Sylvana boos over roti ovenschotel: ‘Kolonialisme!’

Sylvana Simons is boos over een recept dat ze op Pinterest heeft gevonden van de witte foodblogster Mariëlle Meertens. Ze doet aan culinair kolonialisme. Dat laat de politica en oud-tv-ster weten op Twitter. Mariëlle plaatste in 2018 een recept op haar site met de naam ‘Roti ovenschotel, sperziebonen & kip’. Roti is een populair gerecht in Suriname, waar Sylvana geboren is. Ze vindt dat Mariëlle dit niet zomaar kan misbruiken en wijst erop dat roti helemaal geen ovenschotel is.

Sylvana is not amused. “Kan dit een keer stoppen? Zal dit culinaire kolonialisme echt nooit begrijpen. Roti = geen ovenschotel. Noem ‘t gewoon een ‘kerrie ovenschotel met sperziebonen en kip’. No need voor cultural appropriation and lies.”

Het leidt tot hilariteit en verbazing op Twitter, onder meer van André, die een Aziatisch uiterlijk heeft. Hij zegt: “Je kunt daar moeilijk over doen (oh en dat doe je ook) maar je kunt het ook culinaire diversiteit noemen en dat willen we toch allemaal? Daar is zelfs een term voor bedacht (net zo bedacht als de term culinair kolonialisme): fusion!

Daar is Sylvana ook gepikeerd over: “Ik doe nergens moeilijk over. Ik tweet mijn mening. Wat jij zou kunnen doen is mijn mening negeren in plaats van mij te vertellen dat ik er niet over hoef te tweeten. Fusion is echt iets anders dan een ovenschotel met kerrie kip roti noemen.

André: “Wat jij zou kunnen doen is mijn reactie negeren ipv wrijven in een vlek.

Sylvana: “Dus jij reageert op mijn tweet, maar ik moet… 😂😂😂

Koloniaal trekje

Een ander zegt: “Is toch juist leuk als mensen gerechten van elkaar overnemen, er een draai aan geven, er iets nieuws ontstaat? Spontane, onschuldige, natuurlijke processen wanneer mensen met elkaar in contact komen.

Sylvana ziet dat anders: “Wist je dat ‘roti’ de plaat (pannenkoek) is? Dit is gewoon een ovenschotel met kerrie en sperziebonen.

Mensen die haar niet begrijpen, verwijst Sylvana naar het artikel ‘Het cultureel toe-eigenen van eten is een koloniaal trekje’ op de Brandpunt-site. Daarin staat ook een anekdote over de HEMA, die in 2017 een hoop kritiek kreeg toen ze roti ging serveren zonder rotiplaat.

Kerrie

Vanwege alle commotie heeft Mariëlle haar twee jaar oude recept nu hernoemd. Het is niet langer ‘Roti ovenschotel, sperziebonen & kip’, maar ‘Ovenschotel met Masala kip en aardappelpuree’.

Het is niet duidelijk of dat wel mag van Sylvana, omdat ze specifiek kerrie heeft gezegd en niet masala.

De tweet:

Foto: NPO

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen