Media wobben Femke Halsema aan het spit

Vier maanden na het controversiële racismeprotest op de Dam, waar rapper Akwasi helemaal uit zijn plaat ging en duizenden mensen lak hadden aan de coronaregels, ligt burgemeester Femke Halsema van Amsterdam wéér onder vuur. Zowel De Telegraaf als Shownieuws komen nu op basis van een wob-verzoek met onthullende achtergronden rondom de Dam-demo. Daaruit blijkt onder meer dat Femke zich op de dag ervoor wel degelijk grote zorgen maakte over de mogelijke massaliteit.

Shownieuws opende de uitzending er gisteren mee – met Albert Verlinde en Femke-hater Guido den Aantrekker aan het front – en vandaag staat de burgemeester groot op de voorpagina van de papieren Telegraaf: ‘LEZING HALSEMA KLOPT NIET’, schreeuwt de Basisweg.

Door de wob-verzoeken liggen er allemaal mailtjes en appjes van Halsema op straat. “Ik maak me wel zorgen over de combinatie morgen van een geëmotioneerde zwarte bevolking (en meer dan we nu verwachten) en uitgaanspubliek met een kort lontje“, appte ze.

En: “Als ik naar de beelden in Amerika kijk dan denk ik dat mensen hier wel heel erg emotioneel kunnen zijn. De opkomst zou ook wel eens veel groter kunnen zijn dan we nu denken.

Ook blijkt uit de vrijgegeven stukken dat het Openbaar Ministerie stelt niet betrokken te zijn geweest bij het besluit om tijdens het protest niet op te treden, al was dat wél gecommuniceerd.

Verder blijkt dat Halsema tijdens het protest eigenlijk wel een beetje genoten heeft: “Ik ben er ook net geweest: politie geweldig, begripvol en o zo Amsterdams. Hele goeie sfeer. Mensen staan wat te dichtbij maar heel veel dragen mondkapjes en handschoenen. En het is er ook ontroerend: al die mensen (veel jongeren) die dit belangrijker vinden dan een terrasje.

Aan het spit gewobt

Shownieuws ging gisteren los op Femke. Albert Verlinde: “We hebben een héle goede redactie. We hebben de Wet Openbaarheid Bestuur en dat betekent dat je als pers vragen kunt stellen en stukken kunt opvragen. Dat hebben wij gedaan naar aanleiding van de Black Lives Matter-demonstratie op de Dam.”

De hele dag heeft de redactie erin zitten neuzen. “Vandaag hebben wij het pakket binnengekregen van 900 pagina’s. Een hele arme jongen heeft dat de hele dag zitten lezen er dingen uit zitten te halen en er zijn twee opvallende dingen die ik vanavond kan melden, die ik oprecht schokkend vind en waarvan ik denk dat Femke Halsema er best een probleem mee gaat krijgen.”

Albert las de appjes voor. “Kortom: ze heeft een aantal keren benadrukt op die zondag dat het druk zou kunnen worden op die zondag in Amsterdam. En tóch niets gedaan.”

Liegende burgemeester

Story-baas Guido den Aantrekker: “Jij noemt het heel chic ‘verkeerd geïnformeerd’. Kunnen we ook constateren dat ze gewoon gelogen heeft of is dat te heftig?

Albert: “Ik denk dat het nu belangrijk is om bij de feiten te blijven. De feiten zijn dat ze wél wist dat het druk ging worden én ze heeft ten onrechte beweerd dat de Driehoek compleet was toen dit besluit werd genomen.”

Waarom wordt er zo krampachtig vastgehouden aan Femke? Albert: “Ik weet uit betrouwbare bronnen in Amsterdam dat men er alles aan doet om Femke Halsema overeind te houden. Het zou natuurlijk vreselijk zijn voor iedereen gelooft in de emancipatie waar we in zitten, dat de eerste vrouwelijke burgemeester van Amsterdam het niet redt.”

Telegraaf stookt vuurtje op

De Telegraaf heeft al jaren een hekel aan Femke en duikt er dan ook vol bovenop. De krant stookt de oppositie flink op tegen de burgemeester.

Zo zegt FvD-fractieleider Annabel Nanninga in de krant: “De raad is misleid, het straatje van de burgemeester schoonvegen na dit fiasco op de Dam was belangrijker dan bestuurlijke degelijkheid.

En CDA-fractievoorzitter Diederik Boomsma vindt het ’buitengewoon kwalijk’ dat het OM onder druk lijkt te zijn gezet.

De berichtgeving van De Telegraaf en Shownieuws vindt u hier en hier.

Foto: SBS

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen