Genoeg KRO-NCRV-leden; toch 3 miljoen naar werving

Geplaatst op di 13 okt 2020 om 12:15

KRO-NCRV heeft meer dan genoeg leden om als volwaardige omroep mee te tellen in het publieke bestel – namelijk zo’n 450.000 waar er ‘slechts’ 150.000 nodig zijn – maar toch heeft ze er vorig jaar 3 miljoen euro aan ledenwerving doorheen gejast. Dat meldt De Telegraaf vandaag. Het is een compleet buitensporige uitgave: anders dan vroeger wordt de hoeveelheid zendtijd van een omroep namelijk niet meer bepaald door het exacte aantal leden, zolang het er maar 150.000 zijn.

Ed Nijpels, tot eind vorig jaar voorzitter van de raad van toezicht bij AvroTros, noemt de uitgave van KRO-NCRV ‘opvallend’. Zelf gaf hij met AvroTros vrijwel niks uit aan ledenwerving. “Het ledenaantal is niet meer relevant voor de zendtijd en het minimum aantal leden haalt AvroTros ruimschoots. Dan kun je er beter mooie programma’s van maken.

De Telegraaf heeft ook met andere omroepbazen gesproken en die spreken er anoniem schande van. “Het lijkt wel alsof Kro-Ncrv er nu pas achterkomt hoeveel leden er de afgelopen jaren zijn weggelopen”, sneert er een, wijzend op het feit dat KRO-NCRV in 2014 nog 800.000 leden had.

KRO-NCRV laat weten de uitgave verantwoord te vinden, omdat ze ‘nieuwe doelgroepen aan de vereniging wilde verbinden’. Dit jaar is er volgens de omroep ‘aanzienlijk minder’ uitgegeven.

De omroep benadrukt dat die 3 miljoen niet uit belastinggelden is betaald. “Dit is vanzelfsprekend gefinancierd met de inkomsten van de vereniging en wordt ook weer uitgegeven aan de vereniging.

BNNVARA gaf 703.000 euro aan ledenwerving uit, AvroTros 5.000 euro.

Het Telegraaf-artikel ‘Kro-Ncrv smijt met miljoenen voor nieuwe leden’ van Rob Goossens kunt u hier lezen.

Foto: KRO-NCRV
21 Reacties op “Genoeg KRO-NCRV-leden; toch 3 miljoen naar werving”


 1. Atheïst

  Zo kan iedere kulorganisatie duizenden leden werven. Vorig jaar en in 2018 kon je gratis lid worden van KRO-NCRV en kreeg je een jaar lang twee tijdschriftabonementen er gratis bij. (waarde circa 100 euro) Als je nog een jaar lid bleef betaalde slechts in totaal een tientje voor lidmaatschap en tijdschriften. Omkoperij en religie gaat kennelijk goed samen.

 2. Koerenbinkel

  Logisch. Als ik een belastinggeld krijg, bel ik meteen me vriendjes om uit te delen.
  Duh!

 3. Feder

  KRO-NCRV lijkt te veel op VARABNN, met al die politiekcorrecte programma’s en presentatoren op radio en tv. Denk aan M en andere linkse prietpraat. Al die linkse meuk trekken de oorspronkelijke leden van KRO en NCRV niet, waardoor ze massaal opzeggen. Of de pijp uitgaan, want ik denk dat deze omroep de oudste leden heeft. Of zullen ook mensen jonger dan 70 lid zijn van KRO-NCRV?

 4. Christelijke dramsekte

  Mensen willen niet meer toegesproken worden door kleuterjuffen als M. met een rare opvatting over cliché negers.

 5. Echte gelovige

  Deze onzin zogenaamd niet van belastinggeld betalen is een kulargument. Bovendien reden te meer om deze nepomroep flink te korten. Die nieuwe doelgroepen die zij willen aanboren (lees omkopen) zijn geen katholieken of protestanten. Er is dan in beleid (zie het racistische programma M) en in ledenprofiel geen behoefte meer aan deze nepchristelijke omroep. Opdoeken!

 6. E van de Pas

  lKRO heeft zichzelf om zeep geholpen. lees artikel in AD van vorige week met voorzitter. en nu Gerrie van der List op EW (voorheen Elsevier) over overbodigheid van KRO-NCRV.
  Zoals alle bekeerlingen zijn ook de voormalige katholieken doorgeslagen, politieke correctheid, diversiteit, gender en inclusiviteit, het lijkt wel zelfhaat.
  heeft niets meer met R.K. te maken. Volledig in de ban van geradicaliseerde narcistische dominees.
  succes Franciscus

 7. Hoeveel leden heeft De Telegraaf nog?

  Cijfers worden niet meer naar buiten gebracht.

  Dat zegt genoeg.

  Telegraaf kom eens met je eigen cijfers.

 8. Paul Jansen

  Ik kijk graag in de cijfers van een ander.
  In mijn eigen cijfers laat ik niet kijken.
  Typisch Telegraaf toch?

 9. Frans

  Ik schrik eigenlijk alleen maar van die foto. (Heel mijn dag verpest.)

 10. Piet Sama

  Leden werven is gezond!

  Doet iedereen, zelf de telegraaf smeekt me wekelijks om een abonnement te nemen!

 11. Weg Ermee

  Waar zijn de tijden van de vrijbuiters van Veronica met z’n 2 miljoen (jonge) leden. De grootste omroep allertijden, ondanks de vele tegenwerking van de huidige oubollige enge omroepen zoals o.a. de vreselijke Vara, Kro en Ncrv met hun slinkse politieke gekonkel naar o.a. PvdA, CDA).

  Welke dombo wordt er in deze tijd nog lid van een staatsomroep.
  Dat hele graai staatsbestel is zo achterhaald.

 12. 🗣(wordt VAAK verwijderd...)

  Bij de laatste telling had de KRO-NCRV 356.519 abonnees op de 3 programmabladen, 30.000 minder dan de vorige telling. M.a.w. die €3.000.000 is weggegooid geld!

 13. Pullekie

  Waarom staat er zo’n rare foto bij dit artikel ?!

 14. Bob Oeverloos

  Tsja, als je edje N in je bestuur heb zitten weten we al genoeg waar het geld heengaat. Uitgerangeerde politici vullen hiermee lekker hun zakken. Als organisatie is er wel wat mis als je dit nivo nodig hebt. De harde kern leden die nu gemiddeld in de categorie 80-95 jaar zijn wordt gestaag minder en nieuwe aanwas is er niet met de media van tegenwoordig. Ik zou niet weten wiens droomwens het is om lid te zijn van de NCRV/KRO

 15. Fox Mulder

  Petertje Kuipers, beter bekend als Petertje Zuipers, weet wel hoe je een feestje moet geven. What happens in Hilversum…

 16. Miriam

  Ruïneer de AvroTros maar. Dat ze alleen nog leden uit Volendam hebben.

 17. Bij elk artikel wordt door De Telegraaf de hand opgehouden

  Verder lezen?
  Voor maar €0,81 per week heeft u toegang tot al onze PREMIUM-artikelen.

  Lees, kijk en luister alles op Telegraaf.nl en in De Telegraaf-app.

  Omdat de leden met bosjes weglopen, dan maar schooien op deze wijze.

 18. Henk

  De andere omroepen zijn geen haar beter. De salarissen aan de top zijn veel te hoog.

 19. aammehoela

  Als ik lid zou zijn geweest had ik in ieder geval mijn abonnement opgezegd. Zolang die M er zit word ik sowieso geen lid.

 20. Wil van Bil

  Kleurloze omroepen, een schim vergeleken met wat ze vroeger waren

 21. Joshua

  Volgens mij betaalde KRO-NCRV die campagnes van twee jaar geleden uit het geld van de leden en niet van het belastinggeld. En toen was er die mediawet nog niet die de grens op 150.000 zet. Sterker nog die wet is er nog steeds niet. Moet nu nog door de 1e en 2e kamer. Dus lulkoek van de Telegraaf. En KRO-NCRV is nog steeds de grootste geloof ik qua ledenaantal dus zo slecht doen ze het niet.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.