Maurice boos, media massaal mist in met coronadoden

Maurice de Hond vindt het ongekend dat bijna alle media het land gisteren hebben opgeschrikt met het nieuws dat er in het afgelopen etmaal 38 coronadoden zouden zijn gevallen. Dat laat hij weten op Twitter. De mediaconsument werd flink angst aangejaagd met het ‘nieuws’, tot pushberichten aan toe. Pas vele uren later kwamen de media terug op hun berichtgeving, want die bleek veel te stellig. Het bleek namelijk te gaan om een inhaalslag: 21 van de 38 doden vielen zelfs vóór half april.

Maurice is verbijsterd. “Zo gaat het goed met het extra bang maken van de Nederlanders. Van de 38 doden die vandaag door het RIVM gemeld zijn en door alle media is overgenomen zijn er 21 van VOOR HALF APRIL.  Het zou zo fijn zijn als we na 6 maanden in deze crisis gewoon accurate/actuele data krijgen.

De berichtgeving in de media loog er niet om. De media kopten als volgt:

  • De Telegraaf: Afgelopen etmaal 38 sterfgevallen door corona
  • AD: 38 coronadoden in één dag: ‘Hopelijk schrikken mensen nu wakker’
  • RTL Nieuws: RIVM meldt hoogste aantal doden sinds 15 mei
  • De Volkskant: RIVM meldt 38 sterfgevallen, hoogste aantal sinds 15 mei

De media moesten massaal op hun berichtgeving terugkomen. Zo schreef de NOS het artikel: ‘Ineens meldde het RIVM veel meer coronadoden, waar kwamen die vandaan?’

De schade was toen echter al aangericht. In een samenleving waarin al zo veel wantrouwen heerst tegenover de instituties, de media en de gevaren van corona, is dit buitengewoon onhandig.

Maurice wijst al een halfjaar op media en instituties die blunderen met cijfers. “Helaas is dit soort vervuiling van de data van het RIVM schering en inslag al sinds maart.

Al in mei schreef hij daar een blog over. “In mijn blog van mei liet ik onder andere het onderstaande zien over de vervuiling van de data van het RIVM en hoe de media die toch overnamen. Op 18 mei werden er 24 ziekenhuisopnames gemeld waarvan er 13 zes tot acht weken oud waren.

Zie Maurice’ tweet:

Foto: NPO

Wat vindt u?

Alle polls

Rob Kemps staat nog negen maanden onder contract bij SBS 6. Gaan ze verlengen?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen