Angela de Jong gaat in Op1 los als ‘Feesboek’-viroloog

Nederland heeft er weer een tv-viroloog bij: Angela de Jong. Ze zat gisteren aan tafel bij Op1 om haar meninkjes over het Televizier-gala te spuien, maar vond zichzelf ook deskundig genoeg om het onderwerp over corona te kapen. Dat was te zien in de uitzending op NPO 1. OMT-lid en kinderarts Károly Illy en econoom Robin Fransman pleitten aan tafel voor een structureler coronabeleid, waarin meer vrijheid en ruimte voor jongeren centraal staat. Angela ‘ergerde zich dood’ aan hen.

Károly en Robin wezen erop dat corona nog geruime tijd onder ons zal blijven en dat je niet de héle maatschappij op slot kunt houden. Kinderarts Károly wees erop dat het coronavirus nauwelijks schadelijk is voor jongeren.

Robin: “We kunnen toch nu niet zeggen: we houden die universiteiten en die hbo’s en die mbo’s nog even anderhalf jaar dicht, terwijl het virus voor die groep volkomen ongevaarlijk is? Het verkeer is gevaarlijker.”

‘Ik erger me dood!!!’

Angela kaapte het corona-item. “Dat is toch helemaal niet waar?“, brak ze in. “Ja, sorry, ik zit me echt dood te ergeren. Dit is precies waar ik me al tijden dood aan erger op televisie en ik gun jullie echt jullie spreektijd en ik bedoel: ik ben ook een van die 17 miljoen virologen waar ik me ook dood aan erger, maar we weten toch inmiddels uit onderzoeken dat jongeren er niet allemaal ziek van worden, maar dat áls ze ziek worden, dat de gevolgen soms heel erg zijn en ze zes maanden later nóg dodelijk vermoeid zijn? Dat ze schade hebben aan hun hart en aan hun longen?

Presentatrice Welmoed Sijtsma: “Dat kunnen we vragen aan de kinderarts hier aan tafel. Is dat inderdaad zo of zijn dat excessen?

Dat zijn excessen, beaamde Károly. “De bevolkingsgroep waar u het nu over heeft, daar geldt dat niet voor. Die kunnen ziek worden, maar het zijn echt uitzonderingen als zo ziek worden zoals u beschrijft. Daarom zeg ik ook: voor die groep zou ik willen dat universiteiten, hogescholen en mbo’s meer flexibiliteit en maatwerk leveren, zodat die kinderen en jongvolwassenen hun leven weer kunnen oppakken.

Feesboek-viroloog

Robin zette Angela vervolgens weg als een soort Mien uit Assen die te veel ‘Feesboek’ heeft gelezen. “Er wordt hier iets anders aangetoond aan tafel en dat is, Angela, met alle respect: je bent echt vals voorgelicht. Die hartschade en longschade bij jonge mensen: het is extréém zeldzaam. Het is echt niet aangetoond.”

Angela wil haar kinderen koste wat kost tegen de kleinste risico’s beschermen. Ze is een beetje het schrikbeeld van Marianne Zwagermans rubberentegelparadijs. “Ja, ook al is het heel zeldzaam, ik wil toch niet dat het mijn kinderen overkomt“, gaf ze aan.

Robin denkt dat Angela te veel is beïnvloed door de socials. “De toeter van Instagram en Facebook heeft dat enorm opgepompt. Het punt is dat de meeste kinderen geen helm op de fiets dragen, maar fietsen is echt gevaarlijker dan corona en fietsen zonder helm al helemaal. Het is irreëel om het hele leven stil te leggen om het risico’s te vermijden, want dat doen we ook niet in het verkeer.

Angela: ‘55.000 doden!’

Angela kijkt de hele dag tv en kan dus uit veel tv-fragmenten putten: “Van de week zat Gommers bij Jinek. Ik geloof niet dat we Gommers kunnen scharen onder het groepje dat mensen onnodig bang maakt. Die is juist heel erg voor die jongeren. Hij heeft het rekensommetje gemaakt over het rond laten lopen van mensen tot 60 jaar en de rest opsluiten. Dat kost ons 55.000 doden.”

Presentator Jort Kelder: “Hij ging van een sterftepercentage van 0,65 uit. Klopt dat?

Robin: “Nee. Volgens mij was het trouwens niet Gommers die dat van de week op tv zei, maar een collega, maar het is twee tot drie keer hoger dan de schattingen van alle collega’s wereldwijd. Dat is uiterst hoog. Dat is echt onjuist. Juist die 55.000 – zelfs als het zo veel zouden zijn – dan is dat niet bij mensen op het mbo, hbo en de universiteit.”

‘Angela, waarom word je zo boos?’

Jort: “Ja, maar Angela, jij wordt er heel boos om…

Angela: “Ja, maar jullie hebben gisterenavond toch ook die mannen uit het ziekenhuis hier aan tafel zitten!!!

Jort: “Ik lees ook wel eens wat, maar zullen we emoties en feiten nou even scheiden? Als het sterftepercentage nou 0,2 zou zijn – en dat is net zo veel als bij influenza – dan moet je daarmee rekenen.”

Robin: “Weet je wat het is, Jort? Hier geldt de wet van behoud van ellende. Die 0,2 of 0,3 of 0,4 hebben we ook als we 1,5 jaar knipperlichten gaan doen en dan gaan er ook mensen gaan doen.”

Angela: “Volgens mij hoeven we toch niet te knipperlichten als iedereen zich gewoon aan de 1,5 meter houdt.”

Robin: “Ja, maar dat gebeurt niet.”

Onderbuikgevoel

Gastvrouw Welmoed zette Angela vervolgens neer als iemand die praat vanuit een onderbuikgevoel. “Ik wil toch weer even naar Illy, want we hebben hier een econoom aan tafel, een presentator die veel vindt en – met alle respect – een burger met een onderbuikgevoel.”

Illy vervolgde zijn betoog om jongeren meer vrij te laten, waarop Angela zei: “Maar mag ik daar één ding tegenover zetten? Ik heb ook kinderen en ik ben het helemaal met je eens dat het voor hun een rottijd is – het is voor heel veel mensen een rottijd – maar het is voor hen ook wel een moment om te leren. Onze kinderen groeien op in een enorme welvaart en die vinden dat ze recht hebben op geluk. Ze leren nu dat het leven niet zo maakbaar is als zij zien op Instagram.”

Jort: “Oké, het laatste woord was aan viroloog De Jong.”

Angela herhaalde daarop dat ze zich dood ergerde, waarop Jort aangaf: “Erger je je nou niet dood, wind je een beetje op, maar doodergeren moet je niet doen.”

Reacties

Op de socials krijgt Angela veel kritiek over zich heen. Telegraaf-journalist Elif Isitman: “Kunnen we Angela de Jong cancellen als amateur-viroloog?

Journalist Norbert Pek: “Je kunt niet naar de onzin van Angela de Jong kijken zonder heel erg naar Promenade te verlangen.

Kijker Klaas: “Ben benieuwd wat Angela de Jong morgen over haar eigen hysterische optreden bij Op1 gaat schrijven.

En Elisa: “Misschien kan iemand morgen een recensie publiceren over het optreden van viroloog Angela de Jong bij Op1. Gênant hoe zij het gesprek overnam met losse flodders en onderbuikgevoelens. Jammer dat dit van de zendtijd van de twee experts afging. Want die hadden zeker een punt.

Een fragment:

Foto: NPO

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen