Jelle Brandt Corstius verwijt Arjen Lubach nalatigheid

Jelle Brandt Corstius is teleurgesteld in Arjen Lubach. Hij vindt het schandelijk dat de Zondag met Lubach-presentator ritueel misbruik in de complothoek heeft gezet. Dat laat de televisiemaker weten op Twitter. Het zat Jelle niet lekker na de uitzending van zondag. “Nog even over de uitzending van Zondag met Lubach over complotdenkers. Ik vind dat het onderwerp ‘ritueel misbruik’ – wat een belangrijke rol speelde in de uitzending – eendimensionaal is weergegeven als complot.

Jelle vindt dat ‘journalistiek nalatig’. “Zelf zou ik een tussenstap nemen, ik zou altijd willen onderzoeken of de complotdenker een punt heeft.

Het ging er in Zondag met Lubach over dat er in Nederland een groep van mensen opstaat die beweren dat politiek leiders en andere elitefiguren massaal aan kinderverkrachting zouden doen.

Een apart verhaal, vindt Jelle. “Ik, in mijn eigen bubbel, had nog nooit van dit ‘complot’ gehoord, en wilde er meer over weten.”

Onderzoek van Argos

Hij kwam uit bij een onderzoek van het radioprogramma Argos. “Om de uitzending schokkend te noemen is een understatement. Een keer ging ik over mijn nek. Talloze keren moest ik de uitzending terugspoelen omdat mijn brein niet registreerde (ik denk: niet wilde registreren) wat er gezegd werd.

Argos vond aanwijzingen van georganiseerd seksueel misbruik. “En Argos wordt gemaakt door de VPRO, dezelfde omroep als Zondag met Lubach“, legt Jelle uit.

Jelle: “De aantijgingen van ritueel misbruik van de slachtoffers zijn zo bizar, gewelddadig en ongelooflijk, dat ik ze in eerste instantie afdeed als ongeloofwaardig (misschien is dit wel precies de bedoeling van de daders). Maar als journalist, en misschien ook wel gewoon als mens, moet je niet blind varen op je instinct, maar onderzoeken of iets wel of niet waar is.

Arjen Lubach de mist in

Arjen is hier de mist in gegaan, vindt Jelle. “Voor mij valt ‘ritueel misbruik’ niet in dezelfde categorie als ‘platte aarde’. En dat verwijt ik Zondag met Lubach. Het doel van de uitzending was het aantonen van de manipulerende van algoritmes. Waarom dan niet de platte aarde gekozen?

Met het ongenuanceerd afserveren van ritueel misbruik als een complot van een stel gekkies verzaak je je journalistieke plicht en zet je de slachtoffers nog verder in de kou.

Jelle vs Gijs

Tot slot laat Jelle weten geen zin te hebben om weer voor Gijs van Dam-basher uitgemaakt te worden. “Ik zal er wel weer van langs krijgen, na het (onhandig) delen van mijn eigen ervaringen met seksueel geweld en de lastercampagne die daarop volgde ben ik voor velen een leugenaar, dus prijsschieten.

Dat neem ik voor lief. Hier wilde ik mijn mond niet over dicht houden.

Foto: NPO

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen