Maurice de Hond pakt uit: campagne tegen lockdown

Maurice de Hond begint vandaag met een grote online advertentiecampagne die Nederland moet behoeden voor een complete lockdown. Dat heeft hij laten weten in een persbericht. Mensen die op de advertenties klikken, komen uit bij zijn door Fabienne de Vries gepresenteerde MDH Coronajournaal. “Een korte, volledige lockdown en dan is het virus weg, klinkt voor veel mensen als een sprookje, maar eindigt in een nachtmerrie“, waarschuwt de sociaal geograaf.

Maurice hoopt met de campagne ‘grote schade aan de economie, maatschappij, maar ook de gezondheidszorg te voorkomen’. Hij denkt dat een vier weken durende totale lockdown desastreus is.

In vier weken kunnen we het aantal besmettingen niet naar nul terugbrengen. Als het al lukt om in de buurt van de nul te komen, dan duurt dat drie tot vier maanden”, stelt Maurice.

Uiteindelijk komt het coronavirus gewoon weer terug ons land in en zijn we weer terug bij af, aldus de onderzoeker. “Wat gaan we doen als het aantal besmettingen na enkele maanden vrijwel nul is? Sluiten we dan alle grenzen? We zijn geen eiland zoals Nieuw-Zeeland.

Het terugbrengen van het aantal besmettingen is alleen effectief als het bron- en contactonderzoek op orde is, aldus Maurice. “Zelfs toen er in juni nog maar weinig positieve tests waren, functioneerde het bron- en contactonderzoek niet goed. Waarom zou het nu opeens heel goed gaan?

De belangrijkste reden waarom de roep om een totale lockdown steeds luider klinkt, is het tekort aan zorgcapaciteit. Wat is Maurice’ oplossing? “Ik pleit voor creatieve oplossingen. In dit item van onze vorige editie van het MDH Coronajournaal heb ik dat uiteengezet.”

Het Rai-complex, het lege hotel ernaast, en veel buitenlandse doktoren en zorgpersoneel (bijvoorbeeld uit Cuba) kunnen ervoor zorgen dat er een groot Covid-19 ziekenhuis komt die de andere ziekenhuizen kunnen ontlasten.

Het filmpje van Maurice de Hond ziet u onderstaand:

Foto: NPO

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat de carrière van Thijs Römer voorbij is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen