Eva Jinek doneert placenta aan talkshowgast

Eva Jinek heeft haar placenta in 2018 gedoneerd aan cardioloog Chahinda Ghossein-Doha, die gisteren te gast was in haar talkshow. Dat vertelde ze in haar uitzending op RTL 4. Chahinda doet baanbrekend onderzoek naar zwangerschapsvergiftiging aan de hand van de placenta. Zelf werd Eva hier ook door getroffen en dat heeft haar enorm veel emotionele stress bezorgd. “Wat ik toen dacht is: ik weet niet of ik ooit beter word. Ik voelde me slecht, heel slecht“, onthult ze.

Eva voelde zich echt verschrikkelijk. “Ik dacht: ik ben een rationeel mens dat zich voorbereidt op alles. Ik kan ook rationeel denken en ik wist dat ik nog vier maanden had tot mijn werk weer ging beginnen en ik dacht: ik word nooit meer de oude, ik kan nooit meer op die manier presteren of fysiek die prestatie leveren. Daar voelde ik me heel ongelukkig over ook.”

Deelde ze dat met haar collega’s, toen nog bij KRO-NCRV? “Ik kwam niet op mijn werk toen, maar ik ben niet iemand die het snel zou delen. Wel met mijn familie natuurlijk.”

Eva doneert placenta

Uiteindelijk heeft Eva ervoor gekozen haar placenta te doneren aan Chahinda’s onderzoek. “Uiteindelijk ga je 400 placenta’s onderzoeken. Daar zit mijn placenta bij. Ik was een trotse donateur van de eerste placenta voor jouw onderzoek.”

Ze had Eva van tevoren gevraagd of ze mee wilde doen. “Ik wist niet van tevoren dat ik zelf zwangerschapsvergiftiging zou krijgen. Jouw collega is mijn placenta komen ophalen. Ik was toen afgeleid en met andere dingen bezig, maar ik heb me later afgevraagd: hoe haal je zo’n placenta op? Op ijs? Hoe gaat hij mee?

Chahinda: “Hij gaat mee in een staf dat weefsel preserveert en dat gaat gewoon in een emmer. Het was een heel waardevolle placenta, dus hij is heel zorgvuldig afgeleverd. Met de auto.”

Hart- en vaatziekten

Maakt Eva zich er zorgen over dat ze door haar zwangerschapsvergiftiging een verhoogde kans op hart- en vaatziekten loopt? “Ik ben blij dat ik het weet, want dan kun je erop anticiperen. Je kunt je hoofd in het zand stoppen en het wel zien als je 60 of 70 bent, maar nu kan ik voorbereid zijn.

Het fragment uit Jinek:

Foto: RTL

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen