Ergernis bij Op1: Jeroen Pauw verdedigt xtc-gebruik

Jeroen Pauw zorgde gisteren met zijn progressieve houding ten opzichte van xtc voor wat ergernis in de talkshow Op1. Dat was te zien in de uitzending op NPO 1. Journalist Jan Tromp en drie andere gasten zaten in de show om te praten over het boek Nederland Drugsland. Jan, en ook Ahmed Marcouch, lieten behoorlijk conservatieve geluiden over drugsgebruik horen, terwijl van Jeroen Pauw algemeen bekend is dat hij op z’n tijd wel eens een pilletje naar binnen werkt.

De Arnhemse burgemeester Marcouch: “Er is normalisatie van drugs. We komen jongetjes tegen van 15 in ons uitgaansgebied die aan volwassenen kopenen. Als je zo’n gebruiker pakt, dan zegt de samenleving: ‘Een pilletje moet toch kunnen?’ Maar aan dat pilletje zit bloed.”

Gastheer Jort Kelder: “Als er in het Gelredome een festival is, dan staat toch iedereen te stuiteren van de pillen? Daar kunnen we toch eerlijk over zijn?

Marcouch: “De opdracht vanuit de samenleving is: dat moeten we gedogen!

Jan Tromp: “Over drugs en drugsgebruik is eigenlijk in Nederland als gevolg van dat decennialange gedogen geen sociale norm ontstaan. Als je rookt ben je langzamerhand een sneue landgenoot, als je drinkt krijg je voortdurend te horen: doe het met mate.”

Xtc-ambassadeur

Vervolgens ging Welmoed Sijtsma naar xtc-ambassadeur Jeroen Pauw. “Dat kunt u zeggen, maar ik zie Jeroen Pauw daar zitten en ik herken me ergens een filmpje van dat jij in een filmpje nog op een scootertje zogenaamd pillen kwam afleveren bij Arjen Lubach. Wat denk jij als je dit hoort en realiseer je je dat aan je pil bloed zit?

Pauw: “Nee, ik denk dat het andersom is: er zit alleen maar bloed aan die pil omdat het verboden wordt. Als melk morgen verboden wordt of iets anders wat mensen heel erg lekker vinden, dan krijg je precies hetzelfde. Ik vind het eigenlijk heel raar dat wij een samenleving hebben waarin je makkelijk een pil kan kopen, maar je in zijn algemeenheid niet veel andere mensen pijn mee doet – met roken kun je nog zeggen: als ik rook, heb jij er last van…”

‘Dat is niet waar!’

Het leidde tot wat ergernis bij Jan Tromp. Hij zei: “Dat laatste is niet waar dat je niet veel andere mensen pijn doet. Het leidt tot een totale sociale ontwrichting.”

Pauw: “Ja, maar dat komt alleen maar, Jan, omdat het verboden is! Het is niet die pil!

Tromp: “Jeroen, dat is te naïef.”

Marcouch: “Die discussie over legalisatie is legitiem. Maar zolang het niet legaal is, vind ik wel dat je niet zonder gene mag zeggen dat je gewoon zo’n pilletje onverantwoord kunt gebruiken zonder oog te hebben voor de liquidaties, de schadelijkheid voor het milieu, al die jongeren die daarmee ontwricht worden…”

Jeroen Pauw: ‘Reguleer xtc!’

Pauw: “Ik zeg niet dat legaliseren het probleem oplost, maar als je het reguleert… Alcohol is ook slecht voor mensen en daar hebben we winkeltjes voor en zelfs de Gall & Gall Prijzencourant. Daar kun je heerlijk in lezen en dan weet je allemaal wat je kan kopen en hoeveel alcohol erin zit. Datzelfde zou je met drugs ook kunnen doen. Dan is het gewoon duidelijk.”

Zolang er drugs is, is er een oorlog tegen drugs en die win je nooit.”

Foto: NPO

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen