‘NPO 1 moet dagelijks coronajournaal gaan maken’

Geplaatst op do 15 okt 2020 om 14:45

Marieke Derksen, de dochter van Johan Derksen, zou het goed vinden als er tijdens deze crisis van enorme proporties een dagelijks coronajournaal wordt uitgezonden op NPO 1. Dat laat ze weten in een tweet op Twitter. De coronacrisis is ontzettend ingrijpend, maar dat wordt niet weerspiegeld door de programmering op televisie, vindt Marieke. “Okay, ik ben een beetje een nieuwsjunk. Maar volgens mij is deze hele coronatoestand het meest ingrijpende nieuwsfeit in mijn leven“, zo legt ze uit.

Je zou dan verwachten dat er wat meer coronatelevisie is, aldus Marieke. “Waarom is er niet iedere dag een coronabulletin op de NPO? Cijfers, duiding, informatie, dat is toch de functie van de NPO?

Sommige van haar volgers zien dat ook wel zitten. Zo zegt Dark: “De uitzending plannen zoals bijvoorbeeld rond het tijdstip de wekelijkse cijfers bekend worden. Een persconferentie van de MP en de specialisten ook aanwezig is inclusief er een uitleg is door landkaart, grafieken en tabellen. Geheel uitzenden niet doorverwijzen naar website.

Chris vindt het juist een heel slecht plan: “Pff, alsjeblieft zeg. Ik deel deze wens voor méér berichtgeving omtrent corona absoluut niet. Al mijn podcasts gaan er ook al over. Overal op TV, bij elke talkshow, wordt het tot in den treure besproken. Zonder de ernst te bagatelliseren, ik hoef het echt niet nóg meer te zien.

Zelf vindt Marieke vooral dat mensen bewust gemaakt moeten worden. Zelf is ze een groot voorstander van het dragen van mondkapjes. “Ik ben voor mondkapjes en vind dat mensen er niet zo over moeten zeuren. Het lijkt me een kleine moeite, gebruik ze al maanden in het OV.

Foto: Instagram
61 Reacties op “‘NPO 1 moet dagelijks coronajournaal gaan maken’”


 1. Bramderammer

  Het cojona griepje, fake as fuck! Welcome to the freakshow!

 2. Tvkijker

  Onder welke steen ligt zij? Het gaat in iedere talkshow, elk actualiteitenprogramma en elk journaal al iedere dag over corona. Overkill.

 3. Michael DH

  Die foto. Is dat de dochter van clown Bassie?

 4. Ron

  Alsjeblieft niet zeg! Het is al een en al corona, zelfs haar vader doet vrolijk mee aan de indoctrinatie en lult alle talkshows na. Het mag er wel komen zo’n journaal, als we buiten die journaals het er dan meer NIET over gaan hebben. Zo hou je het lekker centraal en hoef je mensen er niet mee lastig te vallen die hier helemaal niet op zitten te wachten!

 5. Mevrouw Post van Gisteren

  NPO1/radio1

  iedere uur nieuw
  6 uur nieuws
  8 uur nieuws
  na op1
  De hele nacht herhaling
  etcetcetc

  50% is corona

  Is wel genoeg.

 6. Ron

  En laat mensen zelf bepalen of ze een mondkapje dragen. Als zich er veilig bij voelen, prima maar val mensen daar niet mee lastig die hier totaal niets in zien. Ieder zijn meug.

 7. Zomaar

  Wel vreemd dat in de landen waar het mondkapje verplicht is, het niet veel beter doen.

 8. Baudet For President

  Wat een clown zeg! Bij deze programma’s hebben ze het 1 en al over corona: Jinek, op1, nieuwsuur, rtl boulevard, hart van nederland, de vooravond, feiten en fabels, volgens mij al geneog! mensen willen juist wat meer andere onderwerpen ipv steeds herrinerd te worden over corona!

 9. Klara

  Nog meer angst zaaien? Als je ziek wil worden moet je mondkapjes dragen.

 10. Rutte

  Als de cijfers op deze manier blijven toenemen, bereid je maar voor op een totale lockdown.

 11. Volslagen idioot

  Zullen we dit soort droef/roeptoeters in de media totaal negeren, ja ook MC?! Door dit soort gasten krijg je een soort kracht van de publieke opinie en krijg je juist dit soort onzin dingen. Nu ook weer met die mondmaskers, iedereen wil het dus komt het er. En zelfs buiten! Laten we gewoon zelf eens gaan nadenken en op research uit gaan dan de dagelijkse MSM pulp die over je uit wordt gestort met zeer eenzijdige berichtgeving. Dus mevrouw Derksen wil een corona journaal, nou stem maar af op de NOS, RTL, Talpa etc. want zelf als het niet over corona gaat, gaat het er over. Ook in die voetbaltalkshow van haar vader gaat het er voortdurend over terwijl het toch een voetbaltalkshow is!

 12. Gouis van Laal

  Wat doet dat wuf buiten de keuken?!?

 13. Master Beer

  Ja, joepie!!!! Nog meer angstp*rno!!!!

 14. man pan

  Als je de beelden van dat idiote gebeuren op het Plein in Den Haag heb gezien (afgesloten feesttent, mensen staan hut-mutje, keihard muziek, veel geschreeuw en gezang) dan zie je waarom het compleet fout gaat, daar helpt geen coronajournaal tegen.
  Een groot groep idiote tokkies verpesten het voor de rest.

 15. Famke L.

  Goed idee!
  Zal ik het dan presenteren samen met Gompie?
  Hij een rode neus en ik in rode bikini.☺

 16. Ron

  Dat was te verwachten, nog even voor sluitingstijd maar de media duikt er weer op en doet maar wat graag een shaming en framing en met het betweterige vingertje wijzen in deze tijd. Doe dat eens niet! Word Nederland tenminste weer eens zichzelf en gezellig.

 17. Dave R.

  Dan doe ik de reportages in het land! Kan iemand mij dan wel zijn snelle auto lenen?

 18. kritisch avro-lid

  Luie donder! Al het nieuws is moeiteloos te vinden op internet. Zelfs in Grolloo hebben ze tegenwoordig internet.

 19. 😷Paulus

  😷Deze 👩‍🦳moet de Corona journal gaan presenteren, maar dan alleen over de verspreiders van het Virus zoals de hossende feestvierders in Denhaag, en de acties van Virus waarheid met Engel als de leider. Het is nu inmiddels je🤬🤬 dood te schamen wat de wereld te zien krijgen wat sommige Nederlanders wel niet allemaal doen. Feesten en zuipen, daar zijn we alreeds bekend om in het buitenland. Het wordt een kijkcijfercanon op1. 🤗🤬

 20. Famke L

  Dave R.
  Ik heb een snelle auto.
  Als tegenprestatie samen een track opnemen?
  Scoor jij ook eens een hit.Ik scoor hits bij de vleet, weet je…
  Ik ben de huidige top…

 21. Matthijs Zelf.

  Het valt nu onder terrorisme.
  NCTV: coronacrisis sterkt complotdenkers.
  Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), Pieter-Jaap Aalbersberg, schrijft in zijn nieuwe Dreigingsanalyse terroristen.
  dreigingsniveau wordt op basis van DTN 53 vastgesteld op niveau 3 van de 5.

 22. Suckerpunch, de enige en de ekte

  Wie is die witte duivrl op die foto bij dit artikel…. Allejezus zeg!!

 23. Donald

  Ja doen! Iedere dag aanhoren dat het allemaal de schuld is van Trump en Boris Johnson. Dat China niets te verwijten valt en dat de EU ons beschermt tegen alles en iedereen. Dat we wel/geen/misschien een mondkapje op moeten en dat het virus wel/niet/misschien overdraagbaar is en dat we nergens naar toe mogen maar wel met 100 man in een vliegtuig mogen zitten en er dagelijks 1000-den het land ongetest binnen komen via Schiphol. En dat al de regels niet gelden voor politici.

 24. Donald Dumb

  Donald.16.29

  Inderdaad. Dan wel het hele verhaal. Niet alleen China de schuld geven.
  Ook het gegeven dat VS/Trump al kennis had van het bestaan van Covid 19.
  Maar ach, een kritisch geluid over VS zal je in de Nederlandse mainstream media echt niet horen

 25. Huismaker

  MEDIA=VIRUS

  Waar blijft de EERLIJKE en OPEN discussie over corona ?
  Waarom elke dag dezelfde pratende hoofden ?

  Evenveel voor- als tegenstanders.
  Evenveel spreektijd.
  Geen sturende hindelijke interrupties,
  Nodig eens experts uit als Prof Van Wolveren, Mr Hulleman, Dr Wellens.
  KOP OP !!!! DURF !!!!!

  Officiële RIVM cijfers:
  2018: 6444 griepdoden
  2020: 0 griepdoden
  W H O: wereldwijd moet Lockdown afgeschaft worden.
  Gommers: “Corona is niet meer dan politiek”.

  Een paar kritische vragen.. Toch ?

 26. Mel & Kim

  Get fresh at the weekend!

 27. Donald Dumb

  Huismaker.

  Wanneer komen we jou in de media tegen? Krijgen we met jouw beleid te maken? Alleen roeptoeteren hier voorkomt geen lockdown e.d….

 28. Lachgas

  Coronajournaal? Dat zeker volplempen met verhalen over ondernemers die het moeilijk hebben, kroegpraat, mensen op straat, heren virologen, etc. Reuze boeiend.

 29. snoezigkleinhertje

  We hebben al OP1 en Jinek dus laat dat journaal maar zitten.
  Waarom heeft dat wijf geen snor ?

 30. Black Jack

  Prima idee! Maar dan wel ook echt objectief AL het beschikbare coronanieuws brengen. Dus ook breed uitmeten als de WHO zegt dat de mortaliteit van het virus slechts 0,13 in plaats van de eerder ingeschatte 3,4 procent blijkt te zijn. En dat een bepaalde hoge ome van de WHO in een interview verklaart dat lock downs alleen bedoeld zijn om je korte tijd te herpositioneren en niet om het volk maandenlang te tiranisseren en massaal aan de bedelstaf te helpen. Ik verwacht dan ook meteen gedegen onderzoeksjournalistiek, zoals over het broddelwerk waarmee de PCR-test voor CV-19 tot stand is gekomen en waarom het wetenschappers – ondanks dat ze wereldwijd inmidels honderden miljoenen van regeringsleiders toegestopt hebben gekregen – maar niet lukt om het virus te iisoleren, terwijl ze daar tegenover wel alvast een vaccin brouwen voor iets waarvan men dus (nog) niet weet wat het nou precies is. Als Marietje aan al die dingen serieus aandacht gaat schenken… ja, dan kijk ik graag (hoe het Corona-kaartenhuis razendsnel in elkaar dondert)

 31. anoniem

  Een verdienmodel voor al de BN-ers die nog niet aan het woord zijn geweest en nu ook opeens een deskundige zijn? :-)

 32. Anoniem

  Foto van iemand die dik is, maar het wil verbergen. Marieke, je verbergt het beter door af te vallen, dikzak!

 33. Pietje Ouk

  Het is allemaal nep. We worden genaaid waar we bijstaan. Word wakker mensen!!! Doe geen muilkorf op. Vraag je af wie hiervan profiteren en waarom de regering en de oplichtersbende van het RIVM liegen. Het klopt niet. Er is geen pandemie, de definitie is onlangs verandert zodat ze nu van een pandemie kunnen spreken. Het is het procrustusbed van Rutte c.s. Wil je nieuws? Zie Cafe Wektschmerz op YouTube, kijk naar Jensen, ook daar te vinden. De kritische geluiden zoals die van Willem Engel worden niet door de dagbladen en de omroepen weergegeven. Het is schandalig wat er gebeurt. We kunnen niet zeggen wir haben es nicht gewusst. We staan erbij en kijken ernaar en intussen gaat dit land en de democratie naar de verdomme is.

 34. Corona-hoax

  @Pietje. Bedankt voor je reactie.
  Daar wil ik Blue Tiger Studio nog bij toevoegen.
  Zie link naam interview met Frank Ruesink. Schrijver van het boek ‘Hugo’.

  Mooiste vond ik dat de “95% vaccinatiegraad nodig voor groepsimmuniteit-mythe” ook echt een mythe/fabeltje is.
  Compleet gebaseerd op theoretische computer modellen en niet op harde wetenschappelijke feiten uit de praktijk.
  Maar ja, als Pharmafia maar kan verkopen.

 35. Wouter

  Marieke moet gewoon een leuke hobby zoeken, anders gaat ze zich van alles in haar hoofd halen en met zaken bemoeien waar zij geen verstand van heeft.

 36. anoniem

  @Pietje Ouk: De kritische geluiden van zulke wappies bereikt juist veel teveel de media. Het lijkt gecontroleerde oppositie..

  Interessant is ook om te lezen hoe beschaafde landen om ons heen berichten over onze aanpak en ons als onveilig gebied zijn gaan beschouwen.

 37. Uw nationale viroloog

  Het gaat alleen maar over cijfers en niet over de mensen achter die cijfers. Als ze dan eens een keertje mensen laten zien, zijn het meestal ernstig zieke.
  Ik geloof dat meer dan 98% van de besmette mensen niet overlijdt en dat 15% van hen misschien de symptomen van een zware griep ontwikkelen. Tijdens vorige griepepidemieën waren er ook jonge mensen met longschade.
  Dat wordt allemaal zorgvuldig verzwegen.
  Waarom geen 1Vandaag met een rondvraag en een nationaal onderzoek onder jonge besmette mensen en hoe ze hun ziekte hebben ervaren? Durft de NOS niet.
  Mondkapjes zijn zeer schadelijk op de langere termijn. De virussen kunnen er makkelijk doorheen. Iemand zei eens dat als ze maar 80% procent zouden helpen, het al meegenomen is. Maar ik denk dat zo’n virus omgekeerd geredeneerd ook vanwege zo’n kapje wat langer en wat geconcentreerder binnen dat kapje kan blijven rondhangen onder je neus en je het dan juist in een te grote concentratie inademt. Als dan de besmettingscijfers stijgen, zegt de overheid weer “zie je wel dat je mondkapjes moet dragen!” Een cirkelredenatie.

 38. anoniem

  @Uw nationale viroloog

  Bij de vorige coronagolf zijn er zo’n 10.000 mensen in vreselijke omstandigheden aan het virus overleden. Meer dan dat griep veroorzaakt zou hebben.

  Maar blijkbaar heeft dat hier weinig indruk gemaakt.. Want in juli deed iedereen alsof er niets aan de hand was..

  Ik hoop dat deze tweede golf minder ernstige gevolgen heeft, maar de voortekenen zijn slecht.. Al is er natuurlijk wel meer ervaring mee opgedaan.

  En wat mijzelf betreft ben ik er nu wat chagrijniger over dan in maart.. :-)

 39. Boerenverstand

  In Frankrijk, België en Tsjechië zijn de cijfers hoger dan in Nederland. Ook in Polen, Italië, Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Portugal stijgen ze nu snel, en Spanje gaat ook alweer omhoog. Zelfs Duitsland. Die mondkapjes hebben 0,0 effect. De WHO heeft gelijk dat het nut niet aangetoond is. De werkelijke besmettingshaarden (middelbare scholen, MBO’s, HBO’s, universiteiten, groeps- en contactsporten vooe jeugd, profsport, openbaar vervoer) worden in Nederland en veel andere Europse landen daarentegen niet aangepakt. Vind je het gek dat de besmettingen maar toe blijven nemen? Mensen houden zich wel netjes aan de maatregelen, maar die maatregelen kloppen totaal niet. Alleen maar schijnmaatregelen als mondkapjes en sluiten van restaurants waar niemand besmet geraakt is.

 40. Boerenverstand

  Waarom kent de routekaart van het kabinet geen basisscenario ‘terug naar het oude normaal’ bij een laag aantal besmettingen?

 41. SHOW NIEUWS SBS KANAAL 37

  is al net zo gestoord als die oudeheer van der

 42. anoniem

  @Boerenverstand:

  Belangrijkste probleem bij de maatregelen is dat er een afweging wordt gemaakt tussen economische schade en menselijk leed.

  Maar wat ook een probleem is dat veel mensen de ernst van de situatie niet inzien. Dat lijkt ondergesneeuwd te raken in de belangenstrijd.

 43. anoniem

  En terug naar het oude normaal kan zodra er een vaccin is… Tenzij we iedereen die kwetsbaar is voor het virus isoleren. Daarvoor zijn het er echter teveel..

 44. Marco

  Ze doen daar maar wat in Den Haag.

  Rutte op de persconferentie: “we hebben nog steeds zicht op het virus”. Marion Koopmans (viroloog/OMT) en GGD diezelfde avond: “we zijn het zicht op het virus totaal kwijt”.

  Rutte op de persconferentie: “de regionale aanpak heeft niet gewerkt.” Minister De Jonge vandaag: “regionale aanpak is niet mislukt, we trekken juist heel erg samen op.”

  Ze weten totaal niet waar ze mee bezig zijn. En daarom zitten we nu weer in deze ellende. Het zijn een stel nitwits die continu de verkeerde beslissingen nemen of eigenlijk vooral gewoon niks doen tot het niet meer anders kan. De hele zomer hebben ze stil gezeten, lekker op vakantie !

  Gelukkig hebben we nu de mondkapjes ! Niet dat ze werken, kijk naar de landen om ons heen waar alles bijna net zo hard stijgt. Maar ze hebben het gevoel dat ze in ieder geval weer iets doen. Dat 1/3 van alle middelbare scholen in Amsterdam te maken heeft met meerdere corona-besmettingen daar hoor je niemand over. Want de scholen moeten open blijven ! Net alsof die leerlingen na school niet naar huis gaan en in contact komen met familie en anderen. Maar ook daar is nu een oplossing voor ! Niet werkende mondkapjes op de scholen …..

 45. Boerenverstand

  @anoniem: die afweging wordt niet goed gemaakt. Dat is duidelijk. Veel besmettingen en veel economische schade, en dat alleen maar om de jeugdsport, topsport en scholen open te houden.

  Waarom zou terug naar het oude normaal op een vaccin moeten wachten? Als er nauwelijks of geen besmettingen meer zijn, kan dat ook. Waarom zouden er bij 1 besmetting per 100.000 inwoners nog mondkapjes gedragen moeten worden en andere maatregelen?
  Sterker nog, ook in maart/april redden we het prima zonder onzin als mondkapjes. Waarom? Omdat de scholen toen dichtgegooid werden. Voor basisscholen was en is dat niet nuttig. Maar jongeren van 12 jaar en ouder zijn wel degelijk besmettelijk. Dat is toch al lang duidelijk. De ene na de andere uitbraak op middelbare scholen en in sportteams. Het betaald voetbal grossiert overigens ook in besmettingen: gewoon dicht dus die sector, en de restaurants bijvoorbeeld weer open.

 46. Smerig Zwijntje Geronimo

  Grappig dat Derksen Jr. dat zegt. De reden dat mijn televisie vooral stof loopt te vergaren heeft toch echt te maken met een teveel aan Cojona op de televisie. Zo zie je maar, one mans’s trash is other man’s treasure.

 47. anoniem

  @Boerenverstand: Volgens mij hebben we het weleens eerder over die mondkapjes gehad. Ik ben er ook geen fan van, tot nu toe vind ik voldoende afstand houden en hygiëne het belangrijkst. Maar in het OV zet ik ‘m braaf op en in de supermarkt ook maar omdat ik zonder mondkapje daar een beetje begin op te vallen.. Het helpt samen met andere maatregelen anderen te besmetten.

  Wat ik in het beleid zie is dat men aarzelt harde maatregelen te treffen. Ook omdat er veel weerstand tegen is in de samenleving. En Nederlanders ook wel een erg vrijgevochten en eigenwijs volkje zijn..

  En hoewel ook ik soms mopper over het gevoerde beleid, ben ik blij dat ikzelf niet aan het roer sta.. :-)

 48. anoniem

  Oeps foutje: Het helpt samen met andere maatregelen te voorkomen anderen te besmetten.. :-)

 49. Corona-hoax

  Zie link

 50. Corona-hoax

  @Pietje Bedankt voor je reactie.
  Blue Tiger Studio wil ik nog even toevoegen
  Zie link

 51. anoniem

  @Corona-hoax: Gerapporteerd wegens desinformatie…

  (nee hoor grapje..)

 52. Boerenverstand

  @anoniem: nee, mondkapjes helpen NIET samen met andere maatregelen het virus te bestrijden. Mondkapjes hebben geen effect (ook volgens de WHO geen aantoonbaar bewijs) en ze zorgen er wel voor dat mensen zich ook niet meer aan andere maatregelen houden, en steeds meer weerstand krijgen en actie voeren tegen het totale pakket.

  Men aarzelt niet om harde maatregel te treffen omdat het volk mort. Dat is onzin. Zo zijn aantoonbaar heel veel mensen tegen de mondkapjes. Hier dragen in de supermarkten heel weinig mensen mondkapjes. In de Lidl zelfs het personeel niet, en ook in de AH zie ik weer steeds meer personeel rondlopen zonder. En gelijk hebben ze. Het kabinet is gewoon superstom bezig, en luistert juist niet naar de weerstand in de samenleving.

  Aantoonbare besmettingshaarden als de middelbare scholen, MBO’s, HBO’s en universiteiten worden open gehouden. Waarom? Geen mens die het snapt. Juist deze computergeneratie zou bij uitstek om moeten kunnen gaan met het verplicht thuis werken/leren, wat de generaties voor hen nu ook moeten.

  Ook wordt het betaald voetbal ontzien. Het economisch belang van deze clubs is echt niet groter dan dat van de restaurants. In het betaald voetbal zijn tig besmettingen aangetoond, in de restaurants niet. Maar ja, de voetbalclubs hebben geld om te lobbyen, de hockey- en honkbalclubs niet, en de restaurants waar geen besmettingshaarden waren moeten het ook maar uitzoeken.

  Het kabinet moet echt onder de Haagse kaasstolp vandaan. Want ik hoor zo langzaam aan niemand meer in mijn omgeving die dit beleid wil steunen. Niet dat mensen niet willen strijden om SARS-CoV-2 te bestrijden, maar dit kabinetsbeleid zijn ze meer dan zat. Je kunt er op wachten dat iemand na de invoering van de mondkapjesplicht het tot een rechtszaak laat komen, en een dagvaarding uit laat gaan naar Jaap van Dissel als getuige-deskundige. Die vorige week nog riep dat mondkapjes geen medische maar een politieke motivatie hebben. Voor een rechter is dat meer dan genoeg om te bepalen dat een mondkapje geen persoonlijk beschermingsmiddel is als genoemd in de coronaspoedwet, en dus dat minister De Jonge dit niet had mogen verplichten. Politie- en BOA-vakbonden geven trouwens al aan dat ze de mondkapjes niet gaan handhaven. En hoppa, weer minder geloofwaardigheid in de strijd tegen corona. Rutte en De Jonge en Grapperhaus zijn echt extreem dom bezig.

  Nog een voorbeeld: Rutte en De Jonge vinden het openbaar vervoer te druk. Als ze ook maar 5 minuten de tijd genomen hadden, hadden ze kunnen weten dat pre-corona op veel bus- en treinlijnen al 30% tot 50% van de reizigers uit scholieren en studenten bestond. Op scholierenlijnen zelfs zo’n 100%. Ja, in maart/april was het OV-gebruik tot 20% gedaald. O schande, Nederlanders, nu is het OV weer voor 60% in gebruik. Ja, Rutte en De Jonge, dat klopt, want in maart/april had u de scholen gesloten. Nu niet. En dus zitten de scholieren en studenten weer massaal in de bus en trein, want 20 tot 40km fietsen naar je school is ook wel een dingetje. Die 60%, dat zijn vooral scholieren en studenten, een handjevol forenzen dat niet thuis kan werken, en wat ouderen die de bus nodig hebben om boodschappen te doen. Rutte en De Jonge: het is JULLIE keuze om de middelbare scholen, MBO’s, HBO’s en universiteiten open te houden. Zeik dan niet dat het openbaar vervoer te druk is. Dat is een direct gevolg van JULLIE wanbeleid.

 53. Bastiaan

  nog meer corona! mag wel iets minder en wat leukere tv

 54. anoniem

  @Boerenverstand: Interessant betoog. Het klopt niet helemaal… Het WHO stelt dat maskers alleen niet helpen. Maar adviseert ze wel.

  In de steden zijn mondkapjesdragers inmiddels een normaal beeld op straat. Ook in de supermarkt. En ik hoor ook dat in minder bevolkte gebieden mensen ze meer gaan dragen.

  Vooral als het gaat om het besmetten van anderen kan een mondkapje een rol spelen in het voorkomen daarvan. Naast andere voorzorgsmaatregelen.

  En zodra je verantwoordelijk bent voor het welzijn van je klant, cliënt of patiënt, kun je in gebreke blijven wanneer je er niet alles aan doet om besmetting te voorkomen. In het dagelijks leven is het iets minder normaal om met vreemden rekening te houden. Toch zie ik dat veel mensen hun best doen.

 55. Boerenverstand

  @anomiem: dat is echt niet waar. Ik woon ook in een stad, en een paar dagen terug droeg 40% mondkapjes, maar inmiddels nog geen kwart. Een mondkapje speelt geen enkel aantoonbaar bewijs in het voorkomen van besmettingen van anderen. De paar onderzoeken die daar op leken te wijzen zijn al achterhaald. Ook de praktijkcijfers in heel veel landen (en vergeet niet die experimenten in Amsterdam en Rotterdam) wijzsn eerder op een averechts effect. Van Dissel heeft op dat vlak gewoon gelijk. En Aboutaleb heeft zijn eigen ongelijk al bewezen.

  Klant, cliënt of patiënt: dat is iets voor de bedrijven. Maar de meesten zijn consument. En ach, de bedrijven zij ook nog nooit aansprakelijk gesteld voor het verspreiden van griep. En in maart/april vond ook iedereen 1,5m (WHO-advies zelfs 1,0 m) een voldoende maatregel. En dat is het ook. Een bedrijf dat zich daaraan houdt voldoet. Mochten ze toch aangeklaagd worden: Jaap van Dissel en vele andere virologen kunnen gedaagvaard worden als getuige-deskundige.
  Het omgekeerde kan natuurlijk ook: iedere ondernemer met forse verliezen kan het kabinet aanklagen voor de schade door onzinmaatregelen, met tal van virologen als getuige-deskundige. En nog mooier: je kunt politici ook hoofdelijk aansprakelijk stellen voor de financiële schade door wanbeleid. Ik hoop voor Rutte, De Jonge, Grapperhaus en Bruins dat ze goed verzekerd zijn.

 56. Boerenverstand

  Overigens, als Rutte en De Jonge mopperen dat de winkels te druk zijn, moeten ze natuurlijk geen maatregelen nemen die ertoe leiden dat de supermarkten hun openingsuren beperken. Want dan wordt het nog drukker. Ja, ik woon in een stad waar Deen de nodige supermarkten heeft. En waar heel veel hardwerkende mensen in deze coronatijd 10 tot 11 uur per dag hard thuiswerkend zwoegen achter hun computer, en dan na 20 uur boodschappen doen, en ja, dan ook wel een flesje wijn of jenever willen kopen. Dus dat wordt nu korter werken voor de baas, en met zijn allen tussen 18 en 20 uur in de rij voor de supermarkten. Gezellig druk voor het coronavirus. Maar weet het kabinet veel? Die hebben geen enkele kennis vam zo’n zwoegende forenzengemeenschap. Die luisteren alleen naar beroepspolitici uit uitkeringssteden als Amsterdam en Rotterdam.

 57. Boerenverstand

  @anoniem: o ja, ik doe de laatste tijd ook regelmatig boodschappen in de dorpen rond deze stad om de drukte te vermijden. Ik weet niet wie jouw bronnen zijn, maar in die dorpen draagt vrijwel niemand een mondkapje. Is ook geen reden toe, want in die gemeenten zijn er nauwelijks besmettingen. Heerlijk zo’n plattelandsregio met een paar steden. Maar val ons dan ook niet lastig met het gehobby van Halsema, Aboutaleb, Beuls en Jorritsma. Die moeten het zelf maar uitzoeken met hun studenten- en allochtonenpopulatie. Gewoon terug naar de regionale aanpak. De allochtonen in deze regio (Turks, Marrokaans, Pools, Roemeens) gedragen zich overigens wel conform de regels. Maar ja, hier zijn we dan ook echt een samenleving he… En houden we ook van onze medelanders, die ook echt samenleven.

 58. anoniem

  @Boerenverstand:

  Ik kom weleens in de Biblebelt en daar heeft de eerste coronagolf hard toegeslagen. Inmiddels worden daar nu sinds de nieuwe golf meer mondkapjes gedragen. Ook in de randstad zie ik veel mondkapjesdragers. In de supermarkten waar ik kom was ik op een gegeven moment 1 van de weinige zonder mondkapje..

  Er is nog geen wetenschappelijke consensus over het dragen van mondkapjes. Omdat veel omtrent het virus nog onbekend is, kan men wellicht beter zoveel mogelijk risico’s uitsluiten. Je zou maar hebben nagelaten te voorkomen iemand anders (dodelijk) te besmetten. Probleem is wel dat onjuist gebruik van mondkapjes riskant is.

  Mijn eigen opvatting was dat ik alleen in winkels kwam waar ik voldoende afstand kan houden. Dus vond ik een mondkapje tot nu toe onnodig. Ik pas me nu aan om discussie te voorkomen met mijn medeklanten.

  Nu ga ik slapen want het bier is op.. :-)

 59. Boerenverstand

  En, als ik mijn hart toch lucht nog maar een aanvulling: er is wel iets veranderd in het gedrag van mensen. Waar ik een paar weken terug nog mopperde over jongeren die in de supermarkt in de rij letterlijk tegen me aan drukten, en oudjes met rollarors die laks hadsen aan de regels: ik heb ze de afgelopen week niet meer gezien. 100% houdt zich in de supermarkten nu aan de afstandsregels. Ik vind de mensen zelfs heel vriendelijk geworsen. Geen race meer naar een extra kassa die open gaat, maar klanten die met elkaar bespreken wie de meeste rechten heeft. Ik heb zoveel onderlinge vriendelijkheid eigenlijk al minimaal 30 jaar niet meer meegemaakt. Dat willen we behouden. Inclusief de collectieve afwijzing van de zelfscankassa’s (ja, in deze regio staan de meeste consumenten liever 10 minuten in de rij dan die zelfscanonzin te gebruiken.)

 60. Ineke Praatpaal

  De dochter van ..aan die vader hebben we al onze handen vol aan.

 61. Gerda

  Wel ja en dan vooral de tegenstanders van de coronamaatregelen aan het woord laten en vooral de complotdenkers de ruimte geven om zieltjes te winnen.. Hup Jort, hup Famke, hup Fajah, hup iedereen die klaagt over de bankrekening en hun dure huis en/of bootje!
  De journalisten beschimpen dat ze fakenieuws brengen.. De omroep die dit allemaal zou moeten brengen bestaat nog niet, maar die gaat er wel komen hoor!

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.