Sander Schimmelpenninck fan van Greta Thunberg

Sander Schimmelpenninck is fan van de vrolijke klimaatmeid Greta Thunberg. Hij was in het begin wat sceptisch, maar ziet haar nu als een spiegel voor ons allemaal. Dat heeft de beroemde graaf gisteren gezegd in De Vooravond. Er draait een film over Greta in de bioscopen en daar kreeg Sander behoorlijk kippenvel van. “Ja, toch wel. Ik weet nog heel goed toen zij twee jaar geleden opkwam en ik het er voor het eerst over had met mijn Zweedse vriendinnetje“, begon hij zijn verhaal.

Sander was destijds nog sceptisch. “Ik had een soort Nederlandse onderbuikreflex van: hé, moet dat nou? Dat kan toch ook wel een beetje gezelliger zo’n boodschap? Het is toch wel een beetje wat je proeft bij veel mensen, van: is dit nou de manier om dit complexe probleem voor iedereen bespreekbaar te maken en te zorgen dat we er met z’n allen wat aan gaan doen?

Dat gevoel heeft Sander nu niet meer. “Is dit de stijl? Het antwoord is ja. Dit is de manier. Zeker als je jong bent en je niets te verliezen hebt. Zij is de spreekbuis van een jongere generatie die veel te weinig gehoord, terwijl het die generatie is die er last van gaat krijgen. Dan is dit de stijl.”

Omdat Greta ook wel iets engs heeft, is ze door sommige media behoorlijk door de mangel gehaald. Zelfs wereldleiders als Donald Trump hebben haar niet gespaard. “Het laat toch zien hoe kleinzielig die kerels eigenlijk zijn? Dat je je zo laat verleiden om een jong meisje zo toe te spreken?

Sander vindt haar een topper. “Ze is natuurlijk in zekere zin een spiegel voor ons allemaal. Ze heeft het over een existentieel probleem en zegt: jullie zijn te veel bezig met dingen die daarvan afleiden.”

Foto: NPO

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat Rob Kemps narcistisch is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen