Angela de Jong gaat in Op1 los als ‘Feesboek’-viroloog

Nederland heeft er weer een tv-viroloog bij: Angela de Jong. Ze zat gisteren aan tafel bij Op1 om haar meninkjes over het Televizier-gala te spuien, maar vond zichzelf ook deskundig genoeg om het onderwerp over corona te kapen. Dat was te zien in de uitzending op NPO 1. OMT-lid en kinderarts Károly Illy en econoom Robin Fransman pleitten aan tafel voor een structureler coronabeleid, waarin meer vrijheid en ruimte voor jongeren centraal staat. Angela ‘ergerde zich dood’ aan hen.

Károly en Robin wezen erop dat corona nog geruime tijd onder ons zal blijven en dat je niet de héle maatschappij op slot kunt houden. Kinderarts Károly wees erop dat het coronavirus nauwelijks schadelijk is voor jongeren.

Robin: “We kunnen toch nu niet zeggen: we houden die universiteiten en die hbo’s en die mbo’s nog even anderhalf jaar dicht, terwijl het virus voor die groep volkomen ongevaarlijk is? Het verkeer is gevaarlijker.”

‘Ik erger me dood!!!’

Angela kaapte het corona-item. “Dat is toch helemaal niet waar?“, brak ze in. “Ja, sorry, ik zit me echt dood te ergeren. Dit is precies waar ik me al tijden dood aan erger op televisie en ik gun jullie echt jullie spreektijd en ik bedoel: ik ben ook een van die 17 miljoen virologen waar ik me ook dood aan erger, maar we weten toch inmiddels uit onderzoeken dat jongeren er niet allemaal ziek van worden, maar dat áls ze ziek worden, dat de gevolgen soms heel erg zijn en ze zes maanden later nóg dodelijk vermoeid zijn? Dat ze schade hebben aan hun hart en aan hun longen?

Presentatrice Welmoed Sijtsma: “Dat kunnen we vragen aan de kinderarts hier aan tafel. Is dat inderdaad zo of zijn dat excessen?

Dat zijn excessen, beaamde Károly. “De bevolkingsgroep waar u het nu over heeft, daar geldt dat niet voor. Die kunnen ziek worden, maar het zijn echt uitzonderingen als zo ziek worden zoals u beschrijft. Daarom zeg ik ook: voor die groep zou ik willen dat universiteiten, hogescholen en mbo’s meer flexibiliteit en maatwerk leveren, zodat die kinderen en jongvolwassenen hun leven weer kunnen oppakken.

Feesboek-viroloog

Robin zette Angela vervolgens weg als een soort Mien uit Assen die te veel ‘Feesboek’ heeft gelezen. “Er wordt hier iets anders aangetoond aan tafel en dat is, Angela, met alle respect: je bent echt vals voorgelicht. Die hartschade en longschade bij jonge mensen: het is extréém zeldzaam. Het is echt niet aangetoond.”

Angela wil haar kinderen koste wat kost tegen de kleinste risico’s beschermen. Ze is een beetje het schrikbeeld van Marianne Zwagermans rubberentegelparadijs. “Ja, ook al is het heel zeldzaam, ik wil toch niet dat het mijn kinderen overkomt“, gaf ze aan.

Robin denkt dat Angela te veel is beïnvloed door de socials. “De toeter van Instagram en Facebook heeft dat enorm opgepompt. Het punt is dat de meeste kinderen geen helm op de fiets dragen, maar fietsen is echt gevaarlijker dan corona en fietsen zonder helm al helemaal. Het is irreëel om het hele leven stil te leggen om het risico’s te vermijden, want dat doen we ook niet in het verkeer.

Angela: ‘55.000 doden!’

Angela kijkt de hele dag tv en kan dus uit veel tv-fragmenten putten: “Van de week zat Gommers bij Jinek. Ik geloof niet dat we Gommers kunnen scharen onder het groepje dat mensen onnodig bang maakt. Die is juist heel erg voor die jongeren. Hij heeft het rekensommetje gemaakt over het rond laten lopen van mensen tot 60 jaar en de rest opsluiten. Dat kost ons 55.000 doden.”

Presentator Jort Kelder: “Hij ging van een sterftepercentage van 0,65 uit. Klopt dat?

Robin: “Nee. Volgens mij was het trouwens niet Gommers die dat van de week op tv zei, maar een collega, maar het is twee tot drie keer hoger dan de schattingen van alle collega’s wereldwijd. Dat is uiterst hoog. Dat is echt onjuist. Juist die 55.000 – zelfs als het zo veel zouden zijn – dan is dat niet bij mensen op het mbo, hbo en de universiteit.”

‘Angela, waarom word je zo boos?’

Jort: “Ja, maar Angela, jij wordt er heel boos om…

Angela: “Ja, maar jullie hebben gisterenavond toch ook die mannen uit het ziekenhuis hier aan tafel zitten!!!

Jort: “Ik lees ook wel eens wat, maar zullen we emoties en feiten nou even scheiden? Als het sterftepercentage nou 0,2 zou zijn – en dat is net zo veel als bij influenza – dan moet je daarmee rekenen.”

Robin: “Weet je wat het is, Jort? Hier geldt de wet van behoud van ellende. Die 0,2 of 0,3 of 0,4 hebben we ook als we 1,5 jaar knipperlichten gaan doen en dan gaan er ook mensen gaan doen.”

Angela: “Volgens mij hoeven we toch niet te knipperlichten als iedereen zich gewoon aan de 1,5 meter houdt.”

Robin: “Ja, maar dat gebeurt niet.”

Onderbuikgevoel

Gastvrouw Welmoed zette Angela vervolgens neer als iemand die praat vanuit een onderbuikgevoel. “Ik wil toch weer even naar Illy, want we hebben hier een econoom aan tafel, een presentator die veel vindt en – met alle respect – een burger met een onderbuikgevoel.”

Illy vervolgde zijn betoog om jongeren meer vrij te laten, waarop Angela zei: “Maar mag ik daar één ding tegenover zetten? Ik heb ook kinderen en ik ben het helemaal met je eens dat het voor hun een rottijd is – het is voor heel veel mensen een rottijd – maar het is voor hen ook wel een moment om te leren. Onze kinderen groeien op in een enorme welvaart en die vinden dat ze recht hebben op geluk. Ze leren nu dat het leven niet zo maakbaar is als zij zien op Instagram.”

Jort: “Oké, het laatste woord was aan viroloog De Jong.”

Angela herhaalde daarop dat ze zich dood ergerde, waarop Jort aangaf: “Erger je je nou niet dood, wind je een beetje op, maar doodergeren moet je niet doen.”

Reacties

Op de socials krijgt Angela veel kritiek over zich heen. Telegraaf-journalist Elif Isitman: “Kunnen we Angela de Jong cancellen als amateur-viroloog?

Journalist Norbert Pek: “Je kunt niet naar de onzin van Angela de Jong kijken zonder heel erg naar Promenade te verlangen.

Kijker Klaas: “Ben benieuwd wat Angela de Jong morgen over haar eigen hysterische optreden bij Op1 gaat schrijven.

En Elisa: “Misschien kan iemand morgen een recensie publiceren over het optreden van viroloog Angela de Jong bij Op1. Gênant hoe zij het gesprek overnam met losse flodders en onderbuikgevoelens. Jammer dat dit van de zendtijd van de twee experts afging. Want die hadden zeker een punt.

Een fragment:

Foto: NPO

72 Commentaren
Nieuwste
Oudste Meest gewaardeerde
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Gast
Nico Beek
oktober 10, 2020 18:16

Ik ben zelf een te reden Telegraaf lezer maar mis vaak bij anderen de open meningen. Ik waardeer de zorgen en en het lef van de je mening vertolken. Opzouten met meelopers of meehuilers in de publicitaire zuilenrij graag. Angela heeft prima gereageerd, aan jou -de kijker luisteraar- om je mening te vormen. Maar laten we respectvol met ieders mening omgaan en enige compassie met betrokkenen!

Gast
Chelsey
oktober 10, 2020 08:36

Amateurisme is DPG/RTL medewerkster Angela de Jong van krantje AD niet vreemd! Slechts een algeheel cancel is hét remedie voor dit soort amateur-virologen c.q. mediakenners!

Gast
jaapww
oktober 10, 2020 08:22

Angela vond ik niet raar reageren. Regels Duitsland en Nedrland wijken niet veel van elkaar af maar wij lappen regels en adviezen aan onze laars. Algehele Mondkapjes plicht kan helaas in Nedrland niet omdat mensen als engerd Engel hun gelijk krijgen bij de rechter. Wachten is op de coronaire die het wel mogelijk maakt.

Gast
Alisia
oktober 9, 2020 23:18

wat is Angela toch een afschúwelijk mens.

Gast
Dennis
oktober 9, 2020 19:50

Angela deed een omgekeerde Femke Louisetje. Vanavond in Op1 geeft Ab Osterhaus zijn mening over de Televizier Ring😂😂😂

Gast
ano@niem.nl
oktober 9, 2020 16:58

Angela ging volledig af. Ze behandelt haar kinderen als verwaande kwasten.
Het zegt allemaal genoeg. En haar feiten waren ver bezijden de waarheid.
Dat is voor iemand die dan ook nog roept alles te volgen slechte reclame.

Gast
colette
oktober 9, 2020 15:18

Angela heeft gelijk

Gast
robb
oktober 9, 2020 15:00

Mondkapjes helpen niet : kijk naar Duitsland dan is een lockdown niet nodig .

Gast
robb
oktober 9, 2020 14:58

Waarom stelt Welmoed niet de vraag als alle mensen beneden de 67 alles losgooien waar de covid patiënten moeten worden opgenomen die er dan komen , 82% zijn nu jonger dan 60 die besmet zijn , tot 67 moeten mensen werken die kun je niet buitenspel zetten.

Gast
Mondkapjes helpen niet
oktober 9, 2020 14:46

@Sanne: nog zo’n waus in de bocht. Ga lekker thuis zitten met je mondkapje in je eigen lockdown maar val daar de hele maatschappij niet mee idioot! Corona bestrijd je niet met lockdowns en mondkapjes. Het komt keihard weer terug als je uit een lockdown gaat, dat hebben we gezien. Het helpt eventjes. Dan zou je in lockdown moeten tot april/mei, dat kan toch niet! Denk eens na!

Gast
man pan
oktober 9, 2020 14:41

@Klaaswaal
Als besmettingen toenemen gaat de economie ook naar de kloten, mensen blijven dan thuis.

Gast
Klaaswaal
oktober 9, 2020 14:26

Dus sommigen hier vinden dat de hele economie naar de kloten moet, inclusief de toekomst van heel veel mensen om een, naar verhouding, handjevol mensen te redden???. Wetende dat dit nog heel lang gaat duren. Misschien eens nadenken hoe het komt dat het virus er is. Beetje erg veel te veel mensen op deze aardbol die ook nog persé alles over die hele wereld met zich mee slepen?

Gast
robb
oktober 9, 2020 14:07

Ik ergerde mij ook aan die econoom hij kan maar lullen zonder enige kritische vraag , ouderen van de jongeren scheiden hoe dan , elke ouder treft dagelijks meer jongeren dan ouderen oa bij de kapper thuiszorg en zo zijn er nog tientalen voorbeelden , Angela werd boos dat is nooit goed dan stel je niet de juiste vraag.
Ook Jord er zijn net zo veel doden als bij een griep golf , ik heb nog nooit mee gemaakt dat er een lockdown is geweest om de griep in te dammen , in italie werden de doden in de nacht over het land verspreidt om ze te cremeren .

Gast
Sanne
oktober 9, 2020 13:28

Angela spreekt uit wat DUIZENDEN voelen! En dan gaat het om mensen die zich wel houden aan de regels, maar steeds zien dat door de onverantwoordelijke mensen in de samenleving, die de regels aan hun laars lappen, corona weer als in maart-april in ons midden is.
Pas als deze mensen in hun familie- en vriendenkring geconfronteerd worden met een ernstig coronageval gaan hun ogen open! Dan hebben de mensen die eerst schijt hadden aan corona ineens RESPECT voor corona!!
OOK IK WIL GRAAG TERUG naar het leven voor februari 2020. Maar snappen de mensen nog steeds, na 6-7 maanden, niet dat het een andere tijd is: het CORONATIJDPERK.
Alleen ons gedrag zal maken dat we ooit minder corona in de wereld hebben; simpelweg door je te houden aan de regels.
Ik ben het ook eens met Angela dat de mensen geen oorlogen en andere ellende in Nederland kennen en daardoor denken dat het leven 1 groot FEEST is. Ontspanning is fantastisch, maar denk ook aan de jeugd in andere landen die als enig uitje hebben RENNEN om dekking te zoeken als er weer eens wordt geschoten/gebombardeerd.. Educate yourselve…. Het zou de mensen sieren om ook aan anderen te denken. Vergaat je leven als je even een jaar pas op de plaats moet maken? Çovid-19 is ons overkomen en we moeten het samen bestrijden!

Gast
Geert
oktober 9, 2020 12:16

Angela is Absoluut de verschrikkelijkste vrouw van Nederland.

Gast
Johan
oktober 9, 2020 11:54

Welmoed wordt niet beter maar steeds irritanter met haar gemaakte maniertjes. Ze is het voorbeeld van een dom blondje. Het enige dat ze goed deed was Angela op haar plaats wijzen. Welmoed is irritant maar Angela is minstens zo erg. Youp vroeg het zich eerder af: “Wordt ze hier voor betaald?”

Gast
Eflevla
oktober 9, 2020 11:47

Angela representeert een uitgestorven medium. Bij voorbaat niet serieus nemen.

Gast
3u
oktober 9, 2020 11:37

Sorry maar wie denken ze dat die jongvolwassenen op de uni’s les moet geven straks? Al die professoren van 60 die hun hele leven in hun zolderkamertje zonder vast leefritme aan onderzoek gewijd hebben? Lijkt me nogal een risico. Wat te zeggen over al die jongvolwassenen met immuunproblemen? Die kunnen gewoon lekker een totaal deoslaat isolement in? Wat te denken over de langetermijn-gevolgen van Corona waar we nog helemaal niets over weten ondanls het feit dat er al sterk bewijs is dat het virus aanwezig kan blijven en constant het immuunsysteem aanvalt?

Die roep om alles maar open te gooien en alleen de bejaardenhuizen straks te isoleren is gewoon stikdom. De economie is veel te gespecialiseerd, je kunt generaties niet totaal ontvlechten. Wie van de jongvolwassenen gaat die ouderen verzorgen? Praktisch gezien kan het gewoon niet. Die rekensom over verloren levensjaren klinkt wel rationeel maar ik vraag me af of die econoom – ik ben zelf ook bekend met de literatuur hierin – dat niet overschat bij een crisis die toch een tijdelijk en niet systemisch karakter heeft. Er is gewoon nog teveel onzeker, onpraktisch of politiek onmogelijk. Erover praten is op dat moment vervolgens alleen schadelijk- het versterkt onrechtsgevoelens bij studenten die vervolgens vrolijk huisfeesten gaan houden met 60 man en zo corona vrolijk verder verspreiden. Je zou verwachten dat die econoom wel eens van het prisoner’s dilemma gehoord heeft… Niet dus.

Angela is een domme vrouw, dat blijkt uit alles, maar het is wel vreemd dat ze bij op1 dan niemand neerzetten die wel eloquent wederhoor kan geven. Maargoed.

Gast
Oudezijds
oktober 9, 2020 11:35

Mensen als @Saskia 8:26 zijn echt door emotie en social media totaal losgeweekt van de realiteit. Bizar.

Gast
😷Paulus
oktober 9, 2020 11:34

😷Het is tegenwoordig allemaal dom gelul wat je op tv ziet. De ene weet het beter dan de ander. Zelfs huisvrouwen als miss piggy🐷denk een stapje verder te gaan. Wat is het toegevoegde waarde vraag ik me af. Het rioolvolkje hakt er massaal op in. Wat dom!

Gast
Diederik E.
oktober 9, 2020 11:24

Waarvan akte.

Gast
Youp
oktober 9, 2020 11:24

Onvoorstelbaar dat er uberhaupt nog volk te vinden is die vrijwillig naar die indoctrinatieshows als OP1 en Jinek kijken waar je avond aan avond wordt voorgelogen dmv die extreem linkse cultuur marxistische agenda van de WHO, RIVM en VN

Gast
Flauwe Kul
oktober 9, 2020 11:23

Is Angela weer aan het hamsteren geslagen? Wat een bolle wangen! ☺

Gast
Ron
oktober 9, 2020 11:10

Angela moet zich gewoon bij het bekritiseren van TV programma’s houden. Dat is al erg genoeg, vaak…

Gast
Miriam
oktober 9, 2020 11:06

Jongeren moeten gewoon vrij zijn om heel Nederland te besmetten. Daar hebben ze recht op.

Gast
Fidan
oktober 9, 2020 10:58

Wat een vreselijk onbeschoft volkswijf is Angela

Gast
Ik weet alles van de tv
oktober 9, 2020 10:50

Zij was weer goed scherp. Beter dan die kneuzen hier op mc

Gast
Wil
oktober 9, 2020 10:45

Het echte virus is de MEDIA die de mensen maar bang blijft maken en zorgt dat de gehele economie stopt om een enkele dode die andere door griep was overleden.

Gast
Kor
oktober 9, 2020 10:43

Angela spreekt namens miljoenen Nederlanders. Heerlijk.. laten deit oort gevaarlijke economen gaan werken in de zorg….weten ze wát er aan de hand is!

Gast
PvdL
oktober 9, 2020 10:35

Volgens mij was Angela oprecht in haar onnozelheid en vertegenwoordigd zij een grote groep mensen. Goed dat zij haar zegje gedaan heeft en nog beter dat ze genadeloos te kakken is gezet. Ben benieuwd of ze er iets van geleerd heeft.

Gast
Vonzipper
oktober 9, 2020 10:30

Ik heb wederom genoten van Angela.. gewoon omdat het kan

Gast
Wilton
oktober 9, 2020 10:20

Het ALLERgevaarlijkst: kinderen met corona die zonder helm fietsen.

Gast
maatje te groot
oktober 9, 2020 10:10

Wat mij hier het meeste tegen de borst stoot zijn de lage reacties op het uiterlijk van Angela. Kritiek mág en kán. Doch kom dan met inhoudelijke kritiek en blaat elkaar niet na. Telkens dezelfde lage opmerkingen over het uiterlijk van die vrouw. En iedere keer dus weer een bewijs van onfatsoen over jezelf.

Gast
Metje Ho
oktober 9, 2020 09:49

Angela de Jong doet een Famke 2.0

Gast
Peter
oktober 9, 2020 09:43

Het was stuitend om te zien hoe Angela de Jong denkt, discussieert, enkel zaken aanneemt van mensen met wie ze het al eens is, zich enorm ‘ergert’ aan anderen die onderlegd een ander verhaal houden. Maar nog stuitender is dat zo iemand een platform krijgt.

Gast
Sjaak echt
oktober 9, 2020 09:34

Mijn dochter is op school besmet en daardoor is het hele gezin ook ziek geworden, zelfs de hond test positief. Mijn dochter is 3 weken erg ziek geweest en op haar school zijn 80 kinderen besmet die ook weer hun gezin besmet hebben. Aantal gezinsleden in het ziekenhuis opgenomen maar de school gaat niet dicht. De inspectie wil dat alle kinderen elke dag naar school komen.

Gast
Keta Minek
oktober 9, 2020 09:29

Die domme kuthamster moet haar achterlijke meninkjes lekker in die wangen proppen en daar houden of doorslikken. Laat zich dus volledig bang maken door die bangmaakartikelen van telkens die 1 op de 100.000 jongeren die ernstig ziek wordt en is totaal niet in staat om zich te beseffen dat er ook elk jaar een paar van dat soort gevallen zijn bij gewone griep (ja echt, ook daar gaan zelfs jongeren wel eens een keer aan dood) en dat er véle malen meer doden onder die leeftijdsgroep vallen door andere infectieziekten en ongevallen die in veel gevallen makkelijker te voorkomen waren geweest.

Gast
mrGer
oktober 9, 2020 09:12

Nou ja, als je haar uitnodigt dan mag zij toch zeggen wat zij wil, denkt en waar zij zich zorgen over maakt, wat een onzin dat Angela de Jong dan haar mond moet houden. Tegelijkertijd bewijst mevrouw Welmoed een talent te zijn

Gast
Dries Roel Vink
oktober 9, 2020 09:12

Angela is een dikke, domme hamster! Gewoon boycotten die nono! Ze is sowieso niet interessant met haar onbeduidende meningen …

Gast
Crisiskrant AD
oktober 9, 2020 09:11

Als je het AD en de Telegraaf regelmatig openslaat, lijkt het of er een killer ebola virus in nederland rondwaart. Dusse die Angela dJ heeft gewoon teveel in haar eigen krantje gekeken.

Gast
Smerig Zwijntje Geronimo
oktober 9, 2020 09:08

@Johan
Klinkt mij als gezond verstand in de oren.

Gast
Johan
oktober 9, 2020 09:04

Ik ben het vaak eens met Angela maar dit keer heeft ze geen gelijk. Corona is een verschrikkelijk naar virus, maar de feiten zijn dat het vooral gevaarlijk is voor hoogbejaarde mensen en personen met onderliggende aandoeningen.

De schade die wij met alle genomen maatregelen toebrengen aan de economie, het welzijn van de bevolking (o.a. meer depressies, suïcides, uitstellen van operaties en het niet tijdig ontdekken van andere ziektes omdat alle focus op corona ligt), is buiten elke proportie.

We zitten mogelijk nog meer dan een jaar in deze situatie en het is gewoon niet realistisch om zo lang op deze manier voort te modderen. De enige realistische oplossing is de economie zo goed mogelijk overeind houden en ondertussen goede maatregelen nemen om kwetsbare mensen beschermen. Ook dit heeft veel haken en ogen, maar met enige creativiteit zijn best maatregelen te bedenken waarbij de samenleving verder kan, zonder het welzijn van ouderen uit het oog te verliezen.

Gast
Marianne
oktober 9, 2020 09:02

Waarom moet een wattenstaafje zo diep in je neus voor een coronatest dat het pijn doet als het virus zo makkelijk van mens tot mens kan overspringen?

Gast
robert
oktober 9, 2020 09:02

Dit was dus het beste voorbeeld dat die Angela niet spoort. Hoe zij zich in een discussie werpt, het gesprek kaapt met onjuiste feiten en dan gaat zitten mokken als ze daarop wordt gewezen, geeft aan dat ze als een verwend kind optreedt. Blij dat ik haar kind of echtgenoot niet ben. Wat een betweter. Je zal die stem maar de hele dag om je heen hebben. En o wee als mevrouwtje wordt tegen gesproken. Gaat ze eerst stampvoeten en dan huilen.

Gast
Stanislav
oktober 9, 2020 08:59

Wanneer de angst regeert is de ratio ver te zoeken. Graag een mediaverbod voor deze `De Slimste Mens`..

Gast
ome H
oktober 9, 2020 08:59

Kan M nog wat van leren, mensen met verschillende meningen aan tafel

Gast
Jan
oktober 9, 2020 08:58

“Ik weet te weinig van de ziekte om er een degelijk oordeel over te vellen dus laat ik mijn mond maar houden.”

Had Angela de Jong als bankbintje ook kunnen denken. Maar ja, als men eenmaal aan de talkshowtafel zit, denkt met dat over alle onderwerpen meegesproken moet worden.

Gast
Smerig Zwijntje Geronimo
oktober 9, 2020 08:57

Een inhoudelijke discussie. Zou vaker gevoerd moeten worden.

Gast
man pan
oktober 9, 2020 08:56

Wie af en toe Jort Kelder luistert op radio zag gisteren bij OP1 zijn vaste gasten, mensen die tegen de corona-aanpak zijn. Robin Fransman pleit voor een scheiding tussen ouderen en jongeren, hij gaat eraan voorbij dat een groot percentage van jongeren nog steeds inwonend zijn bij hun ouders. Echt een dom en onuitvoerbaar idee.

Gast
Metje Ho
oktober 9, 2020 08:50

Wat een domme reacties.

Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen