende?!

Muzikant Hans Dulfer: “Goed gedaan dame bij dat stom gelul van vd Ende!! Bekend subsidie slurpers krijgen de ontheffingen en de rest kan stikken.

Er was ook kritiek. MAX-baas Jan Slagter (het was de MAX-avond van Op1) retweette: “Sanne Wallis de Vries: genante vertoning vanavond bij Op1. Keurig hoe Joop van den Ende ermee omging.

Fragment

Een fragment:

Foto: NPO

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen