Sander vond Op1 te voorzichtig en gezagsgetrouw

Sander Schimmelpenninck vindt dat Op1 met name in de beginperiode veel te voorzichtig en te gezagsgetrouw heeft bericht over de coronacrisis. Dat zegt hij in gesprek met Het Parool. Zelf was Sander ook uiterst braafjes in Op1; van zijn bijdrage werd veel meer verwacht. “Ik bleek ook minder geschikt dan ik zelf veronderstelde. Als er al een keer gesprek voorbijkwam waar ik naar uitkeek, merkte ik dat ik verlamde. Dan wilde ik te graag. Die gesprekken liepen ook niet lekker“, zegt hij.

Sander liet zich naar eigen zeggen te veel leiden door de instructies en meningen van mensen om hem heen. “Dan wilde ik toeslaan, maar ging ik toch af op de vraag die in mijn oortje werd ingefluisterd. Ik ben gaandeweg in mijn schulp gekropen. Dat is niet de plek waar ik op m’n best ben.”

Op de vraag waarom hij niet met zijn vuist op tafel heeft geslagen bij Op1, antwoordt Sander: “Luister, er werken daar echt veel goede en integere mensen. Maar waar kijkcijfers de toon bepalen, is geen ruimte voor echte stellingname. Zeker in de beginperiode van corona heeft Op1 heel voorzichtig geopereerd. Gezagsgetrouw.”

Voor kritische geluiden was in het begin van de coronacrisis geen ruimte bij Op1, zegt Sander. Hij wijst erop dat hij de redactie half maart al de vraag appte waarom de ouderen niet bescherm worden, zodat de rest verder kan.

Sander: “Dergelijke voorstellen werden compleet genegeerd. Dan zat ik daar weer met die Ab Osterhaus, die me ook niet kon uitleggen waarom jonge mensen moesten opdraaien voor een virus dat hoofdzakelijk voor ouderen een bedreiging is.”

In korte tijd heeft Sander zowel zijn presentatieklus bij Op1 als zijn hoofdredacteurschap bij Quote gestaakt. Hij gaat meer tijd besteden in Zweden, om daar een gezin te stichten met zijn Zweedse vriendin.

Hij kan naar eigen zeggen al leven van de inkomsten van zijn Zelfspodcast, de schandaalpodcast die hij samen met Jaap Reesema maakt en waarin hij prinses Alexia (15) het ‘lekkerste’ prinsesje noemde.

Een groot interview met Sander Schimmelpenninck in Het Parool kunt u hier lezen.

Foto: NPO

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen