Peter R. in mediarel ook kritisch op Amalia en Alexia

Peter R. de Vries wees gisteren in de mediarel over de Griekse minivakantie van koning Willem-Alexander en zijn gezin ook op de rol van zijn dochters Amalia (16), Alexia (15) en Ariane (13). Dat was te zien in zijn RTL Boulevard. Het koninklijke gezinnetje wilde vorige week de corona-ellende in het grijze en koude Nederland achter zich laten om lekker vakantie te vieren in hun zonnige Griekse vakantievilla. Toen de koninklijke pleuris uitbrak in ons land, keerden ze halsoverkop terug.

Vrijwel iedereen vindt het ongepast dat de Oranjes naar de zon vertrokken, terwijl we in ons land in een crisissituatie verkeren. Bovendien heeft de regering het volk opgeroepen om vooral niet op vakantie te gaan.

Peter R. de Vries vindt dat de koning totaal niet aanvoelt wat er speelt in ons land, maar hij wijst ook op zijn vrouw Máxima en hun steenrijke dochtertjes: de prinsesjes Amalia, Alexia en Ariane.

Kennelijk zagen ze alle vijf geen problemen, aldus Peter. “Wat zegt het dat hij dit dus niet aanvoelt dat dat niet kan? En dat ook niemand, zijn dochters en zijn vrouw, ook niet zeggen van: ‘Nou…’”

‘Te vaak op vakantie’

Het lijkt wel of ze het contact met de werkelijkheid compleet zijn verloren, aldus Peter. Hij wijst erop dat de familie bovendien wel érg vaak op vakantie gaat. “Wat zegt het nou dat de koning dat niet aanvoelt? Terwijl hij dus al om de haverklap op vakantie gaat, hè? Het is naar Lech, het is naar Argentinië, het is naar Griekenland. Van de zomer waren ze daar zes tot acht weken! Hij was nauwelijks terug. Wat zegt dat nou?

Royaltykenner Marc van der Linden: “De koning heeft de vrijheid nodig om lekker te kunnen ontspannen. Dat kan beter in het buitenland dan in eigen land.”

Peter: “Ja, maar moet dat allemaal drie, vier of vijf keer meer dan ieder ander?

Marc: “Nee, maar er zijn mensen in bepaalde klassen die vaker gaan en dat ook kunnen. Hij heeft ook nog dat voordeel van het vliegtuig.”

Ja-knikkers

Het grote probleem is volgens Marc dat niemand tegen de koning in durft te gaan. “Als je opgegroeid bent in een wereld van jaknikkers – en dat is aan het hof wel een van de grootste problemen – dan word je nooit gecorrigeerd, zegt er nooit iemand: ‘Zou je dat nou wel doen?’ Dat durven ze niet te zeggen en dan heb je een groot probleem.”

Hij vervolgt: “Je ziet dus dat er om hem heen een steeds grotere hofhouding begint te komen die wel kritisch durft te kijken naar de werkzaamheden, maar het privé deel heeft hij zo afgebakend. Vakanties zijn van hem en daar wordt hij niet lastiggevallen.”

Peter: “Hij had dat toch zélf moeten aanvoelen?!

Mediarel

Het ging gisteren in veel programma’s over de koninklijke rel: van RTL Boulevard tot Veronica Inside en van Op1 tot Jinek. Eigenlijk is iedereen het wel met elkaar eens: de koning is onhandig geweest.

Bij Jinek kwamen de prinsesjes ook nog even aan bod. Özcan Akyol denkt dat de koning zich misschien ook een beetje heeft laten pushen door zijn dochtertjes. “Misschien heeft hij de teleurstelling van zijn dochters gezien.”

Foto: RTL, RVD / Wesley de Wit

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen